Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

U Hrvatskoj svako peto dijete mlađe od 6 godina ima karijes

U Hrvatskoj svako peto dijete mlađe od 6 godina ima karijes

Djeca prvi pregled obavljaju do pete godine, peru zube uz pješčani sat koji odbrojava 2 minute i karijesa je manje. Kako bi se smanjio problem karijesa u djece, važna je suradnja zdravstva i školstva

VIDEO

Djeca do 18. godine u Hrvatskoj imaju pravo na besplatne stomatološke preglede, no svejedno treba uvjeravati roditelje da s djecom posjete stomatologa, istaknuli su stručnjaci na radionici o oralnom zdravlju djece u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Upozorili su da u Hrvatskoj čak 44.206 djece u dobi do šest godina ima karijes, što je skoro svako peto dijete. Stručnjaci iz Škotske, prof. Lorna Macpherson i prof. David Conway sa Sveučilišta u Glasgowu, predstavili su iskustva nacionalnog programa unapređenja oralnog zdravlja djece ChildSmile koji se u Škotskoj provodi od 2006., a koji je polučio uspjeh u smanjenju karijesa.

Zubari nikad ne bi jeli ovih 13 namirnica, a ne bi ni vi trebali
Zubari nikad ne bi jeli ovih 13 namirnica, a ne bi ni vi trebali

- U Škotskoj djeca prvi pregled obavljaju najkasnije s pet godina. Prije je postojala nejednakost oralnog zdravlja kod onih slabijeg imovinskog stanja te smo zbog loših statistika krenuli u izradu projekta. Najveći problem oralnog zdravlja je šećer, koji je rizični faktor i za pojavu mnogih drugih bolesti. Okupili smo stručnjake i osmislili regulacije kojima smo pokušali smanjiti količinu šećera, odnosno uvesti zdravu prehranu u vrtiće i škole. Uveden je porez na šećer pa su brojne kompanije promijenile recepture te smanjile udio šećera, a ljudi manje kupuju šećerne proizvode jer su skuplji. Stavili smo naglasak i na prevenciju, a ne samo na liječenje. U školama je organizirano zajedničko vježbanje pranja zubi uz pješčani sat koji odbrojava dvije minute, što je preporučeno vrijeme jedne serije pranja zubi.

Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. specijalist školske medicine, dodala je da će na temelju ove radionice dati preporuku Ministarstvu zdravstva kako bi svakako bilo dobro usvojiti barem neke elemente programa ChildSmile. S time se slaže i Hrvoje Jurić, dr. med. dent. spec. pedodont.

U povodu Dana oralne higijene: pet razloga za posjet zubaru
U povodu Dana oralne higijene: pet razloga za posjet zubaru

Istaknuo je kako treba liječiti i mliječne zube te da karijes mliječnog zuba može utjecati i na trajni zub jer je riječ o zaraznoj bolesti, a mladi trajni zubi koji tek izbijaju manje su otporni.

- Dijete bi prvi put trebalo ići na stomatološki pregled unutar šest mjeseci od prvog nicanja zuba, što je do otprilike prve godine života. Na pregledu se dijete upoznaje sa stomatologom, a on daje korisne informacije roditeljima - kaže Jurić.

Uz poticaje u školi zubi se manje kvare

Na početku svakog semestra u Škotskoj djeca dobivaju pastu i četkicu za zube koje nose doma kako bi ih se potaknulo na održavanje higijene. Učitelji ističu da je prije uvođenja programa ChildSmile bilo više djece s pokvarenim zubima.

Mala djeca manje se boje stomatologa

Djeca se neće bojati stomatologa ako ga upoznaju kad su još mala. Najveći se problem javlja kad dijete od pet godina dolazi s problemom. Tad će se bojati stomatologa jer će mu to biti loše iskustvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith