Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U čaši ledene ‘kave’ ima više od pola dnevne doze šećera

NISU ZA SVAKOGA Oko 70 miligrama kofeina je u čaši ovih napitaka pa je na nekima navedeno kako nije dobro da ih piju djeca, trudnice i dojilje

Ledeni napici na bazi kave i mlijeka popularni su u ljetnim mjesecima, a mi smo analizirali kakve sastojke sadrže.

Na prvome mjestu na popisu sastojaka je mlijeko što znači da ga ima najviše, u nekim od napitaka i više od 90 posto. Mlijeko se u napicima nalazi u svojem tekućem obliku (mlijeko u prahu dodano je tekućem mlijeku u nekima od napitaka) te je u nekima obrano, dok je u drugima punomasno. U potonjima ima više masnih kiselina. Prekomjeran unos masnih kiselina iz mlijeka može dovesti do razvoja bolesti srca i krvnih žila te bi odrasli zbog toga trebali odabrati obrana mlijeka s manje masti.

PRIRUČNIK IZ 1899. Stare bizarne metode liječenja: Otrovom, kokainom, pijavicama

Djeci se pak preporučuje davati ona s višim sadržajem masti.

Prvenstveno zbog mlijeka koje je lako kvarljivo, ovi proizvodi su pasterizirani ili sterilizirani. Oba procesa koriste visoke temperature kako bi se uništili štetni mikroorganizmi, no za sterilizaciju su potrebne više temperature pa sterilizirani proizvodi mogu dulje trajati.

Mogu se i zagrijavati

Zato ne moraju stajati u hladnjaku prije otvaranja, što nije slučaj nakon otvaranja. Nakon što smo ih otvorili, trebali bismo ih popiti u roku od nekoliko dana. Želimo li ih zagrijati, ne bi trebalo biti opasnosti, no osmišljeni su kao proizvodi koji se konzumiraju hladni.

ISPOVIJEST Andrassy: Devet godina nisam nosila kratke hlače zbog rana

Budući da ovo jesu kave, sadrže i različite udjele kave. Na nekima je navedeno kako sadrže pripravak kave kojemu je glavni sastojak ekstrakt kave. Ekstrakt kave je koncentrirani proizvod koji se dobiva ekstrakcijom iz prženih zrna kave koji, prema propisima, mora sadržavati samo topive i aromatske sastojke kave. Na drugima je pak samo navedeno kako sadrže kavu. Budući da kava sadrži stimulans kofein, količina je većinom navedena. Pa tako neke od kava imaju 35 miligrama kofeina na 100 mililitara što bi bilo oko 70 miligrama na cijelo pakiranje. Zbog toga je na nekim od proizvoda navedeno kako nisu za djecu, trudnice i dojilje. Na primjer, šalica kave sadrži od 50 do 120 miligrama kofeina. Ne treba iznenaditi da ovi napici sadrže i šećer.

Nemaju konzervansa

Količina šećera u njima je poprilično velika. Većina napitaka sadrži oko dvije žličice na 100 mililitara što je oko četiri žličice na cijelo pakiranje. Preporučena dnevna količina šećera je oko sedam žličica što znači da samo jednom ovakvom kavom premašujemo polovinu preporučene dnevne doze.

Naposljetku, ovi napici ne sadrže konzervanse jer su pasterizirani ili sterilizirani. No sadrže zgušnjivače za bolju teksturu. Prekomjerne količine nekih od ovih zgušnjivača mogu djelovati laksativno.

Usporedili smo kave u Hrvatskoj:

Parmalat Cappuccino

Mlijeka je 94 posto, pripravka kave 1,25 posto, a kofeina 14 miligrama na 100 mililitara. Dodani su vrhnje i zgušnjivači, a šećera je malo manje od dvije žličice na 100 mililitara.

250 ml - 7,99 kn

S Budget Late Macchiato

Mlijeka je 73 posto, a kave arabica 17 posto u S budgetovu napitku Late machiatto. Dodani su mu i vrhnje te stabilizatori. Napitak je pasteriziran, a sadrži malo manje od dvije žličice šećera na 100 mililitara. 

250 ml - 6,99 kn

Starbucks Cappuccino

Punomasnog mlijeka je 75 posto, a pripravka od vode i ekstrakta kave 19,5 posto. Kofeina je 40 miligrama na 100 mililitara. Sadrži kakaov prah, arome, zgušnjivače, emulgatore i gotovo pet žličica šećera.

220 ml - 14,99 kn

Nescafe Cappuccino

Sadrži više od 80 posto obranog mlijeka, a dodani su i obrano mlijeko u prahu te vrhnje. Ekstrakta kave je 1 posto, a kofeina 51 miligram na 100 mililitara. Ima malo kakaova praha, zgušnjivače i oko četiri žličice šećera.

190 ml - 9,99 kn

K Classic Cappuccino

Djelomično obranog mlijeka je 77, a kave Arabica 17 posto. Ima 35 miligrama kofeina na 100 mililitara. Dodani su kakaov prah i zgušnjivači. Osim šećera, ima i sirup od karameliziranog šećera pa ga je ukupno više od pet žličica. 

250 ml - 6,99 kn

Milbona Cappuccino

Prema podacima na deklaraciji, identičan je sastav kao u K Classic capuccinu. Oba radi tvrtka Molkerei iz Njemačke. I cijena im je bila ista u petak kad smo ih kupovali, iako su im čašice od različitih materijala. 

250 ml - 6,99 kn

Komentari (5)
  • previše šećera i ledeno je.. više mi paše čaj od mente ...

    24. 7. 2018,   09:57
  • Obožavam ledenu kavu 😂

    24. 7. 2018,   10:17
  • Ja si sama napravim.prefina je😀😀

    24. 7. 2018,   20:04