Obavijesti

Lifestyle

Trend popularan diljem svijeta osvježio je Grad Zagreb

Trend popularan diljem svijeta osvježio je Grad Zagreb
1

Projekt poznat diljem svijeta sad i u Hrvatskoj osviježava prostor u Gradu Zagrebu. Urbani vrtovi građanima služe za vlastitu proizvodnju hrane, cvijeća i bilja.

Projekt „Gradski vrtovi“ koji je zaživio u Gradu Zagrebu ima cilj da se građanima omogući korištenje obradivog zemljišta i to u svrhu proizvodnje hrane (povrća i jagodičastog voća), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Gradski vrtovi su pozitivan primjer održivog korištenja gradskog zemljišta, ali oni su i više od toga u socijalnom, ekonomskom i ekološkom smislu.

Gradski vrtovi osim što omogućuju dostupnost zdrave hrane i poboljšanje kućnog proračuna naših građana, također doprinose očuvanju zdravije okoline, očuvanju bioraznolikosti, ekološkoj svijesti građana, povezivanju sa prirodom, zdravom načinu korištenja slobodnog vremena i promoviranju zdravog stila života kao i razvoju partnerstva Grada s građanima.

Površine za koje se objavljuju javni  pozivi su uređene, ograđene i opremljene popratnim sadržajima kao što su sanduci za spremanje alata, komposteri, kante za otpad  i spremnici za vodu. Također svaka lokacija osim dijela na kojem su vrtne gredice predviđene za proizvodnju hrane ima i zajednički dio predviđen edukaciju i radionice i za druženje i odmor, koji je također opremljen stolovima i klupama, kemijskim WC-ima, koševima za smeće, objektom – spremištem za veće alate i opremu. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo priredio je priručnik za vrtlarenje kao malu stručnu pomoć korisnicima Gradskih vrtova.

Projekt je  realiziran na deset lokacije u Gradu Zagrebu i to  Gradski vrtovi u  Klari ,  Borovju ,  Savici, Stenjevcu, Prečkom, Sloboštini  te po dva Gradska vrta u Sopotu i Sesvetama  Putem Javnog poziva građanima ukupno dodjeljeno 1259 vrtnih parcela na korištenje.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također je u tijeku realizacija projekta na lokaciji I. gardijske brigade Tigrovi u Borovju gdje se proširuje postojeći Gradski vrt, te se planira urediti I opremiti cca 490 novih vrtnih parcela. 

Na pronalaženju novih obradivih površina na području Grada Zagreba Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo intenzivno surađuje sa građanima i Gradskim uredom za imovinsko pravne poslove i imovinu grada. Želja nam je urediti još novih površina za Gradske vrtove uvažavajući  iskazani veliki interes naših građana.

Više informacija saznajte u specijalu Urbani vrtovi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
PROMO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu

U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom Zagreba

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
PROMO

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak

Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepca
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
URBANI VRTOVI

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak