Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

'Tražili su da se izgladnjujem i poziram za časopise besplatno'

Bivši model Leonne Maskell (26), ispričala je mračnu stranu industrije modelinga, u kojoj se, kako tvrdi, od djevojaka stalno traži da smršave te nudi druženje s bogatima i seks

VIDEO

Iako je nosila odjeću veličine Medium, što odgovara našem konfekcijskom broju 38-40 (ili veličini 8, prema mjerama koje vrijede u SAD-u), stalno je bila izložena pritisku da smršavi, zbog čega se neko vrijeme borila s depresijom i poremećajem u prehrani, pa čak i pomislila da se prijavi u agenciju koja okuplja 'plus size' modele, kako bi se u miru mogla najesti.

Ispričala je to Leanne Maskell (26), bivši model porijeklom iz Coventryja u Velikoj Britaniji, u emisiji posvećenoj modi, voditeljice Lorraine Kelly, u kojoj je predstavila knjigu Manifest o modeliranju, svojevrsni vodič o tome kako izbjeći eksploataciju u toj industriji.

U knjizi pisuje tamnu stranu modne industrije kojoj je posvetila gotovo polovicu svog života.

Leanne je počela modelirati u dobi od 13 godina. Nakon što su joj se roditelji razveli, s majkom je preselila na Cipar i unatoč tome što se ona protivila tome, majka je u njeno ime potpisala ugovor s agencijom. Još dok je pohađala vikend-tečajeve modeliranja, dobila je posao, a s vremenom i došla do toga da se pojavi u časopisu Vogue te do toga da predstavlja odjeću za neke od najpoznatijih kuća koje se bave internetskom prodajom odjeće, kao što su Asos, Nasty gal, Boohoo.com i Urban outfitters. 

Iako je još bila tinejdžerica, da bi dobila 'mjesto' u uglednom modnom časopisu, od nje su tražili da skine 3 centimetara u bokovima. Isprva je to odbila, ali je na kraju pristala, zbog emocionalnog pritiska agenta koji joj je vodio karijeru, koji je rekao da će izgubiti posao ako se ne bude pojavila u časopisu.  

Anoreksija i bulimija u obitelji: Kako ih prepoznati i pomoći
Anoreksija i bulimija u obitelji: Kako ih prepoznati i pomoći

Nakon toga su joj iz agencije počeli redovno slati e-mailove s upitom što je taj dan jela i tjedno je morala dolaziti na mjerenja. Mrzila je svoj život jer se stalno mjerila i brojila što svakodnevno pojede i na kraju se vrtila u krugu koji čine depresija, anoreksija i bulimija.

- Jedan dan bih strogo pazila što jedem, pa bih nakon mjerenja koje je pokazalo uspjeh, otišla u trgovinu i kupila ogromnu čokoladu, priča Leonne. Iako je nakon dva mjeseca skinula 3 centimetra u bokovima, rekli su joj da mora izgubiti barem još dva, ako želi nastaviti dobivati poslove. Zbog toga je dobila i osobnog trenera, čije su seanse košta po 100 funti, što je sama trebala plaćati, priča. 

Borba: Anoreksija i bulimija dovele su ih na korak do smrti
Borba: Anoreksija i bulimija dovele su ih na korak do smrti


- Voljela bih da sam barem sa 18 godina svima mogla reći: 'težina nije moj problem'. U početku sam rekla 'ne', ali osoba koja mi je vodila posao natjerala me da se osjećam loše, priča Leanne, te kaže kako je ubrzo razvila poremećaj prehrane, s čime se bori 68 posto žena u modnoj industriji. No, vrhunac svega bio je kad je pitala agente koliku zaradu od pojavljivanja u časopisu može očekivati, na što joj je agent rekao kako ti časopisi modelima ne plaćaju ništa. 

Happy Australia Day 💫✨🎉

Objavljuje Leanne MaskellSrijeda, 25. siječnja 2017.

-  OK, želite da se izgladnjujem i radim besplatno?! – zapitala se tad Leanne, no nije se mogla othrvati tome, jer modeling postaje dio života, kaže. Postanete ovisni o tome da stalno dobivate nečije odobravanje i teško se izvući iz tog kruga, pojašnjava. 
U poslu se, kaže, vrlo susretala s jako neugodnim, pa i ružnim situacijama.

Anoreksija i bulimija haraju među estradnim zvijezdama
Anoreksija i bulimija haraju među estradnim zvijezdama

U knjizi opisuje kako je sa samo 13 godina jednom stajala pred dvojicom muškaraca pokrivajući rukama gole grudi, a oni su joj se smijali i rekli da su gay,  dok je njenoj 18-godišnjoj prijateljici ponuđeno 10.000 funti za seks. Djevojkama je rečeno da i tijekom tjedna mogu zaraditi, ako žele 'ići u klubove s' bogatima', gdje će dobiti 'besplatnu večeru, alkohola i droge koliko žele', prenosi Daily Mail.

- Iako se čini da nije tako, modeliranje nije dobro plaćen posao i djevojkama koje to rade nekoliko sati nije lako čuti da za jednu noć u Meksiku mogu dobiti 10.000 funti, kaže Leonnie, a prenosi Daily Mail. Dodaje kako su poseban problem porezi: većina djevojaka vjeruje da ih agencija plaća prije nego što isplati modele, sve dok se u jednom trenutku ne suoče s obračunom poreza i pozivom da ga plate. 

Anoreksija: Od izgladnjivanja svaki dan umre jedna Hrvatica
Anoreksija: Od izgladnjivanja svaki dan umre jedna Hrvatica

Sa životom modela htjela je prekinuti čim je upisala pravo na Sveučilištu Queen Mary's u Londonu, no tad su je zvali iz agencije i još je neko vrijeme radila. No, nakon što je završila studij, zamijenila je modnu pistu odvjetničkom tvrtkom i odlučila napisati vodič za izbjegavanje eksploatacije u svijetu modelinga
 

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje