Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

U dućanu Harissa šire se mirisi od Pakistana do Madagaskara

U dućanu Harissa šire se mirisi od Pakistana do Madagaskara
2

Ana-Marija Petrić i Matija Paskaš otvorili su dućan začina Harissa koji vjeruju da su opojni začini najbolji suvenir s putovanja, a kvalitetu začina strogo provjeravaju

VIDEO

Mnogo smo putovali, a po povratku kući,  kako smo veliki gurmani, htjeli smo na putovanjima iskušana jela ponovo napraviti, ali nismo imali gdje nabaviti potrebne  začine. Iako bismo ponijeli vrećice začina sa sobom, nismo ih mogli donijeti dovoljno za obitelj i rodbinu, pa nam se stalno po glavi vrtjela ideja da otvorimo takvu­ specijaliziranu prodavaonicu, počeli su svoju gastropriču Ana-Marija Petrić i Matija Paskaš. 

Ali kako to inače bude, govore oni, uvijek se govorilo, ajmo, ajmo pa ništa. No na posljednjem putovanju, u Istanbul prošle godine, opijeni mirisima s njihovih bazara, definitivno su odlučili da će, čim se vrate u Zagreb, tražiti prostor. Stalno su ih pratili začini, na svim njihovim putovanjima. No, kako kažu, i na bazarima može biti svakakve robe, začini nisu nužno kvalitetni, pa su pomno birali plantaže s kojih će naručiti jer znaju prepoznati kvalitetu. 

- Prvih nekoliko narudžbi završilo je u smeću, jer začini nisu bili sterilizirani i nisu imali potvrdu Europske analize proizvoda, što svi naši proizvodi imaju. Boje i miris mogu prevariti pa su prevarili i nas u Tunisu, ali zapravo začini nisu bili kvalitetni - kaže Matija.

- Našu opsjednutost začinima prijatelji su shvatili kao ludost, posebno kad smo otvorili tako specijaliziranu prodavaonicu jer su se bojali da je naše tržište premalo za to, ali ljudi su bili željni začina i namirnica iz cijelog svijeta od Amerike, Indije, Afrike, Azije do Madagaskara. No najviše su bili šokirani time što smo mjesecima skrivali plan “Harissa” i pozvali ih na otvorenje, što im je bilo pravo iznenađenje. Nismo ni roditeljima rekli za prodavaonicu u središtu grada - ističe Matija, koji je nakon završene kuharske škole radio na brodu s kojim je obišao cijeli svijet. 

Neki prijatelji su se čak i naljutili na njih, ali to je bio tajni projekt. Htjeli su, ne samo s njima, nego i sa svim ljubiteljima začina, podijeliti ljubav prema mirisima i bojama koje pamte s putovanja.

 - Začin je najljepši suvenir. Magnet na hladnjaku skuplja prašinu, a začin te svaki put kad ga pojedeš podsjeti na neku anegdotu s putovanja. Svima nosimo takve suvenire - dodaje Ana-Marija. Njihov je savjet da sa začinima treba biti umjeren u konzumaciji. 

- Sjećam se s broda, kad su Indijci kuhali, ostali nisu mogli ni proći kroz kuhinju koliko je miris bio jak, a kamoli okus na koji mi nismo navikli jer je njihova kuhinja jaka - prisjeća se Matija. U njihovoj prodavaonici s više od 200 začina imaju i one egzotične. Mješavina rasel hanut u prijevodu znači “glava trgovine”, po tome se naslućuje njegova snaga.

- U arapskim je zemljama ta mješavina zapravo kao na našim područjima Vegeta. U njega se stavljala i španjolska mušica pa su ga prozvali afrodizijakom, a sastoji se od 20 začina koje možete naći na našoj internetskoj stranici, Harissa.hr - dodaje Matija. Zanimljiv je i začin tonka, specifičan jer je to sjeme jedne vrste brazilske jabuke koja se namače u alkoholu,  suši i smežura, te razvije kristale kumarina pa daje poseban okus jelima, kaže Matija i dodaje:

- Mješavina čilija, korijandra, češnjaka, kumina, soli s limunom i maslinovim uljem postaje pasta harissa, a po njoj smo i dali ime našoj prodavaonici jer smo se na našem prvom zajedničkom putovanju u Tunis, kad smo prije šest godina prohodali, susreli s tom mješavinom u svim jelima. To nas je oduševilo, zaključili su Ana-Marija i Matija.

Riblji fileti s harissom i maslinama

Sastojci:  1 kg fileta bijele ribe, sol, papar, brašno, maslinovo ulje, 1 luk, 2 usitnjena režnja češnjaka, šalica umaka od rajčice, 1/2 žlice harisse, lovorov list, šalica maslina, limun, peršin 

Priprema:  Riblje filete posolite i popaprite. Pobrašnite ih i pecite u tavi u vrućem ulju sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđe. Stavite ribe u drugu posudu.  U tavu dodajte luk i češnjak te pirjate nekoliko minuta. Dodajte umak od rajčice, harissu, lovorov list i pola šalice vode. Ostavite kuhati 10 minuta. Dodajte masline i riblje filete te ostavite sve nepokriveno kuhati dok riba omekša, a umak se zgusne.  Dodajte limunov sok i prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'