Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

U 10 koraka do samokontrole: Osvijesti ljutnju i nađi rješenje

U 10 koraka do samokontrole: Osvijesti ljutnju i nađi rješenje
1

Čim vas nešto iznervira, aktivira se amigdala i tjera vas da reagirate impulzivno. No možete je istrenirati da ‘otpleše’ od problema, tvrdi psihijatar Mark Goulston

VIDEO

Mozak je evolucijski predodređen za sreću, baš kao što je automobil predodređen za vožnju. No kao što je automobilu potrebno gorivo kako bi se pokrenuo, mozgu su potrebni hormoni i neurotransmiteri. Srećom, da biste ga napunili, dovoljno je trčati ili provesti strastvenu večer jer fizički napor i seks, čak i bez orgazma, potiču lučenje endorfina. Ovaj je prirodni analgetik čak 20 puta moćniji od morfija, prema kojem je dobio ime, i zahvaljujući njemu maratonci mogu završiti stazu iako bi trebali “umirati” u bolovima. 

Hormon koji je našim davnim predcima omogućio da ranjeni pobjegnu gladnim lavovima ne samo da će vas pretvoriti u superjunaka nego će i ojačati imunitet te smanjiti glad. Ako vam se baš i ne da trčati - pojedite kockicu, dvije čokolade ili se nasmijte od srca i bezbolno potaknite lučenje ove “droge”. 

Nakon što razvijete supermoći, pobrinite se za zadovoljstvo - dopamin. Bez obzira na to jeste li pronašli izgubljene ključeve ili ste upravo obojili sobu, ovim spojem vam mozak poručuje “bravo” te nagrađuje osjećajem uzbuđenja i sreće. Zato si za dnevnu dozu euforije postavite cilj te ga ostvarite. A za dvostruku dozu - složite popis obveza i usrećite se svaki put kad nešto precrtate. Kako je praljude poticao da istražuju i da budu uporni, ima dvije itekako ugodne nuspojave. Povećava motoričke sposobnosti i budnost te se aktivira čim je nagrada na vidiku. Baš kao što je žednog pračovjeka usrećio pogled na oazu, modernog će čovjeka usrećiti to što se bliži kraj radnog dana. S druge strane, radoholičari koji ostaju na poslu ovisnici su o serotoninu. 

Kad pobijedite u igri “čovječe ne ljuti se”, održite besprijekornu prezentaciju ili vas prijatelj pohvali, javlja se hormon koji potiče samopouzdanje. Zbog njega su se prvi kromanjonci natjecali tko će uloviti većeg jelena, a danas potiče ljude da se natječu i “hrane” tuđim pohvalama. No za ovaj “egoistični” hormon zadovoljstva nije nužno nadmašiti druge nego povećati samopouzdanje. Tako će pasti ako čovjek izbjegava sukob pod svaku cijenu, osjeti se isključenim ili prešuti nepravdu, a povećati čim vas netko pohvali. Hobiji su najbolja “ljekarna” za redovitu nabavu oksitocina. Od slikanja do sporta, bavite se onime u čemu ste dobri i zaslužite svojih pet minuta slave.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za četvrtu vrstu sreće zagrlite dijete, poigrajte se s kućnim ljubimcem, otiđite na kavu s prijateljem ili podijelite bezazleni trač s kolegom. Mozak će početi stvarati oksitocin, “molekulu povezivanja”. U prošlosti, zahvaljujući njemu, ljudi su se ugodnije osjećali u društvu pa, kad vam nedostaje partner koji je već tjedan dana na putu, zapravo patite od apstinencijske krize - zbog premalo zagrljaja i vođenja ljubavi padaju i razine oksitocina na koje ste navikli. I neće pomoći ni Skype, ni “Fejs”, ni ostale društvene mreže - ovaj hormon se luči samo kod izravnog razgovora i dodirom, a prava “poplava” nastaje kad mama grli bebu. 

Blaženi nakon treninga

Intenzivna vježba osim endorfina potiče i endokanabinoide, spojeve slične marihuani. Osim zadovoljstva taj mehanizam tjera ljude da se odmore.

