Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trikovi za bolju liniju: Uz žvaku i slatki doručak lakše se mršavi

None Foto: Shutterstock

Na posao nosite kuhani ručak, a ako volite slatko, počastite se ujutro jer se tako brže potroše kalorije. Prije nego što posegnete za grickalicama treba popiti čašu vode...

Ako već neko vrijeme pokušavate skinuti višak kilograma, sigurno znate za savjet da u kupovinu namirnica ne smijete ići gladni ili da prije nego što posegnete za grickalicama treba popiti čašu vode jer organizam često osjećaj žeđi zamijeni za glad, pa jedemo i onda kad smo zapravo žedni. Iako ti savjeti možda nisu uvjerljivi, jer teško da ćete smršavjeti ako nekoliko kockica čokolade zamijenite čašom vode, ipak brojni trikovi mogu biti korisni u varanju osjećaja gladi i ubrzavanju metabolizma.

Na primjer, ne izlazite iz kuće bez doručka jer će vam to dati energiju za prvi dio dana i olakšati čekanje do ručka. Ako inače ne možete bez deserta, pojedite ga uz doručak jer će se kalorije i šećer koji ste pojeli ujutro tijekom dana lakše potrošiti. Izraelski istraživači utvrdili su da su žene koje su jele malo slatkoga tijekom doručka izgubile oko 14 kilograma više tijekom osam mjeseci u odnosu na žene koje su jele tradicionalni jutarnji obrok.

Duljim žvakanjem potaknut ćete proizvodnju sline i probavnih sokova te pospješiti probavu onoga što ste pojeli, a to to znači i bolju iskorištenost šećera iz hrane, a time i manju pohranu viška šećera u tjelesnu mast. Žvačite i u međuvremenu: postoje studije koje kažu da 45 minuta žvakanja žvakaće gume dnevno može pridonijeti mršavljenju.

Nosite si ručak od kuće na posao jer su tako manje šanse da ćete umjesto ručka pojesti čips ili pakiranje keksa. Tako ujedno izbjegavate i bijela peciva ili sendviče s majonezom i sličnim umacima. Lagana salata od piletine i povrća ili sendvič od tune sa zelenom salatom dulje će vas držati sitima. Kupovinu obavljajte na tjednoj razini, planirajući više obroka odjednom, tako da dio obroka - na primjer kuhano povrće - možete napraviti i za dva dana unaprijed.

Foto: Dreamstime

Ako kupujete danas za sutra, češće ćete pribjegavati “brzim” rješenjima: pohanju ili pečenju mesa na brzinu, uz pomfrit kao prilog. Imajte pri ruci zdrave grickalice: malo badema ili oraha, jednu voćku ili jogurt. Sakrijte čips, čokoladu, kekse ili, još bolje, nemojte ih ni držati kod kuće. Tako kad vas uhvati glad, nećete biti u napasti. Izbjegavajte konzerviranu i gotovu hranu jer sadrži nezdrave dodatke.

Smanjite obroke: poslužujte si hranu na tanjuriću, tako ćete pojesti manje. Pretrpajte tanjur povrćem, ostat će manje mjesta za kruh, a ako su u prilogu krumpir ili riža, pokušajte objedovati bez kruha. Još jedan trik: postavite ogledalo u blagovaonici tako da se možete gledati dok jedete. Tako ćete se, kad god budete jeli nešto nezdravo ili kad natrpate na tanjur previše hrane, moći kontrolirati.

Kad idete na rođendane ili proslave, ne idite gladni – uvijek je dobro pojesti barem međuobrok ili lagani obrok prije toga. Tako nećete biti gladni i nećete se zaboraviti kad društvo navali na hranu. Također, pažljivo birajte torbicu: bolja je ona bez remena koju morate držati u ruci.

