Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Trikovi za zamrzavanje hrane: Krumpir i salata ne idu na led

Trikovi za zamrzavanje hrane: Krumpir i salata ne idu na led
1

Od viška tijesta za pizzu s leda oblikujte peciva ili domaći baguette, a svježe začinsko bilje poput peršina operite, sitno nasjeckajte i stavite u zamrzivač

VIDEO

Prije trideset godina američki predsjednik Ronald Reagan današnji dan je proglasio Svjetskim danom zamrznute hrane. No umjesto kupnje nezdravih gotovih jela pripremite unaprijed veće količine omiljenih specijaliteta, zamrznite ih i, kada vam zatreba brzi ručak ili večera, samo ih kratko dovršite.  

- Većina sirove hrane može se smrzavati, čak i suho voće. No jela od krumpira, špinata i blitve ne bi se trebala čuvati u zamrzivaču jer se podgrijavanjem stvaraju toksini. Zamrznuti možete sjeckani špinat, ali prethodno ga nemojte blanširati - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat i dodaje: 

- Kad se hrana odmrzava, neka polagano krčka na slaboj vatri. Najčešće se zamrzavaju jela poput gulaša i umaka, no često se pripremaju i veće količine variva koje se potom zamrzavaju što ne bih preporučila jer ga je najbolje jesti svježe pripremljeno - objašnjava nutricionistica. 

Kako biste tome doskočili, posebno zamrznite povrće i temeljac. Povrće poput brokule, šparoge, cvjetače, kelja i graška najbolje je nakratko blanširati prije zamrzavanja - od pola do tri minute. Uronite ih u kipuću vodu pa odmah ohladite, najbolje pod mlazom vode ili u loncu s ledenom vodom. Procijedite i dobro osušite. Tako ćete spriječiti da namirnice posmeđe tijekom zamrzavanja pa ćete sačuvati u njima više vitamina nego da ih zamrznete sirove. Na led možete spremiti mnoga jela poput sarme, juhe, graha, mesa u umaku, šalše... Peciva, kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog tijesta te jela poput savijača, okruglica i štrukli mogu se zamrznuti i sirovi i pečeni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati nego samo dodati nadjev i ispeći. 

Meso najbolje podnosi zamrzavanje, osobito manje masni komadi, jer se dulje mogu čuvati na ledu - od osam do 12 mjeseci. Zamrznuti kruh ili peciva najprije ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta pa zagrijte u pećnici ili mikrovalnoj - korica će biti hrskava kao da je upravo pečen. Međutim, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje. Sirovim jajima ljuska će puknuti, a tvrdo kuhana jaja postaju gumenasta. Ne zamrzavajte niti povrće s visokim udjelom vode poput salate, krastavaca, rotkvica i klica jer se previše opuste, savjetuju stručnjaci.  

Uvijek spreman desert           

Torte, kremaste kolače od biskvitnog ili drugog tijesta nakon pečenja zamrznite čim se ohlade.

Okusi i mirisi

Nakon pakiranja jela u vrećice za zamrzavanje obvezno istisnite zrak kako se hrana ne bi isušila ili izgubila okus i aromu.  

Spremaju se posebno 

Rajčice i jabuke oslobađaju plin etilen, koji pospješuje zrenje i starenje ostalog povrća.

Riblji ručak 

Svježu ribu možete zamrznuti, ali imajte na umu da će joj meso omekšati. Očistite je, izvadite iznutrice i osušite. Spremite u vrećice za zamrzavanje i potrošite u roku od dva mjeseca. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana