Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Troškovi udvoje: Podjela 'po pola' ili zajednička blagajna?

Troškovi udvoje: Podjela 'po pola' ili zajednička blagajna?
1

Indikator problema u odnosu može se naslutiti vrlo rano u sebičnom odnosu prema novcu. Financije nisu tabu ako postoji razgovor, dogovor i zajednički plan trošenja

VIDEO

Financije su vodeći uzrok svađa u brakovima, a naznake neslaganja oko raspodjele novca obično se mogu prepoznati već u počecima zajedničkog života, pa čak i prije. Oko 17 posto muškaraca i žena smatra kako je najbolji princip zadržati odvojene financije između partnera, dok ostali smatraju kako je jedini način da zajednički život uspije osnivanje zajedničke blagajne i ukidanje pojmova "moj" i "tvoj" novac, otkrila je nedavna američka studija tvrtke LearnVest.

Pristup "svi smo jednaki"

Na ovaj način svaki od partnera raspolaže svojom plaćom, izuzev zajedničkog računa za koji je unaprijed dogovoren jednak iznos koji će svaki od njih uplaćivati, kao i na što će se novac iz tog fonda trošiti. Pristup funkcionira dobro za parove koji su sličnih primanja, a osobito za one koji još nisu u braku.

Tzv. "pravedni" pristup

Funkcionira slično kao pristup "svi smo jednaki", a svaki od partnera odvaja iznos predodređen za zajedničke troškove, poput režija, izlazaka i hrane. Razlikuje se po tome što partneri ne odvajaju jednak iznos, već su ga prilagodili visini svoje plaće, pa tako onaj koji zarađuje više i doprinosi više zajedničkim sredstvima.

Ovaj pristup također odgovara parovima koji nisu još u braku, imaju veće razlike u primanjima te dijele zajednički stil života, što podrazumijeva zajedničke interese za mjesto i način ljetovanja, odlaske u restorane i hobije koje sebi slabije plaćen partner ne bi mogao samostalno priuštiti.

Pristup "Ja ću platiti" 

Odnosi se na pristup u kojem jedan partner plaća većinu računa, bilo da je zbog toga što zarađuje znatno više ili drugi partner uopće ne radi. Funkcionira ako imućniji partner može pokriti većinu životnih troškova, a nijedan od njih nema problema s tim da on plaća. Pristup je mnogo češći u počecima odnosa ili u braku u kojem jedan partner ne radi, primjerice žena koja je odlučila ostati kod kuće i odgajati djecu. Dugoročno loše funkcionira u vezi u kojoj par živi zajedno, a jedan od partnera nema ambiciju raditi, no realno postoji potreba za dvije plaće.

"Tko prvi do računa" pristup

Temelji se na približno podjednakom plaćanju za zajedničke troškove, u kojem se partneri dogovaraju tko će sada platiti, a tko sljedeći put. Zamka ovog pristupa je što i naizgled pravedno plaćanje to uopće ne mora biti, ali zato odlično odgovara parovima s istim odnosom prema financijama i razvijenom komunikacijom o novcu.

Pristup "naš novac"

Uključuje potpuno spajanje svih sredstava i trošenje po principu zajedničkog dogovora oko većih troškova te prethodni dogovor kako trošiti manja sredstva sa zajedničkog računa. Dobro funkcionira za parove koji su u braku, ali ne i one koji imaju velike razlike u primanjima.

Simptomi financijskih neslaganja

Materijalni aspekt zajedničkog odnosa za mnoge je parove škakljivo pitanje, no ono zahtijeva zajednički dogovor koje odgovara objema stranama. Sebičan pristup u kojem jedan od partnera udovoljava svojim potrebama, kupujući željene stvari bez razmišljanja hoće li ostati dovoljno sredstava za zajedničke troškove ili računajući unaprijed da će druga polovica to podmiriti, indikator je problema.

Uzrok problema može biti nezreli pristup jednog od partnera, kao i situacija u kojoj je egoistični partner naviknuo da će ovaj drugi voditi brigu o financijama na sličan način kao što bi to činio roditelj. Nikako nemojte ignorirati taj problem jer će se on samo povećati proporcionalno s vremenom.

Škrtost i rastrošnost

Najbolje funkcioniraju parovi sličnog odnosa prema novcu, premda rastrošnost oba partnera može biti uzrokom zaduživanja i velikih problema. Ako smatrate da ste vi i vaš partner posve različiti po pitanju uštede novca, stvari potrebnih za život i prioriteta na koje trošite, zapitajte se možete li zajedno funkcionirati prije udruživanja sredstava, tj. podizanja kredita ili ulaganja u zajedničku imovinu.  Procijenite slažete li se s financijskim razmišljanjem svoga odabranika danas i prema njegovom ponašanju zamislite biste li smatrali pravednim jednaku financijsku raspodjelu u vašem odnosu za 10, 20 i 30 godina?

Rješavanje problema

  • Na početku zajedničkog života dogovorite se oko plaćanja računa stanovanja i troškova za hranu
  • Izbjegavajte odnos u kojemu jedan od partnera glumi roditelja, a drugi dijete u financijskom smislu
  • Razgovarajte o svojim željama i iznosu potrebnom za vlastite mjesečne troškove 
  • Odredite limite zasebne i zajedničke potrošnje
  • Dogovorite štednju ako je moguća
  • Pri uzimanju kredita napravite proračunski plan otplate
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje