Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U marinadi i načinu pečenja leži tajna sočnih odrezaka

None Foto: Fotolia 4

Osim u kvaliteti mesa, tajna sjajnog pečenja je u sastojcima za marinadu, paniranje i nadijevanje odrezaka, što je i glavni razlog raznolikosti

Za sočan odrezak važno je izabrati odgovarajući “alat” - željezna tava pogodna je za jednostavno pečenje odrezaka ili za spravljanje umaka od njihova soka, u voku meso zadržava hranjive sastojke i hrskavost, a kratko pečeni odresci na grill-tavi iznutra ostaju meki a izvana imaju pruge kao da su s roštilja. Osim u kvaliteti mesa, tajna sjajnog pečenja je u sastojcima za marinadu, paniranje i nadijevanje odrezaka, što je i glavni razlog raznolikosti recepata u svijetu. Provansalska marinada pravi se od ružmarina, majčine dušice, lavande i mažurana s maslinovim uljem i češnjakom, a u Brazilu je prave od čili papričica, češnjaka, soka limete i smeđeg šećera. Okusi kima, kurkume, papra, luka, češnjaka i limuna tipični su za istočnjačku kuhinju, a Grci prednost daju origanu i maslinovu ulju. Da bi se ravnomjerno pržili, odresci moraju biti ravnomjerno debeli, pa ih valja dobro istući, najbolje između dvije folije. Važno je da temperatura pečenja bude visoka jer će se pore zatvoriti, a sok će ostati u mesu. S prejake vatre meso će biti žilavo; iznimka je marinirani odrezak koji će dobiti miris roštilja.

Indijski odresci
Sastojci: 2 velika luka, 200 ml mlijeka, 120 g brašna, 4 pileća odreska, 20 g maslaca, 100 ml juhe, 100 g vrhnja
Priprema: Očistite luk, izrežite ga na kolutiće, stavite posudu te prelijte mlijekom. Stavite u tanjur brašno. U dubokoj posudi ili fritezi zagrijte ulje za prženje luka. Operite meso, posušite ga, uzdužno razrežite i razdvojite. Začinite solju i curryem. Zagrijte u tavi maslac. Na umjerenoj vatri pržite odreske po tri minute sa svake strane. Nalijte juhu i vrhnje pa na slaboj vatri pirjajte odreske. Ocijedite luk u cjedilu, uvaljajte ga u brašno i stavljajte male količine u ulje
pa ga, miješajući, pržite tri, četiri minute koliko mu treba da dobije zlatnožutu boju. Umak začinite solju i curryjem te poslužite uz meso. Poslužite u salatu od rajčica i krastavaca.

Francuska teletina
Sastojci: 8 velikih šparoga, 20 g maslaca, žlica brašna, 250 g kiselog vrhnja, malo šafrana, 4 teleća odreska, 30 g maslaca 
Priprema: Očistite šparoge i 15 min. kuhajte u malo vode, soli, šećera i 15 g maslaca. Preostali maslac izmiješajte s brašnom. Prokuhajte 200 g kiselog vrhnja i šafran. Umiješajte komadiće maslaca s brašnom i kuhajte 10 min. Izmiješajte žutanjke i umiješajte ih s preostalim kiselim vrhnjem. Začinite solju, paprom i sokom limuna. Posolite, u tavi ugrijte maslac, pecite ih na umjerenoj vatri 2 min. sa svake strane, složite ih u vatrostalnu posudu, stavite na njih šparoge i prelijte umakom od šafrana. Pecite 5-6 min. pod grillom.

Talijanska Saltimbocca
Sastojci: 50 g maslaca, 8 telećih odrezaka, 8 listova kadulje, 4 kriške šunke, 125 g marsale  ili drugog desertnog vina
Priprema: Izrežite maslac na kockice i stavite ga u zamrzivač. Na svaki odrezak stavite sol, pola kriške šunke i list kadulje, pričvrstite drvenim štapićima. Na tavi pecite dvije minute sa svake strane te izvadite. Ulijte marsalu, kuhajte dvije minute, dodajte maslac, vratite odreske na još dvije minute.  

Egzotični Havaji odresci
Sastojci:2 žlice brašna, 4 svinjska odreska, 4 kriške ananasa iz limenke, dvije žlice ulja, 4 ploške gaude, 4 trešnje
Priprema:Odreske posolite, popaprite i uvaljajte u brašno. Zagrijte u tavi biljno ulje i pecite odreske na umjerenoj vatri 3-4 minute sa svake strane. Na svaki stavite krišku ananasa i plošku gaude. Pecite na slaboj vatri dok se sir ne rastopi. Odreske ukrasite trešnjama i poslužite uz rižu.




Komentari (1)
  • njam njam njam njammmmmm

    5. 6. 2009,   07:02