Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Trovanje ugljičnim monoksidom - naučite kako si spasiti život!

Trovanje ugljičnim monoksidom - naučite kako si spasiti život!

Česta su otrovanja i prilikom kuhanja, kad plin dugo gori u maloj kuhinji. Dulja izloženost niskim koncetracijama dovodi do glavobolje, zbunjenosti, a javlja se i mučnina s povraćanjem te inkontinencija

VIDEO

Zbog najvjerojatnije nepravilnog rukovanja bojlerom ili njegova nedovoljnog održavanja, djevojčicu (14) su u nedjelju pronašli mrtvu u kupaonici u stanu u Županji.  

Ugljični monoksid (CO) je vrlo otrovan plin koji uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno

Nazivaju ga "tihim ubojicom" jer je potpuno bez mirisa i boje te, za razliku od drugih plinova, ne nadražuje sluznicu i kožu, pa mu osoba može biti izložena dulje vrijeme, a da to uopće ne primijeti. Njegovim udisanjem zapravo dolazi do oštećenja crvenih krvnih stanica koje više ne obavljaju svoju funkciju prijenosa kisika stanica. U prevelikoj dozi dovodi do slabosti i paraliziranosti čitavog tijela tako da otrovana osoba, kada shvati da nešto nije u redu, nije više sposobna maknuti se iz zatrovane atmosfere.

Do udisanja ugljičnog monoksida najčešće dolazi za vrijeme boravka u zatvorenim prostorijama gdje postoji izloženost dimu i plinovima, piše portal Hitnapomoc.net.

Opasnost trovanja ugljičnim monoksidom raste u kućanstvima koja imaju peći na drva ili se griju na plin. Posebno su opasni neispravni bojleri i plinske peći te začepljeni dimnjaci, pa stručnjaci upozoravaju da prije svake sezone grijanja treba očistiti dimnjake i provjeriti ispravnost peći i bojlera. 

Dusko Jaramaz/PIXSELL

I za vrijeme požara, dimovi kojima možemo biti izloženi, pogubno utječu na nas, bilo da je požar bio na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Ugljičnog monoksida ima i u gradskom plinu. Najčešće nastaje kod izgaranja i nepotpunog sagorijevanja goriva u automobilima, drvenog ugljena, prirodnih plinova, kod benzinskih motora sa unutarnjim sagorijevanjem, u industriji i domaćinstvu. Ljudi često stradavaju u zatvorenim garažama u kojima drže upaljen motor, u kupaonicama s plinskim grijačem vode (plinskim bojlerom) i zbog istjecanja plina u stanu. Trovanja se događaju i kad ispušni plinovi motora prodiru u kabinu vozila zbog neispravnosti ispušnih cijevi ili kroz ventilacijski sustav dok vozilo stoji u koloni, piše na portalu hitnazg.hr. 

Kuhanje i PVC prozori i vrata

Česta su otrovanja i prilikom kuhanja, kad plin dugo gori u maloj kuhinji, a u novije vrijeme dodatnu opasnost predstavljaju PVC prozori i vrata, koji čvrsto zaustavljaju protok zraka i onemogućavaju prirodno provjetravanje prostorije.

Zbunjenost i smetenost

Dulja izloženost niskim koncentracijama dovodi do glavobolje, zbunjenosti i smetenosti pacijenta, javlja se agresivnost, može doći do mučnine s povraćanjem te inkontinencije

Prvi simptomi trovanja:

>>> osjećaj težine u glavi i šum u ušima

>>> osjećaj opće malaksalosti

>>> lupanje srca 

>>> vrtoglavica

>>> mučnina i(li) povraćanje

Simptomi težeg trovanja:

>>> osjećaj pospanosti ili uzbuđenosti

>>> iznemoglost, odnosno iscrpljenost tijela

>>> stanje apatije bez zdravog rasuđivanja, zbunjenost (tako da niste svjesni potrebe da izađete na svježi zrak)

PRVA POMOĆ KOD TROVANJA UGLJIČNIM MONOKSIDOM:

Fotolia

>>> Pozovite hitnu medicinsku pomoć (94, 112)

>>> Unesrećenog maknite od izvora, izvedite ga na svježi zrak ako se nalazi u zatvorenoj prostoriji.

>>> Potičite ju/ga da normalno diše, pratite vitalne znakove.

>>> Napredni postupci: Unesrećenim ljudima treba dati 100 posto kisika visokog protoka na masku s rezervoarom kako bi se ubrzao oporavak. 

PRILIKOM SPAŠAVANJA UNESREĆENOG:

>>>  Dok ulazite u zatrovanu prostoriju, zadržite dah da ne biste i sami stradali. Otvorite prozor i iznesite otrovanog što prije van.

>>>  Ako je otrovani bez svijesti, provjerite disanje i krvotok i po potrebi započnite mjere oživljavanja.

>>> Onesviještenu osobu koja diše okrenite u bočni položaj.

Otrovali se monoksidom? Cijela obitelj završila u KBC Zagreb
Otrovali se monoksidom? Cijela obitelj završila u KBC Zagreb

Provjetravajte i provjeravajte bojler

Prostor u kojemu su plinski bojler ili peć redovito treba provjetravati i nekoliko puta tijekom dana, a plinske peći, bojlere i dimnjake redovito čistiti i servisirati, upozoravaju stručnjaci. U oba slučaja obavezno to učinite uoči početka nove sezone grijanja i ne štedite na tom redovitom održavanju.

Ako sumnjate u otrovanje plinom, odmah pogasite aparate, otvorite prozore i izađite na svjež zrak dok se prostorija dobro ne prozrači. Odmah se javite liječniku i prijavite sumnju u trovanje ugljičnim monoksidom. 

Nabavite detektor

Potrošač 24sata

I detektor i alarm čuvaju glavu: Neka budu u svakoj ‘rizičnoj’ prostoriji. To je jedna od najsigurnijih mjera prevencije otrovanja ugljičnim monoksidom. Zvučni alarm aktivirat će se već i kod vrlo malih količina ugljičnog monoksida u zraku.

Ne zamijenite ih za - gripu

Fever And Cold. Portrait Of Beautiful Woman Caught Flu, Having H

Neke od tih simptoma relativno je lako zamijeniti sa simptomima gripe, trovanja hranom ili sa simptomima virusne infekcije, pa nikako ne smijete zanemariti mogućnost otrovanja. U to svakako treba posumnjati ako se simptomi javljaju prvenstveno dok ste kod kuće, odnosno povlače se kad izađete na svjež zrak, te ako i vaši ukućani imaju iste simptome dok su u kući. 

Supružnici se otrovali plinom u kući: 'Nakupilo se monoksida'
Supružnici se otrovali plinom u kući: 'Nakupilo se monoksida'

PRINC GEORGE POKAZAO OŠTRU STRANU: Ružnim riječima uvrijedio svoju mamu, Kate Middleton?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara