Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kosa se pere prema tipu kože i prema omiljenim aktivnostima

Stručnjak za frizuru Barney Martin kaže kako mnogi, osobito žene, prečesto peru kosu, te otkriva kako je se, bez obzira na tip, ne bi trebalo šamponirati svaki dan

1. Oni s masnom kožom i kosom

Ako vam je kože masnija, vjerojatno je masno i tjeme, pa i kosa, kaže Martin, koji ženama s ovim tipom kose savjetuje šamponiranje svaki drugi dan, a u danima između ispiranje u toploj vodi i 'suho pranje' sa šamponom u spreju.

Foto: Dreamstime

Svakodnevno šamponiranje, kaže, s tjemena skida prirodna ulja, a tek se onda kosa previše masti jer tjeme počinje nadoknađivati izgubljene masti i dodatno ih proizvoditi. 

2. Oni sa gustom i/ili kovrčavom kosom

Ako vam je kosa gusta a dlaka 'gruba' i/ili kovrčava, treba je prati svaki treći dan, savjetuje Martin.

Beautiful Woman Putting Mask On Long Wet Hair. Hairbrushing | Autor: Ihor Pukhnatyy Foto: Ihor Pukhnatyy
Često su, kaže, kod onih s kovrčavom kosom te kovrče iznutra porozne, što znači da bi se mogle dehidrirati ako ih se prečesto pere sa šamponom. Zato savjetuje da se kosu u danima između pranja ispere s vodom bez šampona.

'ZAVIRITE U DIZAJNERSKE DUĆANE' Počinju velika sniženja! Vodič sa 26 super savjeta za šoping

3. Oni sa ravnom, svilenom kosom

Svilena, tanka kosa može postati beživotna ako ju ne perete dovoljno često, ali svaki drugi dan bi trebao biti dovoljno, kaže Martin koji savjetuje da je između pranja isperete toplom vodom i da koristite suhi šampon koji će kosi dati potreban volumen. 

Foto: Dreamstime

4. Za one koji su redovito u teretani

Ovisnicima o teretani Martin također savjetuje da ne peru kosu svaki dan, čak i ako svakodnevno vježbaju i znoje se. Isperite ju s vodom i suhim šamponom nakon teretane, kaže.

TRIK JE U KOVANICI Super trikovi za bezbrižno ljeto - više vam haljina neće letjeti

Napominje i kako bi svaki dan kosu trebali prati samo oni koji svakodnevno plivaju - jer i klor i slanu vodu treba što prije isprati iz kose, objasnio je za TheSun

Komentari (3)
  • oni koji su u teretani a baš se pitam kaj je s onima koji su u štali

    1. 7. 2019,   06:23
  • Ja imam kovrcastu kosu .. al je ne perem cesto bas zbog toga jer je i suha.. pazim na kosu i smatram da ne bi trebalo pyno stavljati sampona zasuho pranje jer tim se zarvarshu folikule.. a isto tako moze doci do problema gdje je masno vlasiste pa kosa bude kso da je u mocvari.. sve sam ovo naucila kod straucnjakinje za islitivanje vlasista..

    30. 6. 2019,   23:10
  • kosu perem jednom tjedno jer je suha, porozna i cicava

    1. 7. 2019,   15:48