Hormon energije 

Adrenalin smanjuje bol, povećava snagu i puls pa stvara i svojevrsnu ovisnost. No uništava srce i slabi finu motoriku. 

Ne pucaj, kontrola se može istrenirati

Stres je ubojica sreće i blokira mehanizme mozga. Kako biste ga se riješili, razmišljajte kao zebra. 

- Stavite se nakratko u njezinu kožu. Dok pase, svaki tren može je zaskočiti lav. Dok ide na pojilo, može je zaskočiti lav. Dok ide spavati, može je zaskočiti gepard. Ali ona se ne brine. Da na čovjeka vreba krvoločni predator svaki put kad ode na ručak, u kupaonicu ili krevet, umro bi od brige - ističe u knjizi “Zašto zebre nemaju čir” dr. Robert Sapolsky. 

Zebre, baš kao i ljudi, osjećaju stres, koji je itekako koristan mehanizam. U djeliću sekunde daje supermoći. Pred neposrednom opasnosti aktivira adrenalin, ubrzava reflekse, daje snagu i poboljšava vid. No zebra je pod stresom samo kad se opasnost pojavi. Ne brine se oko toga što će biti sutra, ne brine se hoće li pašnjak i dogodine imati trave niti hoće li njezine male zebre odrasti u uspješne preživače. Zahvaljujući čeonom režnju, čovjek može planirati i predviđati budućnost, no zbog njega će jednako reagirati na zamišljeni crni scenarij kao i na lava u neposrednoj blizini. 

Ne postoji jednostavan recept za brisanje stresa osim redovitog “pražnjenja” trčanjem, opuštanjem i treniranjem razlikovanja stvarne opasnosti od brige na koju ne možemo utjecati. No za psihu je najpogubnija amigdala. Aktivira se čim vas nešto uzruja, a ako vas nešto posve rastroji, “otet” će mozak i tjerati ga da reagira impulzivno. No taj emotivni dio mozga možete istrenirati da “otpleše” od problema. I to u samo deset koraka. Amigdala je emotivac “lak na okidaču”, a uz vježbu psihijatra dr. Marka Goulstona problemom će se početi baviti dio čeonog režnja koji je razumniji. 

U deset koraka naučite koristiti dio mozga koji je zadužen za samokontrolu

  • Osvijesti okidač - Odmah nakon što vas nešto “izbaci iz tračnica”, zapišite što vas je točno razljutilo. 
  • Osvijesti tijelo - Zapišite kako se fizički osjećate (ubrzavaju vam se disanje i puls, boli vas želudac, osjećate navalu krvi u glavu i sl. ) te koliko je to intenzivno.
  • Osvijesti osjećaj - Odaberite riječ koja najbolje opisuje vaše emotivno stanje i zapišite jeste li ljutiti, bijesni, uplašeni, frustrirani, tjeskobni, prestravljeni i sl. te zapišite koliko intenzivno.
  • Osvijesti poriv - U sekundi razmislite na što vas osjećaj tjera; želite li udariti krivca, vrištati, otići šefu i reći mu što ga ide, sklupčati se u krevetu ostatak dana...  
  • Osvijesti posljedicu - Razmislite što će se dogoditi ako to i napravite u tom trenutku, idućeg dana i za tjedan dana. 
  • Osvijesti shvaćanje - Odvagnite ne uzimate li problem previše osobno.
  • Osvijesti stvarnost - Pokušajte pronaći druga objašnjenja i uzroke za ono što vas je razljutilo. 
  • Osvijesti rješenje - Razmislite što biste mogli napraviti osim prvotnog poriva i kako reagirati.   
  • Osvijesti dobrobit - Razmislite koje su dobre posljedice takve reakcije. 
  • Osvijesti bližnjeg - Ako se i dalje ne možete suzdržati od impulzivnog reagiranja, zamislite nekog tko se istinski brinuo za vas i volio vas. Zamislite što bi vam rekao i to zapišite. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje