Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U čaši nektara šećera više no što dijete treba pojesti u danu

None Foto:

Budite oprezni - u voćnom soku puno je slobodnog šećera i manje vlakana nego u svježem voću pa pijemo li ga previše može izazvati dijabetes tipa 2

Voćni nektar dobiven je dodavanjem vode i šećera i/ili meda voćnom soku ili voćnoj kaši, a dopuštena količina šećera i/ili meda je 20 posto na masu gotovog proizvoda.

Analizirali smo nektare od jabuke. Na bazi su koncentriranog soka jabuke. Voćni sok od koncentriranog voćnog soka dobiva se tako da se koncentriranom voćnom soku ponovno dodaje voda koja je izdvojena tijekom koncentriranja i obnavlja aroma te eventualno pulpa i čestice voćnog tkiva izdvojene tijekom koncentriranja tog ili voćnog soka iste vrste. Udio voća, jabuke u ovim sokovima, je 50 posto.

Jabuke su zdrave. Bogate su antioksidansima, vitaminima i prehrambenim vlaknima. Bogate su vitaminom C, antioksidansom koji sprečava ili ublažava štetno djelovanje slobodnih radikala te tako štiti imunosni sustav. Ima i vitamina B skupine koji štite zdravlje živčanog sustava. Topiva prehrambena vlakna korisna su u borbi protiv kolesterola.

Unatoč mnogobrojnim sastojcima jabuke, koji blagotovorno djeluju na zdravlje, u voćnom soku su veće količine slobodnog šećera te manje vlakana u odnosu na svježu, cijelu voćku, pa prekomjerno konzumiranje može dovesti do razvoja inzulinske rezistencije te dijabetesa tipa 2. Ovi sokovi sadrže i prilične količine dodanog šećera, a ima ga i u obliku glukozno-fruktoznog sirupa. Na jednu čašu od 2,5 decilitara ima oko 25 grama šećera što je više od pet čajnih žličica.

Popijemo li samo jednu, unijet ćemo količinu šećera koja se približava čitavom dnevnom preporučenom unosu. Za odrasle je to 30 grama, odnosno oko sedam žličica šećera, a za djecu oko 20 grama, odnosno pet žličica. Neki od sokova, poput Joy, To i Bravo, sadrže sladila umjesto šećera pa je udio šećera manji. Ipak, šećer koji sadrže, a koji prirodno nalazimo u jabuci, jer je slobodan, brže će podići razinu inzulina u krvi nego da pojedemo jabuku.

U nektarima je i limunska kiselina koja regulira kiselost te askorbinska kiselina, odnosno vitamin C kao antioksidans. Nemaju dodane štetne sastojke, pa tako ni konzervanse.     

Jabuka je zdrava, ali svježa

Šećer iz soka, koji je prirodno u jabuci, zato što je slobodan, brže će podići razinu inzulina u krvi nego da pojedemo jabuku.     

Pogledajte i barometar šećera - koliko ga ima u čestim slatkišima i napitcima:

Komentari (7)
  • Ništa novo, šećer je skriven u svim industrijski proizvedenim prehrambenim artiklima, zato pomalo s tim.

    11. 8. 2017,   01:20
  • Zanimljivo kako prehrambena industrija godinama ignorira steviu kao zaslađivač.

    9. 8. 2017,   20:00
  • Ne ne neće te me ubjedit-čokoladaaaaa dvije kockice nekom radi reda ostavim-a sokovi hm pijem najvise prirodne i domaće-poslije janjetine-teletine ili ćevapa moze doci čaša kole da prevrne malo ili pivce!

    9. 8. 2017,   10:58