Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Trikovi za zamrzavanje: Bez blanširanja povrće propada

Trikovi za zamrzavanje: Bez blanširanja povrće propada
4

Predpriprema za gotovo sve povrće koje se zamrzava je blanširanje, kojim se inaktiviraju enzimi čije bi djelovanje negativno utjecalo na boje, teksture i okuse

VIDEO

Ako ste od onih koji obožavaju ljeto i jesen zbog šarenila voća i povrća koje u to doba sazrijeva, sad je idealno vrijeme da ojačate organizam vitaminima i mineralima te ga pripremite za zimu, ali i da napunite ledenicu kako biste u omiljenim plodovima uživali tijekom cijele godine. No to je isplativo samo onima koji imaju vlastite poljoprivredne viškove, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. 

- Zamrzavanje namirnica u industriji je brzo čime se onemogućava migriranje vode i stvaraju se manji kristali, što čuva teksturu i smanjuje gubitak hranjivih tvari. Kako u domaćinstvu brzo smrzavanje nije moguće, treba učiniti sve da se taj postupak skrati što više. No i u tom slučaju zamrzavanje šteti kvaliteti namirnica, odnosno dolazi do gubitka vitamina i mineralnih tvari, pa je to prihvatljivo samo za ljude koji imaju svoje poljoprivredene viškove i žele sačuvati kroz nekoliko mjeseci. Svima ostalima je nerazumno i suludo kupovati svježe voće i povrće te ih zamrzavanjem prevoditi u proizvode niže kvalitete - pojašnjava naša sugovornica. 

Sve namirnice treba zamrzavati ohlađene. Ako ih zamrzavate u škrinji, najbolje je tako da ih u jednom sloju stavite na rešetkaste košare škrinje, što će omogućiti strujanje zraka, dodaje naša sugovornica. 

- Birajte isključivo svježe ubrane plodove izvrsne kvalitete. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi izrezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje - kaže Vesna Bosanac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Blanširanje je nužna predpriprema za gotovo sve povrće koje se namjerava zamrzavati. Time se uvelike inaktiviraju enzimi čije bi djelovanje negativno utjecalo na očuvanje boje, teksture i okusa povrća te smanjuje broj mikroorganizama na površini povrća, što doprinosi kvaliteti zamrznutog povrća. Vrijeme blanširanja ovisi o vrsti povrća. Ipak, neke vrste povrća prije zamrzavanja nije potrebno termički obraditi. 

- Tako je, na primjer, rajčicama namijenjenima pripremi juha, variva ili umaka prije zamrzavanja dovoljno ukloniti peteljke, oprati ih te osušiti. Listove celera i peršina za juhe i variva također možete zamrznuti sirove, kao i paprike. Dovoljno ih je oprati, očistiti od sjemenki i dobro osušiti te složiti jedne u druge, da zauzmu što manje mjesta u zamrzivaču - kaže naša sugovornica. 

Borovnice se ne peru kako im ne bi otvrdnula kora  

Voće se zamrzava ovisno o tome kako ga planirate jesti. Ono koje ćete upotrebljavati u pripremi kolača (pita, savijača i slično) te deserata koji ne zahtijevaju termičku obradu možete zamrznuti bez dodataka. Primjerice, višnje i trešnje mogu se zamrznuti u plastičnim kutijama sirove s košticama. Tako se zamrzavaju i maline, kupine te borovnice, s tim da borovnice prethodno ne treba oprati kako im ne bi otvrdnula kora. 

Voće za pripremu pita i savijača možete zamrznuti i u šećeru (primjerice, marelice, jagode, jabuke, kupine, breskve ili nektarine), a ono za pripremu deserata koji ne zahtijevaju termičku obradu možete zamrznuti i u obliku šećernog sirupa (među ostalim, jabuke, šljive, grožđe, trešnje, citruse, breskve i nektarine.

Razina sirupa od jabuka uvijek mora biti oko 2,5 cm ispod poklopca 

Jabuke za šećerni sirup ogulite, operite i osušite. Srednje narežite na 12, a veće na 16 kriški. Pomiješajte 2,75 šalica šećera s četiri šalice mlake vode i zakuhajte u sirup. Kad se ohladi, dodajte 0,5 žličice askorbinske kiseline na litru sirupa, što sprečava i tamnjenje voća. Ulijte u plastičnu posudu, dodajte jabuke i lagano pritisnite. Dolijte sirupa da pokrije voće. Prekrijte komadom vodootpornog papira, lagano pritisnite i obrišite višak sirupa s ruba posude. Razina sirupa mora biti oko 2,5 cm ispod poklopca. Poklopite i zamrznite.

Top 5 savjeta

1. Bitna je i idealna količina šećera

Za pohranu u šećeru: na 400 g marelica ili 600 g jabuka dodajte pola šalice šećera, na 550 g jagoda ili 600 g kupina, bresaka ili nektarina dodajte 0,75 šalice šećera.

2. Sok mora prekriti voće

Voće koje zamrzavate u šećeru poškropite otopinom pola žličice askorbinske kiseline u tri žlice vode. Pomiješajte sa šećerom. Kad se otopi, složite u plastičnu kutiju. Pritisnite da sok prekrije voće.

3. Povrće koje mijenja okus

Povrće poput rotkvica, salate i krastavaca ne preporučuje se zamrzavati jer dolazi do migracije vode, gubi teksturu pa postaje mekano. Mijenjaju se i boja, aroma te okus.

4. Porcije za samo jedan obrok

Zamrznuto povrće i voće ne trebate odleđivati, nego ga možete neposredno pripremati. Zato ciljano zamrzavajte manje količine koje su potrebne za pripremu jednog obroka.  

5. Rok trajanja je do 12 mjeseci

Pažljivo zamrznuto povrće i voće može se čuvati u zamrzivaču između 8 i 12 mjeseci, uz temperaturu koja uvijek mora biti ista i ne viša od -18°C.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje