Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Trodnevno čišćenje tijela: Kako brzo izgubiti višak kilograma...

Trodnevno čišćenje tijela: Kako brzo izgubiti višak kilograma...
1

Čišćenje ogranizma juhama mnogo je učinkovitije od popularnih smoothie dijeta, kaže doktor Oz. Vrijedni sastojci iz juha lakše ulaze u tijelo i možete ih jesti koliko želite

VIDEO

Čišćenje ogranizma juhama mnogo je učinkovitije od popularnih smoothie dijeta, kaže doktor Oz. Zeleni kašasti sokovi obično se preporučuju kao jedini obroci kod detoksikacijskih dijeta zbog visokog udjela nutrijenata koji ostaju u sirovom povrću. Također se u ovim sokovima ti nutrijenti razbijaju na najmanje dijelove, zbog čega se bolje apsorbiraju u organizmu.

No kašasti sokovi imaju jednu manu koju juhe nadoknađuju – nedostaje im vlakna. Vlakna se u organizmu ponašaju kao četke. Ona doslovno čiste probavni sustav od štetnih tvari te omogućuju njihovo brzo izbacivanje. 

Miksanjem povrća u blenderu vlakna se razbijaju i gube svojstvo čistača. Upravo zbog toga su juhe bolji izbor za detoksikacijsku dijetu. Dr. Oz objašnjava da nutrijenti iz juha, iako ih u smoothiejima ima više, lakše ulaze u organizam. One su dobre za imunološki sustav te čuvaju srce zbog visokog udjela vitamina K. Odlične su i za gubljenje kilograma jer su lako probavljive te ubrzavaju metabolizam. 

- Stoga je ova trodnevna detoksikacijska dijeta juhama idealan početak za bilo koji program mršavljenja - kaže Oz. 
U ovom trodnevnom planu, dodaje, juhe se jedu pet puta na dan. Počinje se posebnom juhom za doručak, koja ustvari podsjeća na žitnu kašu. Zatim slijedi juha za užinu, pa za ručak, ponovno užina te na kraju juha za večeru. Kod ove dijete nema brojenja kalorija! Količina juhe koju ćete pojesti u obroku ovisi samo o vama – jedite do sitosti. 

Sve juhe radite u istom loncu kako biste očuvali hranjive sastojke te koristite detoksikacijske namirnice. Prva juha u danu ustvari je zobena kaša s voćem i začinima poput cimeta. Zob će vam dati potrebnu energiju ujutro, a u kombinaciji s voćem i cimetom pomoći će probavnom sustavu da izbaci štetne tvari i pripremi ga za nastavak dana. Dr. Oz preporučuje i “ratničku juhu”, Bielerovo varivo i pileću juhicu.

Ratnička juha obiluje lukom i češnjakom te raznim povrćem koje jača imunitet i daje energiju organizmu. Bielerovo varivo dobilo je naziv po doktoru Henryju G. Bieleru, autoru knjige “Hrana je vaš najbolji lijek”. Ovo varivo sastoji se od zelenog povrća poput graška i tikvice te lišća celera i peršina.

Kad se izmiksa u gustu juhu uz dodatak kokosova ili maslinova ulja, ovo povrće pruža vitamine i minerale potrebne za obnavljanje prirodne funkcije metabolizma. Ovu juhu jedite i do dva puta na dan. Za večeru je najbolja pileća juha, puna proteina, nutritivnog povrća i ukusnih začina. Nju možete napraviti dan ranije, kuhajući piletinu na laganoj vatri, savjetuje Oz.

Zobena juha  za doručak

Sastojci: 1/2 šalice zobi, 1 šalica zamrznutog bobičastog voća (ili bilo kojeg drugog), 1/2 šalice leda, 1 žlica stevije/meda/agavina sirupa, 1 žličica cimeta

Priprema: Najprije u blender ubacite zob i meljite dok ne dobijete grublje brašno. Zatim ubacite sve ostale sastojke te miksajte da se povežu.

Dietary Broccoli smooth cream soup with sprinkle of sunflower seeds, parsley leaves and croutons on stone table.

Bielerovo detoks-varivo

Sastojci: 1 šalica vode, 2 šalice graška, 3 velike stabljike celera, 3 tikvice, žlica maslinova ulja, šaka peršinova lista

Priprema: Stavite šalicu vode u lonac i pustite da zavrije. Kuhajte grašak pet minuta te dodajte narezane tikvice. Kuhajte sve još sedam minuta, dodajte peršin i ulje te izmiksajte u blenderu (ili štapnim mikserom).

‘Ratnička juha’

Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja, 2 srednja poriluka, stabljika celera, 2 češnja češnjaka, 2 mrkve, jedan srednji batat, 2 šalice mahuna, (biokocka za juhu), 4 šalice tanko rezanoga kupusa, 1/2 žličice papra, 1/2 šalice lista peršina, 2 žličice sjeckanog đumbira

Priprema: Na maslinovu ulju pržite celer i poriluk 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte đumbir i češnjak te ostavite još minutu. Nakog toga ubacite ostalo povrće (osim peršina) i sve skupa zagrijavajte oko 4 minute na ulju. Dodajte 2 litre vode i povrtnu kocku (ili povrtni temeljac) i pustite da zavrije. Poklopite i pustite da se krčka još 15 minuta ili dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja ubacite peršin.

Pileća juha

Sastojci: 2 srednje glavice luka, 2 mrkve, 1 šalica sjeckanog celera, 4 češnja češnjaka, 1 šalica divlje ili smeđe riže, 1 šalica mahuna, 2 lista lovora, žličica soli, 2 litre pilećeg temeljca ili vode, 1/2 kg pilećih prsa bez kosti (organskih), šalica sjeckanog peršinova lista

Priprema: Stavite sve sastojke osim peršina u lonac te uz miješanje kuhajte dva i pol sata na laganoj vatri. Izvadite piletinu i rastrgajte meso pomoću vilice. Vratite piletinu u juhu te dodajte i listove peršina.

Intensive condiments on old spoons

Za zaštitni učinak dodajte češnjak, kurkumu i kajenski papar

Začinite juhe s puno češnjaka, đumbira, kajenskog papra, crvene paprike i kurkume. Osim dobrog okusa, začini odlično djeluju s povrćem u čišćenju organizma. Češnjak sadrži alicin, koji jača imunološki sustav, dok je začinska paprika dobar izvor vitamina A. Đumbir ima snažna protuupalna svojstva te može ukloniti simptome mučnine, a dobar je i kod visokog tlaka.

Popis namirnica važan je ako želite uspjeti

Osim što će potaknuti procese samočišćenja tijela, jušni detoks će ojačati imunitet, a razine glukoze u krvi održavati stabilnima. Kako biste ga što lakše proveli nabavite: maslinovo ulje, poriluk, češnjak, mrkvu, batat, kupus, limun, tikvice, luk, celer, divlju rižu, peršin, đumbir, grašak, zamrznuto bobičasto povrće, cimet i med. 

Spriječite štetu koju izazivaju antibiotici

Ratnička juha sjajan je izvor zanemarenog vitamina K, kojim obiluju zeleno lisnato povrće, kelj, kupus, mahune, ali i šparoge, celer te mrkva. Ovaj je vitamin ključan za jačanje kostiju te neizmjerno važan u prevenciji osteoporoze, dodaje liječnik te napominje da ga iz tijela crpe antibiotici, pa biste u proljeće prehranu trebali bazirati na navedenom povrću.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima