Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

U Osječko-baranjskoj županiji ljeti se slavi tradicija i druženje

U Osječko-baranjskoj županiji ljeti se slavi tradicija i druženje
9

Provod na osječkim ljetnim noćima, iskustvo prirode u Kopačkom ritu, manifestacije narodnih običaja u Valpovu i Đakovu samo su dio onog što Slavonija nudi za vidjeti

VIDEO

Osječke ljetne noći

Osijek u ljetno doba živi punim plućima, a većina se događanja koncentrira upravo na obali Drave. Svakog zadnjeg petka u lipnju, srpnju i kolovozu gradom se održava niz scenskih i glazbenih manifestacija, koncerata i kazališnih priredbi namijenjenih svim uzrastima. Glavnina umjetničkih performansa odvija na osječkoj Tvrđi uz gostovanje brojnih inozemnih te domaćih umjetnika. Manifestacija Osječkih ljetnih noći počinje 29.06, i traje sve do kraja kolovoza, a program događanja još nije objavljen. 

Moto susreti

Od 22. do 24. lipnja na prostoru Zračne luke Čepin traju 11. moto susreti usporedno s utrkama Prvenstva Hrvatske u Motocrossu. Uz adrenalinske utrke najavljeni su nastupi brojnih glazbenih zvijezdi, a među njima i grupe Hladno Pivo. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Simfonija pod zvijezdama

Krajem lipnja osječka promenada  je domaćin glazbenog događanja Simfonija pod zvijezdama gdje se uz secesijski zdenac građanima na posve drugačiji način predstavljaju klasična, jazz i blues glazbena djela pod otvorenim nebom i u jedinstvenom ambijentu.

Preko Drave do Zoološkog vrta

Jedna od velikih turističkih atrakcija je besplatni prijelaz kompom s jedne na drugu obalu Drave do osječkog Zoološkog vrta koji prometuje svakog dana od 9 do 21 sat. U osječkom zoološkom vrtu, koji je površinom najveći u Hrvatskoj, ova je godina naročito plodna. Životinje su dobile mnogo mladunčadi, među kojima je sintatunga antilopa, azijski mufloni, jeleni lopatari, grivaste ovce, američki bizon, emuui i zebre. Cijena ulaznica za Zoo iznosi 20 kuna za odrasle te 10 kuna za djecu.

Kupanje u Osijeku

Osječko kupalište Športskog rekreacijskog centra Copacabana ili Kopika, kako ga Osječani nazivaju, omiljena je oaza tik uz Dravu. Kopika radi svakog dana od 10 do 20 sati, a cijena ulaznice besplatna je za mlađe od 12 godina, dvije kune za djecu od 12. do 18. godina, te pet kuna za sve starije od 18. U srpnju i kolovozu organiziraju se noćna kupanja uz glazbu i DJ-e te bogatu ponudu pića. 

Kopački rit

Jedan od najpoznatijih prirodnih močvarnih rezervata u svijetu mjesto je za istinsko uživanje u prirodi, bavljenje sportom i uživanje u gastronomskim delicijama. U parku prirode Kopački rit nalazi se prirodno mrjestilište ribe, više tisuća srneće divljači, divlje svinje, pernata divljač, beljski kapitalni jeleni i preko 270 vrsti ptica. Ljetno radno vrijeme parka je od 9 do 20 sati svakog dana.

Parkom se može prošetati, provozati biciklom ili ga pak obići brodom i čamcem, Ove godine uprava parka organizira i posebne vožnje kanuom uz razgledavanje i poduku stručnog vodiča. Cijena jednodnevne ulaznice iznosi 70 kuna za odrasle i 50 kuna za djecu, učenike i studente te umirovljenike. Uz sam park je i dvadesetak seoskih domaćinstava koji nude specijalitete tradicionalne baranjske kuhinje, kušanja vina i rakija, ali i smještaj. 

Dio parka je i Dvorac Tikveš gdje će vas stručni vodič upoznati s povijesnim razvojem rezervata. Za zaljubljenike u ribolov omogućen je rekreacijski ribolov na prirodnim i umjetnim kanalima te na Dunavu. Dozvole za ribolov se izdaju u skladu s lokacijom gdje želite loviti ribu.

Valpovačko ljeto

Valpovo 22. lipnja tradicionalno zamiriši po lovačkom čobancu na radost brojnih posjetitelja i mještana u sklopu manifestacije Ljeto Valpovačko. U njoj će, kao i prethodnih godina, sudjelovati lovačka društva s područja Valpovštine. Osim natjecanja u kuhanju lovačkog čobanca, oni prikazuju kostimirani odlazak čuvenog grofa Majlata u lov te prezentiraju trofeje divljači sa zajedničkih lovišta Valpovštine.

Đakovački vezovi

Ova jedinstvena manifestacija u Đakovu tradicionalno od 1967. svake godine kreće početkom srpnja. Na smotri sudjeluje sedamdesetak folklornih skupina s oko četiri tisuće izvođača, a svaka skupina ima drugačiju nošnju, svaka nošnja drugačiji vez, zbog čega se festival i naziva Đakovački Vezovi.

