Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

U samo 5 dana uzgojite zdrave klice graha, sezama i ječma

U samo 5 dana uzgojite zdrave klice graha, sezama i ječma
1

Klice lukovica odličan su začin juhama i varivima, a cikla i crveni kupus najčešće se koriste za ukrašavanje odrezaka, omleta ili raskošnih zimskih salata

VIDEO

Klice su najzdravija hrana koju možete sami uzgojiti, i to bez vrta ili balkona. Dovoljna je staklenka, gaza i gumica te tri do pet dana pažnje - a rezultat su aromatične i dekorativne mineralno-vitaminske bombice. Paleta klica za uzgoj je doista šarolika: od orašastih plodova pa do raznih sjemenki, mahunarki, žitarica i povrća. Svaka od njih ima drukčiji okus i različit utjecaj na zdravlje. 

Neka vas veličina ne zavara, rabile su se od davnina za liječenje najrazličitijih tegoba. Kao superhranu prepoznali su je Kinezi još prije 5000 godina za liječenje cijele palete bolesti. Bilo da vam nedostaje energije ili se želite opskrbiti važnim nutrijentima za zimu, klice su božanstveni lijek iz prirode. Pratio ih je i glas eliksira mladosti, kao i afrodizijaka. Posljednjih godina su se u velikom stilu vratile u tanjure najpopularnijih restorana svijeta. 

Kao superhranu prepoznali su je Kinezi još prije 5000 godina za liječenje cijele palete bolesti.

Vrhunski kuhari ih koriste za dekoraciju (osobito one najšarenije, poput cikle ili crvenog kupusa), a novi trend sirove kuhinje bez njih je nezamisliv. Dodaju se smoothiejima, omletima, kruhu, juhama i tortiljama. Odlične su kratko popržene na tavi s mesom i povrćem ili kao dodatak sendvičima. Klice dobivene iz sjemenki lukovica ukusan su začin. Sjemenke, najbolje one iz organskog uzgoja, najprije treba probrati i očistiti. Zatim ih namočite, pokrijte gazom i ostavite na mračnom mjestu nekoliko sati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Stockfood

Procijedite ih pa dodajte žličicu sjemenki u staklenku. Poravnajte ih u tankom sloju i poprskajte vodom. One trebaju biti vlažne, nikako ne plivati u vodi. Staklenku prekrijte gazom i zavežite gumicom. Koristiti se može i poklopac za klijanje s rupicama. Umjesto staklenke, poslužit će i plitka posuda ili tanjur. Nekoliko puta na dan isperite klice u cjedilu ili staklenci s gazom te izlijte vodu i dobro ocijedite. Ispiranje je obavezno kako se ne bi razvili štetni mikroorganizmi. 

Za ljepšu boju, zadnji dan klijanja, možete ih staviti na prozor. Kako biste ih očistili, prebacite ih u posudu i dolijte vode te skinite s površine ljuske. Procijedite ih te osušite kako ne bi istrunule i čuvajte u hladnjaku tjedan do najdulje dva. Prije jela ih isperite, a pojavi li se plijesan, više ih nemojte koristiti. Nutricionisti odobravaju korištenje klica provjerenog podrijetla koje su se redovito ispirale bez termičke obrade, ali osjetljiviji bi se trebali posavjetovati s liječnikom.     

24sata

Za dan pun energije

Najučestalije se koriste klice alfa alfa, ali i sojine, pšenične, ječmene ili klice graha. No klijati mogu najraznovrsnije biljne vrste, kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica i stručna suradnica portala Zdrava Krava. Klice sezama, suncokreta, badema, lješnjaka i lana daju finu orašastu aromu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje