Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Želite li da se nakon pečenja lakše i brže gule, stavite ih još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoje nekoliko minuta. Ako ih pripremate u pećnici, svakako ih poškropite vodom...

Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški. 

Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme:

Na ploči štednjaka

Ako se odlučite za pečenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  

BUDIT ĆETE SE ODMORNI Top savjeti kako brzo zaspati i spavati kvalitetno sve do jutra

U pećnici

Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. 

Foto: Dreamstime

Kuhanje u loncu

Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni - do sat vremena.

U mikrovalnoj

Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.

Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki.

ZA 10 SEKUNDI Trik kako otvoriti staklenku na kojoj se poklopac jako zalijepio

Na roštilju

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju. 

Kako brzo ukloniti koru?

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to - mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu. 

Komentari (12)
  • P.M sad mi se jedu pečeni kesteni :(

    3. 10. 2018,   20:54
  • pečeni najbolji mmmmmmm

    3. 10. 2018,   19:36
  • Ovi na slici nisu narezani na križ već po trbuhu i tako se i režu.

    3. 10. 2018,   18:46