Svečana povorka svih sudionika prolazi ulicama grada te potom nastupaju na Ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku gdje prikazuju pjesme, plesove i običaje kraja iz kojeg dolaze. Smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge također privlači veliku pažnju posjetitelja, a ljepota tih rasnih životinja prezentira se u svatovskim zapregama. Sportski program odvija se na đakovačkom hipodromu, a izbor za najljepšu snašu na trgu ispred Katedrale. U Katedrali  uz orgulje nastupaju poznati operni umjetnici i pjevački zborovi, a u izložbenom salonu izlažu likovni umjetnici. Gastronomski sadržaji traju cijeli tjedan izložbama i ocjenjivanjem slavonske hrane, kruha i vina.

Žetvene svečanosti u Petrijevcima

Petrijevačke žetvene svečanosti održavaju se drugoga vikenda u srpnju, pred sam kraj žetvenih poslova. Cilj ove folklorne priredbe je sačuvati od zaborava tradicijsku slavonsku žetvu (kosidbu žita), za Slavonca najvažniji posao u godini. Ta se kosidba svake godine uživo demonstrira na polju zasijanom pšenicom. Na pozornici u narodnim nošnjama nastupaju folklorna društva koja izvode pjesme i plesove, a u popratnom je sadržaju predstavljanje tradicijskih obrta, jela i pića koja posjetitelji mogu slobodno kušati.

Miholjačko sijelo

Donji Miholjac od 9.7. do 12.7. postaje poprište tradicionalne smotre slavonskog folklora gostujućih kulturno-umjetničkih društava iz obližnjih gradova i sela. Pjesma, ples i veselje brojnih kulturno-umjetničkih društva svake godine privlače sve veći broj posjetitelja. Osim tradicionalnih nastupa folklornih skupina, u to vrijeme organiziraju se i izložbe slika te etno-izložbe, kao i večeri tamburaške glazbe popraćene izvornim jelima i pićima koji se nude s obližnjih štandova.

Slama Land Art Festival u Lugu

Festival koji započinje 09.07. u Lugu kraj Osijeka uspješno spaja suvremeni kiparski izričaj u slami, kao materijalu koji je karakterističan i tradicionalan u Slavoniji s drevnim žetvenim običajima. Umjetnici na njemu stvaraju originalna djela, koja se nakon SLAME izlažu na brojnim javnim prostorima Baranje.

Zadnji dan manifestacije 15.07.2012. rezerviran je za završnu svečanost, koja okuplja veliki broj posjetitelja iz okolnih gradova i sela. Nastupaju razna kulturno-umjetnička društva, udruge, glazbeni izvođači i tradicionalni obrti regije, a sve uz bogatu trpezu kulinarskih delicija kraja. U znak zahvalnosti zemlji za žetvene plodove, najveća se skulptura spaljuje.

Hodočašće za Veliku Gospu u Aljmašu

Aljmaš u općini Erdut, koji je poznato marijansko svetište još od 1704., na blagdan Velike Gospe 15.08. posjeti na desetke tisuća ljudi. Nova crkva Pohođenja Marijina s kipom Majke Božje izgrađena na istom mjestu gdje je stajala stara, sravnjena do temelja u Domovinskom ratu.

Selo je poznato i po atraktivnim vikend naseljima, seoskom, lovnom i ribolovnom turizmu. Starosjedioci Aljmaša, Hrvati, govore karakterističnim zapadnim staroekavskim narječjem i iznimno su gostoljubivi, zbog čega se turisti koji jednom posjete ovo mjesto, uvijek iznova vraćaju.

Likovna kolonija Ernestinovo

Svake godine od kraja srpnja i u prvom tjednu kolovoza organizira se Likovna kolonija, koja za sve posjetitelje u devet dana manifestacije priprema bogat i raznovrstan program. Na njoj umjetnici prezentiraju i izrađuju svoja djela, nastupaju brojna kulturno-umjetnička društva te drugi slavonski zabavljači. Tradicija kolonije je i natjecanje u kuhanju čobanca na prostoru konjičkog kluba, revijalna utrka između čunjeva, natjecanje u pripremi fiša, vožnje na magarcima i konjima te sportska natjecanja.

Olimpijada starih sportova u Brođancima

U Brođancima svake posljednje nedjelje u kolovozu počinje natjecanje u starinskim narodnim sportovima, a ove godine je i 40-eta Olimpijada starih športova. Uz obilnu gastronomsku ponudu poput vola na ražnju, šarana na rašljama, fiš paprikaša i čobanca, posjetitelji mogu kušati domaća vina, rakije i likere. 

Kandžijanje, točak, potezanje konopa, bacanje kamena s ramena i gađanje potkova samo su neki od starih sportova u kojima nastupaju natjecatelji, a šortski je program popraćen smotrom folklora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje