Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

U nizozemskom parku božićno drvce posječete i nosite doma

U nizozemskom parku božićno drvce posječete i nosite doma
1

Još na početku mjeseca stotine obitelji prijavile su se za besplatno preuzimanje stabala. Osoblje nastoji držati pod kontrolom širenje šume koja uspijeva na pjeskovitom tlu bogatom dušikom

VIDEO

Nacionalni park Hoge Veluwe, blizu istočnoga nizozemskog grada Arnhema u ovo predbožićno vrijeme ima neobičnu ponudu za posjetitelje. Nudi im da odaberu drvce, posijeku ga i besplatno ponesu kući. 

Čuvari parka pojasnili su da je šuma o kojoj brinu u parku pregusta te da bi širenje škotskih borova (Pinus sylvestris) moglo štetiti gušterima, cvrčcima i ostalim rijetkim životinjskim vrstama koje ondje žive. Lokalno stanovništvo su pozvali da ponesu vlastite sjekire ili ručne pile te da izaberu i posijeku stablo koje će ponijeti kući da bi se šuma razrijedila. 

- Još na početku mjeseca stotine obitelji prijavile su se za besplatno preuzimanje stabala. Osoblje nastoji držati pod kontrolom širenje šume koja uspijeva na pjeskovitom tlu bogatom dušikom - rekao je jedan od čuvara, Henk Ruseler.

Woman with daughter buying Christmas tree in market

- Na ovome području živi nekoliko rijetkih vrsta guštera, cvrčaka i lišajeva, koje se nalaze na europskome Crvenom popisu ugroženih vrsta", rekao je Reutersu. "Kada se na ovome području šuma jako pogusti i proširi, sve ove rijetke vrste nestaju . dodao je.

Problem se dijelom javio zbog povećanja razine dušika u okolišu uslijed plinova s obližnjih prometnica i prevelike gnojidbe poljoprivrednog zemljišta. Prošli je mjesec vlada donijela uredbu o ograničenju brzine vozila da bi se u tom području smanjila razina dušika.

Vau, je li ovo drvce kandidat za zaista najružnije ovog Božića?
Vau,  je li ovo  drvce kandidat za zaista najružnije ovog Božića?

Hoge Veluwe čini 3200 hektara šume i 2100 hektara niskog raslinja, a poznat je po muzeju i galeriji u kojoj se nalazi impresivna zbirka Van Goghovih umjetnina i umjetnina nizozemskih modernista.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam