Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Trpio je erekciju tri mjeseca, u bolnicu se ipak javio prekasno

Trpio je erekciju tri mjeseca, u bolnicu se ipak javio prekasno

Australac se u bolnicu javio tek kad je shvatio da više od 15 sati nije mogao urinirati. Liječnici su otkrili da su mu osim penisa otvrdnuli skrotum i trbuh, a zapravo je imao rak bubrega

VIDEO

Liječnici iz Australije nisu otkrili ime pacijenta, ali su objavili kako im se u bolnicu javio muškarac (81) koji je tri mjeseca imao bolnu erekciju, a liječničku pomoć potražio je tek nakon što 15 sati nije mogao urinirati. Ustanovili su da ima vrlo agresivan rak bubrega koji se proširio po okolnom tkivo te zahvatio abdomen i genitalije.

24sata

- Prijapizam je stručni naziv za erekciju koja traje duže od šest do osam sati bez spolnog nadražaja. Prijapizam je hitno urološko stanje i treba se odmah hitno javiti urologu u ambulantu čim se primijeti. Pacijenti se hospitaliziraju i uvijek se radi obrada. Treba ustanoviti postoji li kod bolesnika poremećaj zgrušavanja krvi ili karcinomska stanja. Prijapizam se često javlja zbog karcinoma, osobito kad je u pitanju karcinom prostate. Naime. prijapizam u tom slučaju uzrokuje metastaza u penisu. Nakon što smo kod bolesnika napravili onkološku i hematološku obradu, kreće liječenje koje je najčešće kirurško - pojašnjava dr.med. Igor Grubišić, specijalist urologije iz KB Sestre Milosrdnice.

Pojašnjava kako je riječ o iznimno bolnom stanju zbog kojeg pacijenti dolaze u suzama i uz vrištanje, no Australac je bolove uspio otrpjeti jer postoje dva tipa prijapizma.

Uporna erekcija ponekad nije najveća sreća već teška patnja
Uporna erekcija ponekad nije najveća sreća već teška patnja

- High flow je arterijska opstrukcija gdje se tkivo penisa iznimno brzo puni krvlju, dok je drugi tip low flow i odnosi se na vensku opstrukciju koja ne donosi tako veliku erekciju i manje je bolno stanje - nastavio je dr. Grubišić. Australski liječnici smatraju kako kod muškarca možda i nije bila riječ o pravoj erekciji nego o tumorskom tkivu koje se stvrdnulo. U tom slučaju erekciju se može liječiti tek nakon liječenja karcinoma i uklanjanja svih tumorskih stanica. No za ovog je muškarca bilo prekasno i liječnici ga više nisu mogli spasiti.

Prijapizam inače uzrokuju i lijekovi poput antidepresiva, droge te pojedine krvne promjene. Maligni prijapizam koji se javlja kod karcinoma uglavnom ima loše ishode.

Htio impresionirati ljubavnicu: Uzeo je 'lijek', ubila ga erekcija
Htio impresionirati ljubavnicu: Uzeo je 'lijek', ubila ga erekcija

- Muškarac nam se javio tek nakon što je tri mjeseca imao erekciju, a kazao je i da je u tom razdoblju trpio bolove u području zdjelice. Opisao je i kako je primijetio krv u urinu, što je najčešći simptom raka bubrega. Tijekom pregleda liječnici su odmah uočili kako je riječ o malignom prijapizmu. Naime, vrh penisa bio je iznimno napet i kožica se nije mogla povući. Istovremeno mu je koža na skrotumu i na trbuhu također bila vrlo napeta - kazao je dr. Ryan Pereira iz bolnice Princess Alexandra u Woolloongabbu u Queenslandu. Pretrage su pokazale da je imao na vanjskom zidu bubrega tvorbu veličine tri centimetra.

Biopsijom su potvrdili da je riječ o rijetkom obliku agresivnog karcinoma bubrega kojeg najčešće uzrokuje duhanski dim. Muškarac je, navode iz bolnice, počeo pušiti u dobi od četiri godine i popušio bi više od 100 kutija cigareta na godinu. Do dijagnoze rak se proširio na limfne čvorove uzrokujući brojne otekline i bilo je jasno da neće dugo poživjeti. Uspjeli su mu kroz trbušnu stijenku staviti kateter i tako osloboditi urin iz mjehura, no bilo je jasno s obzirom na njegovo opće stanje da ga neće moći kirurški liječiti dalje. Razmatrali su prebacivanje pacijenta na palijativnu skrb, no muškarac je u međuvremenu preminuo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku