Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trend popularan diljem svijeta osvježio je Grad Zagreb

None Foto: Grad Zagreb

Projekt poznat diljem svijeta sad i u Hrvatskoj osviježava prostor u Gradu Zagrebu. Urbani vrtovi građanima služe za vlastitu proizvodnju hrane, cvijeća i bilja.

Projekt „Gradski vrtovi“ koji je zaživio u Gradu Zagrebu ima cilj da se građanima omogući korištenje obradivog zemljišta i to u svrhu proizvodnje hrane (povrća i jagodičastog voća), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Gradski vrtovi su pozitivan primjer održivog korištenja gradskog zemljišta, ali oni su i više od toga u socijalnom, ekonomskom i ekološkom smislu.

Gradski vrtovi osim što omogućuju dostupnost zdrave hrane i poboljšanje kućnog proračuna naših građana, također doprinose očuvanju zdravije okoline, očuvanju bioraznolikosti, ekološkoj svijesti građana, povezivanju sa prirodom, zdravom načinu korištenja slobodnog vremena i promoviranju zdravog stila života kao i razvoju partnerstva Grada s građanima.

Površine za koje se objavljuju javni  pozivi su uređene, ograđene i opremljene popratnim sadržajima kao što su sanduci za spremanje alata, komposteri, kante za otpad  i spremnici za vodu. Također svaka lokacija osim dijela na kojem su vrtne gredice predviđene za proizvodnju hrane ima i zajednički dio predviđen edukaciju i radionice i za druženje i odmor, koji je također opremljen stolovima i klupama, kemijskim WC-ima, koševima za smeće, objektom – spremištem za veće alate i opremu. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo priredio je priručnik za vrtlarenje kao malu stručnu pomoć korisnicima Gradskih vrtova.

Projekt je  realiziran na deset lokacije u Gradu Zagrebu i to  Gradski vrtovi u  Klari ,  Borovju ,  Savici, Stenjevcu, Prečkom, Sloboštini  te po dva Gradska vrta u Sopotu i Sesvetama  Putem Javnog poziva građanima ukupno dodjeljeno 1259 vrtnih parcela na korištenje.  

Također je u tijeku realizacija projekta na lokaciji I. gardijske brigade Tigrovi u Borovju gdje se proširuje postojeći Gradski vrt, te se planira urediti I opremiti cca 490 novih vrtnih parcela. 

Na pronalaženju novih obradivih površina na području Grada Zagreba Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo intenzivno surađuje sa građanima i Gradskim uredom za imovinsko pravne poslove i imovinu grada. Želja nam je urediti još novih površina za Gradske vrtove uvažavajući  iskazani veliki interes naših građana.

Više informacija saznajte u specijalu Urbani vrtovi

Tema: Urbani vrtovi