Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U zadnjih 40 godina muškarci su izgubili čak 60 % spermija

Kemikalije, stres..., brojni su uzroci ovog nezaustavljivog trenda, a najveći problem je u zapadnim zemljama. Uzročnici ovog negativnog trenda su i pušenje i prehrana, ali i stres

Broj spermija kod muškaraca na Zapadu u posljednjih 40 godina pao je za gotovo 60 posto, otkriva znanstveno istraživanje.
Znanstveni članak objavljen je u Human Reproduction Update, a znanstvenici koji su radili na istraživanju su iz Izraela, SAD-a, Danske, Brazila i Španjolske.

Foto: Dreamstime

Dijelovi svijeta koji su se pokazali problematičnima su redom razvijene zemlje: Europa, Sjeverna Amerika, Australija i Novi Zeland. Pesticidi, kemikalije koje remete hormone, prehrana, stres, pušenje i pretilost vjerojatni su uzroci ovog problema.

Od štetnih kemikalija posebno se ističu one koji plastiku čine fleksibilnijom te kemikalije za sprečavanje izbijanja požara u proizvodnji namještaja.

Foto: Dreamstime Znanstvenici su zaključili i da stopa pada broja spermija ne pokazuje znakove zaustavljanja u posljednjih nekoliko godina. Ovaj trend ne primjećuje se u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gdje su također proveli studiju. (klokanica.hr) 

Komentari (55)
  • Ono smo što jedemo+kakav zrak udišemo nije ni čudo.

    30. 7. 2017,   16:36
  • ...mene se to ne dotikava i tako sam ga na "" kvrgu "" zavezao, što sam napravio , napravio...;-)

    30. 7. 2017,   16:01
  • ja misli da je najveci problem nedovoljno sexanje..dakle nema prakse prostata i ostatak ne rade kako bi trebali a i kad se to obavi sve je pod stresom i tek tako...pa tek onda ide prehrana i ostalo nabrojano

    30. 7. 2017,   18:13