Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trik kako prestati provjeravati jeste li ugasili štednjak, peglu

Normalno je da čovjeku ponekad padne na pamet da možda nešto nije isključio pa ode provjeriti, ali ako se to stalno ponavlja, tada takvo ponašanje ima svoju dijagnozu

Imate li problema s konstantnom potrebom provjeravanja jeste li ugasili štednjak, svjetlo, peglu, jeste li zatvorili plin, prozore i slično, spasit će vas ovaj trik koji ne može biti jednostavniji. 

Mobitelom fotografirajte ugašeni, recimo, štednjak ili peglu iskopčanu iz struje pa kada vam dođe pomisao da to niste napravili i želja da se vratite kući i spasite je moguće katastrofe, samo pogledajte u mobitel.

OTKRIVAMO ŠTO NAPRAVITI Talog od crne kave i lovorov list spasit će vas od komaraca

Konstantno provjeravanje ima svoju dijagnozu

Radi se o opsesivno-kompulzivnom poremećaju (OKP) koji se može ispoljavati na razne načine, a jedan od njih je i stalna potreba za provjeravanjem je li u kući sve ugašeno, jesu li ulazna vrata zaključana...

Normalno je da čovjeku ponekad padne na pamet da možda nešto nije isključio pa ode provjeriti, ali ako je to već postao obrazac ponašanja i radnje koje se stalno ponavljaju, tada je riječ o OKP-u. Od ovog poremećaja pati dva do tri posto ljudi.

Foto: Dreamstime

Na internetskoj stranici Privatne psihološke prakse "KBT opcija" objasnili su da je to zapravo kombinacija opsesije i kompulzije:

- Opsesije su neugodne misli, slike, nagoni ili impulsi (impuls je iznenadni osjećaj da će se dogoditi nešto strašno) koje mogu izazvati jaku tjeskobu. Uobičajene opsesije uključuju strahove o zarazi prljavštinom, bakterijama, virusima itd. Tu su i brige o nezaključanim vratima, neugašenom štednjaku zbog čega će kuća izgorjeti ili će u nju biti provaljeno... Kompulzije su, s druge strane, ponavljajuća ponašanja (a mogu biti i misli), nešto što osoba čini kako bi se osjetila bolje - pojasnili su.

- Mnogi vrlo uspješni i poznati ljudi imaju OKP. Dapače, iste one osobine ličnosti koje održavaju OKP i donekle su s njim povezane su i one važne za uspjeh: pretjeran osjećaj odgovornosti (i za sebe i za druge), savjesnost, perfekcionizam, posvećenost poslu i ciljevima, ogromna potreba za kontrolom, slijeđenje pravila i slično - dodali su.

themoviedb.org BJEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA Pazite ih se: 7 tipova osobnosti koji najčešće varaju partnere
Komentari (35)
  • mene brinu samo vrata stana koja automatski zaključam, pa se nakon nekog vremena pitam jesam li to učinila..

    20. 7. 2018,   08:03
  • I onda odem na posao i pitam se dali sam to slikao danas ili sinoc ? 😂😂😂

    20. 7. 2018,   10:52
  • a ja mislio da sam ja blesav...

    20. 7. 2018,   07:12