Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Trikovi pri kupnji: Štikle kupite navečer i izbjegnite remenčić

Trikovi pri kupnji: Štikle kupite navečer i izbjegnite remenčić
1

Svaka će cipela isprva biti udobna, ali možda ne i nakon sat vremena. Zato hodajte po dućanu i ne kupujte štikle s remenčićem ako imate široke gležnjeve

VIDEO

Kako biste kupili štikle koje vam najbolje pristaju i u kojima vam je ugodno obratite pažnju na nekoliko detalja. 

Izmjerite stopala tako da znate točnu veličinu. Ponekad vaša stopala zapravo mogu imati dvije veličine. Izmjerite ih doma ili u trgovini koja bi trebala imati uređaj ili metar za mjerenje.  

Moguće je da će se razlikovati cipele pojedinih marki koje vam pristaju pa tako neke možete navući broj 37, a neke tek 38. Pokušajte zapamtiti i koji je broj UK (primjerice UK 5 ili 5.5) veličina pa će vam i to olakšati potragu.

Pokretanje videa...

00:35

Isprobajte cipele na kraju dana

Vjerovali ili ne, stopala mogu mijenjati veličinu tijekom dana, a do kraja dana malo još i nabubre. Obucite cipele nakon šetnje i dobit ćete sliku svoje prave veličine.

Hodajte u cipelama prije nego što ih kupite

Trebali biste napraviti nekoliko krugova po trgovini prije nego što uopće pomislite je li ta štikla dobra investicija. I zapamtite, svaka će cipela isprva biti udobna, ali možda ne i nakon sat vremena. Stoga gledajte u kojim trgovinama se one mogu vratiti u slučaju da vam i nisu tako udobne. 

Kako prepoznati kvalitetne štikle

Možda će prvi kriterij biti cijena, međutim dajte si malo truda i sami zaključite hoće li vam štikle koje ste odabrali biti pouzdane. Obratite pažnju na to kako je potplat pričvršćen na cipelu. Ako je potplat zašiven, provjerite jesu li šavovi ujednačeni i izgledaju li sigurno. Ako je zalijepljen, provjerite ima li ljepila oko rubova gdje bi se potplat mogao oguliti i otklizati.

Potražite cipele s gumom na peti

To će spriječiti klizanje i olakšati hodanje. Neke potpetice nemaju gumu ili bilo drugi materijal koji prianja, pa pripazite jer takve cipele mogu postati i opasne. 

Obratite pažnju na uložak

U visokokvalitetnim cipelama, uložak je obično izrađen od kože, a ne od sintetičkih materijala, i ide sve do unutarnje strane cipela. Ako cipela ima samo obloge na dnu, ali ne i na stranicama, štikla neće biti ugodna. Slično tome, prirodni materijali poput kože upijaju vlagu i omogućavaju stopalu da diše dok sintetika neće apsorbirati vlagu i bit će mnogo manje udobna.

Može i bez kože

Fotolia

Koža je najbolji materijal za izradu kvalitetnih cipela općenito, međutim ako ne želite nositi kožu, onda pazite jedino da ne kupite cipele koje su izrađene od sintetičkih vlakana poput najlona ili plastike. Osim što se noga u njima pretjerano znoji, neće dugo trajati. 

Najbolje pete za oblik vaše noge:

  • Ako imate široke gležnjeve, ne kupujte štikle (ni ostale cipele) s remenčićem, jer će vam gležnjevi izgledati šire i privući pažnju. Umjesto toga, idite na klasiku, a takva štikle učinit će da noge izgledaju duže.
  • Ako su vam noge kratke, izbjegavajte cipele s remenom u obliku slova T jer vam skraćuju noge, a vaša stopala tako mogu izgledati šira nego što jesu. Obične štikle učinit će noge duljima i vitkijima.
  • Ako želite da vam noge izgledaju dulje, razmislite o kupnji cipela sa špicom koje su ponovno u modi. Međutim, pazite jer cipele sa šiljastim prstima mogu biti neugodne ako imate široka stopala, pa ako je to slučaj, spremite ih samo za posebne prigode! Nema smisla trpjeti bolove cijelu noć samo da biste izgledali dobro.
  • Ako imate široka stopala, cipele sa zaobljenim prednjim dijelom imaju simpatičan vintage izgled, a mogu biti najugodnija opcija čak i za dugotrajnije nošenje. Pripazite jedino jer vam stopala mogu izgledati - manja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise