Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U receptu za juhu iz 4. stoljeća našli su se mozak, vino i kumin

U receptu za juhu iz 4. stoljeća našli su se mozak, vino i kumin

U 16. stoljeću Francuzi su juhu nazvali 'soupe', a to je juha kakvu i danas znamo. Naziv je došao od kruha koji se stavljao na dno zdjele i upijao juhu. Juha je bila omiljena i Michelangelu

VIDEO

Juhom su se naši preci krepili od otkrića vatre, kad su meso kuhali u životinjskoj koži. Zapisi, odnosno recept za prvu juhu pronašli su u Epikurovoj kuharici iz 4. stoljeća, a pripremala se od sastojaka poput pšenice, maslinova ulja, mljevenog mesa, mozga, papra, lovora, kumina, vina, uz dodatak fermentiranog ribljeg umaka.

S obzirom na to da nije bilo žlica, komadići povrća ili mesa vadili su se iz zdjela desnom rukom ili nožem, jer tek je u 14. stoljeću u upotrebu došla žlica.

U 16. stoljeću Francuzi su juhu nazvali 'soupe', a to je juha kakvu i danas znamo. Naziv je došao od kruha koji se stavljao na dno zdjele i upijao juhu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povjesničari vjeruju kako se juha prvi put javno poslužila u restoranima upravo u Parizu u 18. stoljeću. Kocka za juhu prvi put se spominje 1772., a britanski istraživač James Cook, koji ju je sam radio pustivši da temeljac ispari, nosio ju je na svoja putovanja.

Top 10 zimskih jela koja će vas ugrijati: Gulaši, fine juhe, grah
Top 10 zimskih jela koja će vas ugrijati: Gulaši, fine juhe, grah

U Građanskom ratu u Americi jela se juha od graha, a u Londonu u 2. svjetskom ratu restorani su posluživali jednostavnu juhu od cikle.

Verdi je prije skladanja tražio inspiraciju u domaćoj juhi s tjesteninom, a Michelangelo, oslikavajući Sikstinsku kapelu, nije ni silazio sa skela, nego mu je sluga donosio kruh i zdjelicu juhe.

Tri recepta za okrepljujuće zimske juhe:

Juha od rajčica s mesnim okruglicama

Sastojci: 3 žlice ulja, glavica luka, peršin, 2 mrkve, 250 g sjeckanih rajčica, 1 I 1/2 l vode, žlica šećera, dl crnog vina, 3 žlice limunova soka; okruglice: veća žemlja, bosiljak, jaje, dl mlijeka, 250 g mljevenog mesa, sol, papar

Priprema: Narežite pecivo na kockice I namočite ga u malo mlijeka. Ocijedite ga pa pomiješajte s mljevenim mesom, jajem I bosiljkom. Posolite I popaprite te izmiješajte. Oblikujte okruglice.

Mrkvu nasjeckajte te popržite na ulju sa sjeckanim lukom I peršinom. Popržite te dodajte sjeckane rajčice. Pirjajte ih dok ne omekšaju, dolijte vodu I pustite neka prokuha. Ulijte crno vino, posolite juhu te dodajte malo šećera I limunova soka. Ubacite mesne okruglice I kuhajte oko 15 minuta.

Krem juha od sira

Sastojci: 2 luka, 2 šalice vode, 2 žlice maslaca, 2 žlice brašna, žličica soli, 1/2 žličice bijelog papra, 2 šalice mlijeka, 1/2 šalice ribanog parmezana ili tvrdog ovčjeg sira, pržene kockice kruha, sjeckani peršin

Priprema: Očistite luk I narežite ga na rezance. Kuhajte ga u vodi dok ne omekša. Na manjoj tavi napravite svjetliju zapršku od maslaca I brašna. Ubacite zapršku u zdjelu s lukom I vodom.

Posolite I popaprite te postupno ulijevajte mlijeko neprestano miješajućI dok se juha ne zgusne. Dodajte sir I nastavite s miješanjem dok se ne rastopi. Gotovu juhu poslužite u zagrijanim tanjurima, dodajte dvije-tri žlice prženih kockica kruha I pospite sjeckanim peršinom.

Ruska juha s kupusom

Sastojci: 150 g kiselog kupusa, 100 g kuhane šunke, 50 g teleće jetre, 100 g šampinjona, 10 g kopra, 10 g kapara, 70 g ječmene kaše, 5 dl goveđeg temeljca, sol, papar

Priprema: Operite ječmenu kašu I stavite je kuhati u posoljenoj vodi. Na uske trake izrežite kuhanu šunku I jetru. Očistite šampinjone ili neku drugu vrstu gljiva I narežite na ploške.

Na zagrijanom ulju prepržite jetra I šunku. Dodajte gljive I kiseli kupus te pirjajte sve oko 15 minuta. Umiješajte kapare I sjeckani kopar. Zalijte s goveđim temeljcem, dodajte ocijeđenu I napola kuhanu ječmenu kašu te kuhajte sve još pola sata, dok ječam ne omekša. Gotovu juhu poslužite u keramičkim zdjelicama.

NAJVEĆI ZAVODNICI ZODIJAKA: Škorpioni su opasni i neodoljivo seksi, ali to je ništa u usporedbi s ovim znakom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...