Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trikovi za bolji popodnevni san: Za bebu je važan kao i noćni...

Prilagodite svoj raspored djetetovu ritmu. Istraživanja pokazuju da djeca koja spavaju tijekom dana rjeđe obolijevaju, izrastu viša i manja je vjerojatnost da će biti pretila kad odrastu

Spavanje tijekom dana traje nekoliko sati ili manje, ali može utjecati na cijeli djetetov dan. Dnevni san može poboljšati raspoloženje, smanjiti nervozu, plakanje i ispade bijesa.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Istraživanja pokazuju da djeca koja spavaju tijekom dana  rjeđe obolijevaju, izrastu viša i manja je vjerojatnost da će biti pretila kad odrastu. Također pospješuje razvoj mozga i koncentraciju. Spavanje tijekom dana može pomoći nadoknaditi propušteni noćni san. Čak i jedan sat manje noćnog sna može negativno utjecati na razvoj djeteta i njegova mozga te povećati umor i nervozu. Nažalost, postoje deseci razloga zbog kojih dijete ne želi zaspati. Tek kad shvatite uzroke, možete napraviti plan kako prevladati otpor.  Elizabeth Pantley, stručnjakinja za roditeljstvo i mama četvero djece, nudi neke razloge zbog kojih dijete ne želi zaspati i prijedloge za rješavanje tih problema:

1. Dijete je preraslo dosadašnji raspored spavanja - Razmislite o promjenama u djetetovu životu, rastu i razvoju. Je li naučilo puzati, počelo je s dohranom ili krenulo u jaslice? Svaka promjena može utjecati na uzroke nespavanja. Promatrajte dijete i pratite znakove umora te prilagodite raspored.

OPASNO PO ŽIVOT Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni

2. Raspored spavanja ne odgovara biološkom satu djeteta - Vrijeme spavanja, vrijeme obroka, izlaganje dnevnom svjetlu i sve aktivnosti mogu utjecati na biološki sat djeteta. Neodgovarajući poredak stvari (aktivnosti, igranje prije spavanja) može loše utjecati na ritam. 

SVE S MJEROM Bebe mogu ići na hladnoću, ali bez dude jer im prijeti prehlada

3. Nedosljedan raspored spavanja - Tijekom radnog tjedna vrijeme spavanja i buđenja su specifični, ali vikendom je sve opuštenije. Druge nedosljednosti također mogu utjecati na spavanje, primjerice ako dijete u vrtiću spava u drugo vrijeme nego kod kuće. Stvorite raspored i pokušajte ga se držati unutar pola sata odstupanja.

4. Dijete je preumorno prije spavanja - Ako propustite znakove umora i vrijeme u koje dijete treba otići spavati, sve se može pretvoriti u plakanje, nervozu i ispade bijesa. Usporedite jutarnje ponašanje kad je dijete odmorno s onim nakon večere i naučite prepoznati znakove umora. Cilj je staviti dijete da se odmara popodne čim pokazuje prve znakove umora.

KVALITETNA PREHRANA DJECE Manjak apetita, ali i česti umor mogu biti rani znakovi anemije

5. Oslanjanje na specifične uvjete - Dijete koje je naviklo zaspati na jedan način teško će se priviknuti na drukčije uvjete. Izbjegnite bočice, nosiljke i slično.

Komentari (8)
  • U Dalmaciji to nikome nije problem. =)

    30. 11. 2018,   15:21
  • Samo rutina...i pratit ritam diteta...naj jace mi je kad mame koje kafenisu po gradu u dvi ure pop kazu da in dite nema ritam spavanja...pa kako ce imat...ima zafrkane dice al ako konstantno ima rucak u 1-2 iza toga samo trazi lec kad navikne...s oba diteta razlicitih godista nikad problema po tom pitanju...

    30. 11. 2018,   16:46
  • Moraju se prije toga umorit nekim aktivnostima i onda se oboje smjestite u krevetić, igrate, smanjuješ ton glasa i aktivnost, legnete, maziš ga i zaspe samo od sebe :)

    30. 11. 2018,   14:32