Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tretirana kosa treba pravilnu pomoć - pripazite na šampone

None Foto: Dreamstime

Održati zdrav izgled na stalno tretiranoj kosi može biti težak zadatak jer nakon više izbjeljivanja i bojanja, i najkvalitetnija vlas gubi svoj sjaj i snagu

Kosu možete bojiti redovito godinama, no ako ne želite da to na njoj ostavi trag, trebali bi slijediti neka pravila. 

Prvo treba obratiti pažnju na kvalitetu boje koju koristite, kaže kolor majstorica Chelsea Smith i napominje da većina kupovnih boja nije vrhunske kvalitete, a frizer koji se razumije u boje smiješati će njih nekoliko da dobije boju koja djeluje najprirodnije i 'višedimenzionalno'.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Nemojte koristiti šampone na bazi sulfata

Vjerojatno ne gledate sastojke na pozadini bočice šampona, no postoji jedna riječ na koju biste trebali pripaziti  ako želite zaštititi kosu  - sulfati.

- Uvijek klijentima savjetujem da koriste šampone u boji bez sulfata - kaže Chelsea i napominje da se sulfati u šamponima obično koriste kao sredstvo za čišćenje koje s kose uklanja prljavštinu, no zbog tog se procesa često i boje brže isperu.

Foto: Ruža Institut Kerastase

Šamponi bez sulfata koriste mekša i laganija sredstva u formuli za čišćenje, koja s tjemena ne uklanjaju prirodna ulja vlasišta i nježno čiste.

 Ako kosu bojite npr. u svijetlo ružičasto, kaže koloristica, često pranje sa šamponom koji sadrži sulfate će ju brzo izblijediti, a sa šamponom bez sulfata je možete rjeđe prati jer se i manje masti.

VJEŽBE EVE FRASER Anti-age rutina: Ovo je deset vježbi za 20 godina mlađe lice

Redovito kratite vrhove

Skraćivanje vrhova važno je ako se često farbate kako biste održali kvalitetu kose.  

- Da biste ojačali obojenu ili izbijeljenu kosu redovito kratite vrhove da se oštećenja ne pomiču prema gore - kaže Chelsea i dodaje da će vam kraćenje oštećenih krajeva osigurati i svjetliji te svježiji izgled.

A kad ste već u salonu, preporučuje, dogovorite i neki tretman za jačanje kose, npr. masku ili ampule za kosu.

hairdresser with hairdryer and hairbrush drying female hair in s | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Periodično koristite boje s 'visokim brojem'

Boje za kosu uvijek imaju označen broj koji pokazuje koliko su jake kemikalije u njima. Tzv. 'visoki brojevi' koriste se uvijek za prvo bojanje u neku boju, a kasnije za osvježavanje i ne bi se nikako trebali koristiti svaki put kad se bojite, upozorava koloristica. 

- Općenito većina proizvođača boja koristi što jači aktivator, da stvori trajnu promjenu pri prirodnom rastu -  objašnjava Chelsea i kaže da pretjerivanje s korištenjem najjačih boja može stvoriti pretjerano tamnjenje, brzo blijeđenje, pa čak i oštećenje vlasi. 

- Dakle, između korištenja boja s velikim brojevima, koristite blaže proizvode kako biste održali boju i smanjili štetu na kosi.

Foto: Dreamstime

Bojite se u 'žive' polutrajne boje 

Ako tražite dobru boju za tanju kosu, Chelsea preporučuje korištenje polutrajnih boja, čak i ako želite samo održati dugotrajnu boju.

- Polutrajna boja kose najbolji je pothvat za osvježavanje izblijedjele boje i vraćanje sjaja - kaže ona i objašnjava da te boje ne uzrokuju štetu jer ne stvaraju kemijsku promjenu u strukturi vlasi. To je jednostavno dodavanje pojačanog tona. 

Umjesto oštrih aktivatora koje sadrži trajna boja, polutrajne boje rade samo onoliko koliko treba da bi kosa izgleda 'življe'.

LIMUN, ALOE VERA 5 prirodnih i sigurnih sastojaka koji mogu ubrzati rast kose

Perite kosu pravilno  

Postoji ispravan i pogrešan način pranja kose, kaže Chelsea.

Beautiful woman taking shower | Autor: vadimguzhva Foto: vadimguzhva

- Uvijek govorim svojim klijentima da bi trebali šampon stavljati samo na korijen glave, a ne na krajeve svaki put kad peru kosu. To će pomoći u očuvanju dugovječnosti boje i održati vrhove u boljem stanju. Regenerator se stavlja suprotno; više ga se stavlja prema vrhovima kose - objasnila je koloristica.

Također, kaže da se na tretiranu kosu regenerator treba stavljati redovito.

- Trebali biste svakodnevno koristiti nešto laganije, a zatim jedan ili dva puta tjedno neki jači regenerator - rekla je Chelsea za Reader's Digest.

Ako vam je kosa lomljiva ili beživotna, možete je 'pomladiti' dodavanjem balzama u rutinu njege kose, dodaje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (9)
  • Izvukli ste samo dio o ovome sa sanponima sa sulfatima...a naj bitnije niste...sulfati jesu stetni ali jedino oni ispreu silikone koje ima svaki sanpon i regenerator....silikoni su ok povremeno (zaglade kosu, cuvaju dlaku od vanjskih utjecaja) ali ako se taloze na kosi i povremeno ne ispru sa sulfatima kosa se obisi, unisti....ista prica s bojama za kosu...niti jedna boja nije vise kvalitetna...sve se isperu....naravno, papi lova

    12. 11. 2019,   23:26
  • Blajh najgore oštećuje kosu, a tu je već bitna frizerka, način nanošenja i vrijeme djelovanja.

    12. 11. 2019,   20:47
  • Samo Afrodita - kamilica, kopriva, cesnjak ovisno o fazi i griva je jos uvijek tu i to kakva - po meni izbjegavati velike kozmet tvrtke - uzas

    12. 11. 2019,   19:44