Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trik kako da ista količina riže ima 60 posto manje kalorija

Komentari (15)
  • kokosovo brašno dodajem u rižu ima već par godina..malo mi je nejsano sa rižom iz hladnjaka za manje kalorija , nisam još nigdje naletila na taj podatak

    27. 10. 2018,   15:46
  • Zašto bi netko želio unositi manje kalorija? svašta

    27. 10. 2018,   18:07
  • Kad je dobar rižot u pitanju, koga briga za kalorije :)

    27. 10. 2018,   16:18
  • Molim ako mi netko moze objasniti cisto matematicki na koju foru dodavanje ulja (bilokojeg) moze smanjiti kalorijsku vrijednost hrane??? Odgovorite, posaljite na prave medicinske portale i na lovi plutate do konca zivota!! Inace, da, hladjenjem rize dolazi do promjene u strukturi skroba i time do ostalih promjena, ali ovo s uvaljivanjem ulja je uvreda za iq

    27. 10. 2018,   20:45
    • Vidim da osim minusa nema drugog objasnjenja 🤣🤣🤣👍🏼👍🏼👍🏼

      28. 10. 2018,   06:51
    • Kako misliš matematički? :) Možda su se malo ipak neprecizno izrazili, mora se priznati.Ali, svejedno, udvostručuje se probavna barijera, odnosno ..doprinosi tome da se kalorije NE apsorbiraju u tijelo tijekom probave.A u njima je vrijednost..hahaha no nije za tijelo iskoristiva.. navodno ;) Evo, koliko znam, nisam iz te branše, ali oni koji jesu, objašnjavaju, kako usljed kuhanja ulazi kokosovo ili ulje uopće, u mini skrobne sastojke, a to mjenja njihovu strukturu. Po mišljenju naučnika i stručnjaka iz te oblasti,to ih za probavni sustav čini nepristupačnim, i tl za enzime probave. A hlađenje, pojačava pretvorbu u resistentni skrob joś na to. I niti ponovnim zagrijavanjem se proces może vratiti, ako već dođe do promjene.

      28. 10. 2018,   10:32
    • Hvala na pokusaju ali ipak je manjkavo objasnjenje. Matematicki- ako riza ima x ckal i dodas joj ulje - ne moze imati nikako manje ckal. Rezistentnost skroba je nesto posve drugo i nema s mojim pitanjem veze(inace to se dogadja i bez ikakvih ulja, tek da se zna)Ukratko - ne mozes pojesti jabuku i pecivo i reci da zbog pektina u jabuci i vlakana je sad kalorijska vrijednost peciva niza. Nema smisla, zato jer matematicki unos je 1+1=daju vise ckal

      28. 10. 2018,   13:26
    •  vidi, smatram da je matematika osnova svega, ali matematika je precizna. Formula štima, fale faze i faktori. Nemoraš mi se zahvaljivati, ja opet i tebi, i to ne prvoga puta govorim..pišem, kako se sve može uzeti sa skepsom , ali za stručno pobijanje teza i tuđih doktorata i naučnih istraživanja mora postojati u najmanju ruku toliko znanja kao i kod prozvanih, da bi se moglo ravnopravno raspravljati o nekoj suspektnoj tezi. :)) Ne ide to 2x2 i 3+ 3 i što ja znam koja još fora.Treba si uzeti vrijeme,prostudirati objašnjenje, poznavati fiziologiju čovjeka, branšu i kako funkcionira metabolizam masti ..jetra i ostalo. Ovdje za to nema mjesta.Neki bi voljeli da je to 1+ 1. E nije to baš tako.Treba dosta na medicini vremena za shvatiti i kasnije nekomu pojasniti metabolizam. Naravno ne treba nikoga ismijavati, jer to nemoraju svi znati. A moja replika, nije moj pokušaj, nego vrlo oprezan navod, o ljudima, koji su ipak stručni u svom poslu i trude se. To nisu kirurzi kao ja, već kolege, koje se bave svojim usko stručnim poslom. Ne osudim se pobijati ih, te ismijavati, ne znam što je tvoja struka, ne znam ali poštivam. Možda znaš više..Velike i komplicirane kemijske procese, koji se odvijaju u metabolizmu čovjeka, treba poznavati, kao i materiju. O tom dosta znam, i opet se nebih osudila ismijavati i prozivati doktore nauka..premda ih savakojakih ima.;) Ali svak ima svoje.

      28. 10. 2018,   14:09
    • Pročitao sam članak i u njemu prepoznao i odgovor na tvoje pitanje. Ovdje se ne radi o matematičkom računu zbrajanja, nego se radi o metabolizmu, tj. apsorpciji tvari, kao što je to somenula Veliko Plavetnilo. Ova rečenica iz članka sve objašnjava: " Na ovaj način škrob u riži postaje deset puta otporniji, a što je otporniji - manje kalorija iz njega se apsorbira, prenosi portal Better Homes and Gardens.". Evo jednog primjera za kojeg mnogi znaju. Apsorpcija alkoholnih pića je daleko sporija ako se prije početka konzumacije popije jedna žlica ulja. Općepoznato je da se masnoće sporije apsorbiraju i da se brže eliminiraju kroz probavni trakt.

      28. 10. 2018,   14:28
    • Veliko i Big, da razgovor bude ok, bilo bi dobro drzati se teme. Lijepo je puno znati i priznavati slozenost metabolickih procesa, ali ovdje je rijec o samo jednom a to je da skrob nakon dodavanja ulja i hladjenja ima manje kalorija. To je osnovna premisa ovog clanka i to sam komentirala. Riza ohladjena, tj skrob u njoj ce se tako ponasati i BEZ ulja a dodajuci ulje dodali ste i kalorije. Zao mi je ali kalorije iz hrane ne mogu nestati niti ih moze pobiti druga namirnica. To da razl kombinacije djeluju razlicito je neka posve druga prica. Inaca je zadtrasujuce puno mitova i neistina po portalima vezano za hranu, ali to vjerujem vidite i sami tako da ne vjerujem nicemu sto nije potkrijepljeno studijom pa prema tome Ova rečenica iz članka sve objašnjava: " Na ovaj način škrob u riži postaje deset puta otporniji, a što je otporniji - manje kalorija iz njega se apsorbira, prenosi portal Better Homes and Gardens.".ne znaci nista niti ima ikakvu tezinu. Imali smo prilike citati i nase vrle strucnjake ovdje sa 20g zadtarijelim spoznajama. I sto sad ima diplomu, ne prati niva istrazivanja i prica neistine i treba ga postivati? Ne, hvala. To sto se neke price ponove 1000x ne znaci da su istinite

      28. 10. 2018,   14:58
    • Odličan primjer i to nije samo članak iz Better Homes and Gardens..već naučna studija, u koju moženo, ili ne.. sumnjati.Treba se držati teme, pa ja na istu i podsjećam. A moja je ona koju sam gore napisala. I to iscrpno i vrlo precizno. Nemam tomu, što dodati.A i ne volim se ponavljati. Samo jednu rečenicu, koju ću posebno naglasiti, a ta je kako se mora! poznavati metabolizam, kako bi se shvatio kontekst članka. :)A kada je tomu tako, onda nema ovakovih pitanja. Dakle, nemam što više dodati osim ovoga što sam napisala.A kada precizno pričitaš, sve je jasno.Kako god, eto..i lijepi pozdrav.

      28. 10. 2018,   15:13
    • Posteno, slozit cemo se da iscitani tekst ne tumacimo na isti nacin, lijep pozdrav i tebi

      28. 10. 2018,   16:43
  • riža je super

    27. 10. 2018,   19:15