Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tvrtka nepušačima dodala šest dana ekstra godišnjeg odmora

None Foto: Kawee Wateesatogkij

Ovaj potez već je pokazao pozitivne rezultate jer su dva zaposlenika pušača, od 42 njih koliko puši, prestala s tom lošom navikom. Dodatni dani godišnjeg odmora ipak im više znače

Tvrtka Piala Inc. u Japanu, gdje je pušenje znatno učestalije nego, recimo, u SAD-u, odlučila je promijeniti politiku plaćenog godišnjeg odmora na način da zaposlenike nepušače učine sretnijima i daruje im dodatnih šest slobodnih dana godišnje. Takvu odluku su donijeli nakon što im se zaposlenik koji ne puši žalio da pušači manje rade, odnosno češće uzimaju pauzu za cigaretu.  Ovih šest dana, smatraju u kompaniji, bi to nepušačima trebalo nadoknaditi.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jedan od naših zaposlenika je na pano s prijedlozima ostavio poruku u kojoj je pisalo da pauze za pušenje stvaraju probleme. Naš izvršni direktor je to vidio i pristao da nepušačima darujemo ekstra slobodne dane kao svojevrsnu nadoknadu - rekao je Hirotaka Matsushima, glasnogovornik te tvrtke.

Izvršni direktor Takao Asuka vjeruje da će ovaj potez potaknuti pušače da prestanu pušiti. On vjeruje da je poticaj uvijek bolji izbor od kažnjavanja zaposlenika.

- Nadam se da će ova naša odluka navesti zaposlenike da prestanu pušiti kao poticaj, a ne kazna ili prisila - rekao je.

Smoking woman UBRZAVA STARENJE Pušenje nas poružnjuje: Koža postaje starija, siva i osjetljiva

Ovaj potez već je pokazao pozitivne rezultate jer su dva zaposlenika pušača, od 42 njih koliko puši, prestala s tom lošom navikom. Dodatni dani godišnjeg odmora ipak im više znače. Jedan od njih je i Shun Shinbaba (25). Rekao je da je jako zadovoljan svojom odlukom te da će novac, koji je prije trošio na paket cigareta svaka dva dana, sada radije trošiti za nešto drugo. Kaže da dodatne dane odmora planira iskoristiti za igranje tenisa

Grgo Jelavic/PIXSELL | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Inače, u Japanu svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre oko 130.000 ljudi te oko 15.000 njih koji udišu tuđi dim cigareta.

Prema istraživanju tvrtke Halo Cigs, koja se bavi prodajom elektronskih cigareta, pušači svaki dan provedu prosječno 20 minuta uz cigaretu tijekom radnog vremena. Kroz godinu dana to je kao da puše 20 radnih dana, pokazalo je istraživanje. No, 81,2 posto pušača izjavilo je da ne vide ništa loše u takvim pauzama od posla i smatraju da je to pošteno. I 25,2 posto nepušača slaže se s njima, prenosi distractify.com.

VIRUSE ŠIRIMO DO 7 DANA Prehlada: Zarazni smo već dan prije pojave prvih simptoma

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)
  • Dobra ideja ali kod nas nazalost neizvedivo.

    14. 11. 2019,   11:57