Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'U medicinskoj povijesti PMS se prije 1931. nije spominjao'

None Foto: Fotolia

Očekujemo da su žene 'lude' tijekom tog perioda pa su one uzrujane, razdražljive i ljute. Žene zapravo proživljavaju ljutnju, depresiju i nevolje tijekom čitavog ciklusa, kaže profesorica

Jane Ussher, profesorica ženske zdravstvene psihologije sa sveučilišta Western Sydney, tvrdi da je PMS (predmenstrualni sindrom) kulturološki. Kaže da je to 'stanje proizvod zapadne kulture' te da 'nezapadnjačke' žene prijavljuju manje emocionalnih znakova PMS-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sve žene doživljavaju emocionalne tegobe tijekom ciklusa. Međutim, pripisat će to mjesečnici ako se događa prije menstruacije, umjesto da za to okrive stvari poput ljubavnih odnosa ili poslovnog života - rekla je.

- Ono što znamo je to da su simptomi i bolesti uvijek kulturno locirani - dodala je.

Objašnjava kako se o PMS-u prvi put počelo raspravljati u Sjevernoj Americi 1931. godine, kada je ženama dijagnosticirana 'histerija', koja je bila povezana s njihovim reproduktivnim sustavom. Prije toga, takvo se stanje u medicinskoj povijesti nije spominjalo.

Foto: Dreamstime

- Očekujemo da su žene lude, loše ili opasne u tom razdoblju, pa one osjećaju uzrujanost, razdražljive su i ljute, a onda za to krive svoja tijela. Žene iz drugih kulturnih konteksta ne prijavljuju emocionalne znakove PMS-a u toj fazi svog ciklusa, već počinju ako se presele u zapadne zemlje - prokomentirala je.

- Žene zapravo proživljavaju ljutnju, depresiju i nevolje tijekom čitavog ciklusa - zaključila je, a prenosi Daily Mail.

MJESEČNICA MIJENJA TIJELO PMS je sve teži kako starimo, a najgori je kod žena koje puše

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (17)
  • Puno toga se u medicini prije 1931 nije spominjalo. Naravno da dramatizirati ne treba i raditi misu od toga ali je i prilicno skuceno negirati poteskoce tih dana kod veceg postotka zena. Povrsan pogled na stvari

    7. 12. 2019,   18:41
  • prolazi uvijek da se na to izvučemo:-P

    7. 12. 2019,   18:30
  • Konacno sam dobio i znanstvenu potvrdu onog sto vec destljecima pricam zenama oko sebe da je PMS izmisljotina

    7. 12. 2019,   18:35