Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Trik kako da voda 'ne zaglavi' u ušima nakon kupanja u moru

Trik kako da voda 'ne zaglavi' u ušima nakon kupanja u moru

Ljetna razbibriga podrazumijeva kupanje u moru, rijeci ili jezeru. No s vodom treba biti oprezan, jer može prouzročiti probleme ako ostane duboko u uhu. Specijalisti objašnjavaju kako si pomoći

VIDEO

Zaštita uha od bilo kakvih bakterijskih, virusnih ili gljivičnih oboljenja podrazumijeva redovitu njegu i očuvanje cerumena, a upravo to najbolje pomaže kod zaštite uha prilikom plivanja, kupanja i drugih aktivnosti u vodi.

Vrlo jednostavno: Upotrijebite češnjak i izliječite upalu uha
Vrlo jednostavno: Upotrijebite češnjak i izliječite upalu uha

- Cerumen ima zaštitnu ulogu i oblaže zvukovod. On nastaje lučenjem žlijezda smještenih u prolazu između vanjskog i unutarnjeg uha. No u želji da dobro očiste uho, pojedinci u njega guraju štapiće s vatom. Čišćenjem i vađenjem cerumena uho postaje podložno infekcijama. Dodatno, guranjem štapića cerumen se gura dublje u uho zbog čega nastaje čep. U doticaju s vodom on nabubri pa se uho dodatno opterećuje, a u konačnici štapići mogu izazvati ozljede kad se njima zagrebe koža zvukovoda ili, pogotovo kod djece, kad se štapić gurne preduboko i ošteti bubnjić, pojašnjava dr. med. Iva Planinić Malbašić, specijalistica otorinolaringologije u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Za uho u kojem nismo intervenirali te ima normalan cerumen, voda koja zaostaje nakon plivanja ne predstavlja nikakav problem.

- Ljudi mogu osjećati laganu neugodu, no voda nakon nekog vremena ispari i više nema nikakvih tegoba. No budući da je riječ o dijelu tijela u kojem je toplo i vlažno, ako je oštećen cerumen to je idealna podloga za razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija. Bez cerumena uho nema sposobnost borbe protiv mikroorganizama koji se ondje razvijaju. U tom slučaju početni simptomi su svrbež i osjećaj neugode, zatim punoća ili zujanje u ušima, a na kraju je iznimno neugodna i snažna bol, pojašnjava dr. Planinić Malbašić.

Ove fantastične biljke čuvaju lijepu kožu i liječe upalu uha...
Ove fantastične biljke čuvaju lijepu kožu i liječe upalu uha...

Uljne kapi stvaraju štit pa voda neće 'zaglaviti' u vašem uhu

Stoga preporučuje odraslima i djeci spriječavanje mogućnosti da voda uopće uđe u uho. To može biti kupnjom čepića za uši za plivanje, ali i drugim zaštitnim sredstvima.

- U ljekarnama danas ima veliki izbor uljnih kapi različitih proizvođača i cjenovnog ranga. Preventivno, prije ulaska u more ili vodu može ih se nakapati kako bi se stvorio zaštitni sloj u uhu pa onda voda klizi preko toga i ne može se zadržati u uhu, a samim time izbjegava se osjećaj neugode i kasnijih komplikacija. Preporuka je također da se u uho ništa ne gura jer se u tom slučaju stanje može samo dodatno pogoršati. Nakon kupanja uho treba nježno obrisati ručnikom izvana koliko ide, a ostalo će ispariti samo, savjetovala je dr. Planinić Malbašić.

The doctor checking patients ear during medical examination

U slučaju infekcije i po preporuci otorinolaringologa upala se može liječiti kapima za uho u kombinaciji s kortikosteroidima, a ponekad i antibioticima. U tom vremenu važno je pažljivo čuvati uho od vode kako se infekcija ne bi zakomplicirala.

- Ovom su problemu podjednako skloni odrasli i djeca. Nekad su nam pacijenti zbog vode u uhu i upala koje uslijed njih nastaju dolazili uglavnom u ljetnim mjesecima, a budući da je danas na raspolaganju više bazena i mogućnosti kupanja, pacijenti nam dolaze tijekom čitave godine, zaključila je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje