Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U menopauzi je 40 posto žena seksualno aktivno kao i prije

None Foto: Shutterstock

Oko 10 posto žena kaže da im je seksualni život zabavniji nego ikad prije, a 40 posto žena nastavlja sa seksualnom aktivnošću jednako kao i u srednjoj dobi

Često krivo shvaćeno, razdoblje menopauze se doživljava kao vrijeme starenja za žene, osobito onog dijela povezanoog sa seksualnim životom. To opovrgava novo istraživanje britanske tvrtke One Pool na više od 500 žena, prema kojem je 40 posto žena u jednakoj mjeri seksualno aktivno, ako ne i aktivnije nakon nastupa menopauze.

Osim toga, 10 posto žena tvrdi kako im je seksualni život čak i zabavniji nego što je bio u 30-im godinama života , a jednak broj njih kaže da bi lako mogle zamisliti život s novim seksualnim partnerom. Unatoč tome što 70 posto žena smatra kako menopauza više nije tabu tema u društvu, 42 posto njih smatra kako u tom razdoblju ne dobiva dovoljno potpore iz svoje okoline. Najviše im nedostaje razumijevanje kolega i šefova za njihove probleme, što muči čak 88 posto žena u 50-ima, piše Daily Mail.

Prosječna dob u kojoj žene ulaze u klimakterij je 51 godina , a to se razdoblje obično opisuje i kao "životna promjena" koju obilježavaju promjene raspoloženja, znojenje, valunzi i lošiji san povezan s neravnotežom hormona nakon gubitka menstruacije.

Pogledajte simptome i savjete za menopauzu:

Nije istina da je menopauza isključivo teško razdoblje, jer mnoge žene kažu da se osim fizičkih simptoma osjećaju samopouzdano, sretno i puno energije, osobito seksualne, izvijestili su istraživači.

Komentari (34)
  • ....opet britanci trabunjaju....po njima sam ja odavno "klinički mrtav"....;-)

    1. 7. 2014,   16:12
  • Potpuno se slažem sa člankom ...to je zapravo jedno sretno razdoblje .

    1. 7. 2014,   22:08
  • S kim to Ingrid leži u krevetu ??

    1. 7. 2014,   18:28