Ako u drugoj ruci držite piće, teže ćete posegnuti za kanape sendvičima ili kolačićima koji stanu u jedan zalogaj. Prije većeg obroka dobro je popiti kavu jer kava potiče potrošnju kalorija za 12% i suzbija apetit, pokazuju istraživanja. U svakom slučaju, ne pretjerujte sa šećerom ili šlagom jer mogu potaknuti glad.

Top 10 najboljih trikova

  • 1. Otvoreni sendvič Napravite sendvič sa samo jednom kriškom kruha od cjelovitog brašna ili polovicom integralnog peciva. Tako ćete ga “olakšati” za otprilike 100 kalorija, ali će vaš mozak imati osjećaj da je pojeo zadovoljavajući obrok. Za još manje kalorija dodajte zelenu salatu.
  • 2. Odvagnite vino Čaša vina na dan može pomoći metabolizmu, no kao porciju vina računajte do tri prsta u manjoj i užoj čaši na stalku. Iz takve ćete popiti oko 125 kalorija, dok će tri prsta vina iz onih širih čaša doseći do 370 kalorija. Ne zaboravite da se broji i svako pivo te sok koji popijete, kao i kečap ili majoneza.
  • 3. Ne škrtarite sa zelenim Špinat i ostalo tamno lisnato povrće bogato je magnezijem koji regulira više od 300 funkcija u tijelu. Istraživanje iz 2013. pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali više magnezija imali nižu razinu šećera u krvi te inzulina, koji može imati važnu ulogu kod reguliranja težine.
  • 4. Tri po tri zalogaja Kad ispred sebe imate hranu koju jako volite, pokušajte uzeti tri zalogaja tako da između njih imate nekoliko minuta razmaka pa prestati s jelom. Prvi zalogaj bit će najvažniji da utaži želju, drugi vjerojatno više neće biti tako ukusan, dok ćete kod trećeg moći poklopiti zdjelicu, kažu nutricionisti.
  • 5. Ostavite hranu u kuhinji Umjesto da servirate hranu na stolu, ostavite je u loncima u kuhinji. Ako budete morali ustati i prošetati do kuhinje po repete, manja je vjerojatnost da ćete pojesti i drugi tanjur. Studije pokazuju da biste tako mogli pojesti i do 20 posto manje.
  • 6. Jedite zamotano ili namirnice s korom Švicarska studija pokazala je da manje prepreke mogu pomoći da pojedete manje. Na primjer: ako odmotamo cijelu čokoladu, odmah ćemo pojesti 5,3 kockice, no ako su odmotani manji komadi, pojedemo samo 3,6 kockica.
  • 7. Držite voće u zdjeli na stolu Istraživanje je pokazalo da ljudi koji drže voće u zdjeli na stolu imaju oko 5,3 kilograma manje od onih koji nemaju taj običaj. Ako vam je voće blizu, češće ćete posegnuti za njim.
  • 8. Uzmite manje na tanjur... Mnogi ljudi imaju običaj počistiti sve što im je na tanjuru. Ako uzmete manje hrane nego inače, nadmudrit ćete apetit. Ako uzmete i repete, to će biti količinski manje.
  • 9. ...Ali s tanjura hranu zagrabite većom vilicom Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji koriste veće vilice jedu oko 10 posto manje hrane od onih koji koriste manji pribor za jelo. Vjeruje se da je razlog tome to što zalogaji izgledaju veće, pa mozak brže šalje poruku želucu da je pun.
  • 10. Poigrajte se bojama Dok pripremate obrok, nastojte biti kreativni i složiti ga na tanjuru tako da se vidi više boja. Pogled na lijepo složenu hranu pomoći će vam da više uživate u kombiniranju zalogaja. Naučite nešto i o nutritivnom sastavu namirnica te o pravilnom kombiniranju.
Komentari (146)
  • nikad ne žvačem

    4. 5. 2016,   12:14
  • u mojoj kuhinju nema žlica... savjeti mogu proći

    4. 5. 2016,   18:07
  • dobri savjeti

    4. 5. 2016,   12:45