Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U čaši mlijeka detektirali koktel lijekova i različitih hormona

None Foto: Fotolia

U kravljem mlijeku pronašli su najveću koncentraciju ketoprofena i hormona rasta, no stručnjaci ističu da količina tih lijekova nije dovoljno velika da našteti ljudima

Koristeći visoko osjetljivi test, španjolsko-marokanski tim istraživača otkrio je da su kemikalije, koje se daju životinjama za liječenje bolesti, prisutne i u hrani. Testirali su majčino mlijeko te mlijeko krava i koza. Količine lijekova su vrlo male i teško da bi imale utjecaja na ljude. Najveće količine su primijećene u kravljem mlijeku, koje se i najviše pije. Čaša mlijeka tako može sadržavati koktel od 20 tableta protiv bolova, antibiotika i hormona rasta. U njihovom mlijeku pronašli su tragove nifluminske kiselina, mefenamične kiseline i ketoprofen, lijekove koji se koriste protiv bolova i kod ljudi i kod životinja. 

Također su detektirali i 17-beta-estradiol, oblik hormona estrogena. Njegova količina je iznosila trimilijunti dio grama u svakoj litri mlijeka, dok je najveća doza nifluminske kiseline iznosila milijunti dio grama po litri mlijeka. U majčinom mlijeku pronašli su tragove ibuprofena i naproksena, kao i antibiotik triclosan i neke hormone. 

Istraživači tvrde da je njihov 30-minutni test najosjetljiviji te vrste, a ističu da ako su to pronašli u španjolskom i marokanskom mlijeku, da je vjerojatnost velika da je situacija ista i s mlijekom u sjevernom dijelu Europe. 

- Laboratoriji za kontrolu kvalitete hrane mogli bi rabiti ovaj test kako bi detektirali lijekove prije nego postanu dio hranidbenog lanca. To će također podići i svijest potrošača ali i informirati ih da je hrana čista, izvorna i bezopasna te kao takva dobra za zdravlje i lišena toksičnih opasnosti - objasnio je voditelj istraživanja dr. Evaristo Ballesteros, a piše Daily Mail.

Komentari (5)
  • naravno da će mljekarski lobi pobit sva istraživanja.....naravno da nije ništa štetno i opasno osim što je najbanalniji primjer koliko se koriste hormoni u mlijeku taj da klinkama od 7-8 godina počinju rasti grudi.

    7. 7. 2011,   13:42
  • i onda meni govore da san glupa jer svom ditetu ne dajem kravlje mliko! pa ovo što ima na policama dučana je sve samo ne mliko! Oni od 1 litre kravljeg mlika iskemijaju cili paket! pa ovo 'svježe' mliko - rok trajanja 21 dan - moš mislit kako je svježe!!! ma maloj bi dala mlika samo i jedino kad bi mogla nabavit pravo kravlje mliko, pravo iz vimena!:)))

    11. 7. 2011,   15:42
  • Kao prvo, mlijeko je samo za bebe i malu djecu. Odrasli ga ne mogu probavit jer nemaju više enzima koje mala djeca imaju,a pogotovo ne ova industrijska, prokuhana i tko zna kojejakvih sastojaka.... Kao drugo, zamislite tek koliko adrenalina se izluči u meso jadne krave pred klanje od straha!!! Pa samo vi to jedite!

    8. 7. 2011,   13:32