Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Triatlon jača mentalnu snagu i samopouzdanje, smanjuje stres

Triatlon jača mentalnu snagu i samopouzdanje, smanjuje stres

POKRENITE SE Vježbanje za utrku smanjuje stres, poboljšava raspoloženje, omogućuje vam da lakše prevladate teškoće i shvatite da je sve izvedivo

VIDEO

Osim fizičkog, triatlon poboljšava vaše mentalno stanje. Naime, nakon treninga stvari izgledaju pozitivnije nego na početku treninga, tvrdi kineziologinja Željka Šaban Miličić, trenerica u Triatlon klubu Swibir.

Uz triatlon ćete poboljšati svoje zdravlje, a time i perspektivu o tome što možete postići i koliko možete sami sebe gurati. Bit ćete ponosni na svoja postignuća, primijetit ćete povećanu razinu samopouzdanja i razlike u načinu na koji vas drugi doživljavaju.

Na Ironman triatlonu bez imalo vježbe: Povraćao sam, plakao...
Na Ironman triatlonu bez imalo vježbe: Povraćao sam, plakao...

- Triatlon je izvrstan način za poboljšavanje samopouzdanja. U utrci ćete proći kroz proces od tri faze - postavljanja cilja, stvaranja plana i okončanja, a takav se pristup može preslikati na bilo koji drugi dio života - kaže kineziologinja Željka Šaban Miličić. Naime, kad završite utrku, shvatit ćete da na isti način možete prevladati svaki izazov, a to će podići samopouzdanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
AFP

Kineziologinja Šaban Miličić ističe da počinje biti teško kad se postave limiti ispod kojih se prolazi utrka.

- Triatlon postaje još teži kad se ozbiljno uđe u to i krene ganjati rezultat, pa si zadate da ‘morate’ utrku prijeći, primjerice, za manje od 5 sati i 40 minuta, no tad i ostvarujete jače rezultate - objašnjava Željka. Dodaje da se glazba nikad ne sluša tijekom vožnje, ona je na natjecanjima zabranjena, a natjecatelji kažu kako je ljepše slušati cvrkut ptica.

KAKO TRIATLON POMAŽE

  • 1500 metara na triatlonu obuhvaća plivanje. Navedene dužine nazivaju se ‘olimpijski triatlon’
  • 40 kilometara dugačka je dionica na kojoj se vozi bicikl tijekom triatlona
  • 10 kilometara na triatlonu se trči. Takve dionice propisane su i na Olimpijskim igrama

Dobar osjećaj nakon treninga

Osjećaj koji dolazi nakon vježbanja, osjećaj osvježenosti, pruža sposobnost za rješavanje ostalih dnevnih zadataka. Fizička aktivnost potaknut će oslobađanje endorfina u mozgu i osjećaj buđenja.Uz dobru dozu svježeg zraka i vaše raspoloženje će biti bolje, kaže kineziologinja Šaban Miličić.

Trbuh nije prepreka: Vježbanje u trudnoći sprečava depresiju
Trbuh nije prepreka: Vježbanje u trudnoći sprečava depresiju

Bolje radite i obavljate zadatke

Trening triatlona pojačava usredotočenost. Kanadski profesionalni triatlonac Jeff Symonds kaže da obaveza prema vođenju zdravijeg stila života uvelike povećava produktivnost. "Kad treniram, dobro jedem i spavam, imam više energije i fokusa tijekom dana", zaključuje Symonds.

fotolia

Ništa nije nemoguće

Kako starimo, većina nas nameće tjelesne i psihološke prepreke vlastitom potencijalu, što potiče negativne misli. Triatlon, kao i svaki sport, potiče vas da prijeđete granice. Zato sportaši često kažu kako u posljednjim dijelovima utrke dolazi osjećaj da ništa nije nemoguće, objašnjava trenerica Šaban Miličić.

Dobivate na odlučnosti

Prilagođavanje stresu i umoru tijekom treninga i utrke jača vašu odlučnost u svakodnevnim situacijama. Iako je triatlon naporan sport, pomaže u smanjenju stresa. Prilika je to da resetirate misli, udaljite se od posla, obitelji i stresa, te se vratite natrag ‘ko novi’, kaže Šaban Miličić.

17 razloga za vježbanje: jača mozak, briše umor, usrećuje...
17 razloga za vježbanje: jača mozak, briše umor, usrećuje...

Prevladavanje teških trenutaka

Problemi i teški trenuci na treninzima i utrkama pomažu pronaći snagu i hrabrost potrebnu da se ostvari cilj. Ako to učinimo, osjećaj uspjeha i samopouzdanja je nevjerojatan.

Samopouzdanje

Jedan od načina na koje možete poboljšati samopouzdanje jest prihvaćanje osobnog izazova. Postizanje cilja (primjerice završetak utrke) usaditi vam osjećaj povjerenja da se svaki izazov može prevladati na isti način.

fotolia

Maksimalna motivacija zbog raznolikosti

Dobra je stvar kod triatlona to što su "u igri" tri discipline, stoga je manja vjerojatnost za dosadu ili burn-out. Ako vam se danas ne trči, možete voziti bicikl ili plivati. Plan treninga ključan je za mnoge sportaše, ali dopuste li si fleksibilnost unutar treninga, to može biti ključno za motivaciju, kaže kineziologinja.

Uz triatlon ćete se naučiti lakše nositi sa svakodnevnim stresom

Naučit ćete raditi pod pritiskom, odnosno opstati u situaciji u kojoj se pritisak oko vas povećava. Tu vještinu moći ćete primijeniti na bilo kakvu stresnu situaciju. Drugim riječima, kad naučite nositi se s intenzivnijim fizičkim naporima tijekom 45-minutnog trčanja, bit ćete smireniji i lakše ćete se nositi sa stresom tijekom, primjerice, važnih sastanaka.

Unatoč naporu, količina energije bit će na vrhuncu

Drastično povećanje količine tjelovježbe i promjena prehrane kroz pripremu za triatlon podići će razine vaše energije i pojačati produktivnost. Iako će neki dijelovi treninga biti naporni, i nakon njih ćete biti umorni, ukupna razina energije za obavljanje svakodnevnih zadataka bit će veća.

Žudite za boljim seksom? Vježbanjem dođite do vrhunca
Žudite za boljim seksom? Vježbanjem dođite do vrhunca

Pomaže vam postati najbolja verzija sebe

Usmjeravanje pozornosti na uzbudljivi i izazovni cilj kao što je triatlon dat će vam novu svrhu u životu i otjerati negativne misli. Usmjerit će vas na pozitivu i pomoći vam da postanete najbolja verzija sebe. Hrabrost i odlučnost koje pokazujete mogu potaknuti i druge oko vas da se pokrenu. Bit ćete im uzor i motivacija, a djeci ćete djelovati poput superjunaka koji ostvaruje ciljeve. Triatlon će odlično djelovati i na vaš društveni život i stjecanje novih poznanstava, budući da potiče mršavljenje, uz njega ćete se osjećati mlađe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise