Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Zagrebu: Wok s krokodilom brzo se sprema i još brže jede

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 5

ZA POTPUNI UŽITAK Wok s krokodilskim mesom mora se čim prije jesti jer ako se ohladi, meso gubi okus, kaže chef Matija Nikolić. Okus krokodila je nešto između piletine i ribe

U zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, u moru restorana i neodoljivih mirisa koji se iz njih šire, na broju 12 u WOK by Matija može se pojesti nešto na što i nismo baš navikli - meso krokodila.

Vlasnik restorana Matija Nikolić objašnjava kako je na ideju da meso ovoga grabežljivca stavi u ponudu došao kad ga je vidio u jednom prodajnom centru u Zagrebu.

- Bilo ga je kod nas, a sad po meso idem u Sloveniju. Razvio sam recepturu i uvrstio ga u ponudu - priča chef o Crocodile Dandy Woku. Dodaje kako su reakcije ljudi na njegov recept pozitivne.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Hrvatima se jako sviđa krokodilsko meso. Naravno, ima i onih koji se boje probati, no svi koji su ga okusili kažu da je fenomenalno. Kad je spremao wok od krokodila, objašnjavao je koje su stvari ključne za pripremu.

- On je brzo gotov pa treba voditi računa o tome da se ne prepeče i ostane sočan. Tekstura mesa je mekana. Vodozemac je pa ima okus po ribi, a teksture je kao pureće bijelo meso. Okusom je nešto između piletine i ribe - priča Matija. Prije nego što smo počeli s degustacijom, wok smo fotografirali, a Matija nas je upozoravao da se požurimo jer meso, ako se ohladi, neće više biti isto. Kad smo ga probali, uvjerili smo se u ono što je rekao. Krokodilsko meso je nešto između piletine i ribe, a za ljubitelje obje vrste mesa ono će biti savršen odabir. Brzo se priprema i idealno je za žar pa je za wok pun pogodak. Krokodilski wok uopće nije neobičan koliko se čini, nije mastan, a hrskavo povrće, noodlesi i umak lijepo “zaokružuju” jelo.

NE TREBA VAM LEPEZA Voćne salate ublažit će ovu vrućinu, ohladite se iznutra!

Za wok je, objašnjava, najvažnije da imate puno povrća, noodle i umak koje vrtite u tavi. Ako niste dobri u tome, možete miješati i kuhačom. Važno je da sve traje dvije minute.

- Ne smije se skidati s vatre jer se odmah ohladi niti pirjati jer povrće mora ostati živo i hrskavo - napominje chef.

- Prženje traje dvije minute, a kad se krene u proces prženja, namirnice moraju biti spremne da se samo ubace u wok. Najbolje ulje za pripremu woka je sezamovo - kaže pa dodaje kako ga je dobro kombinirati pola-pola sa suncokretovim i da je najbolja wok tava limena. Najavio je i kako će od ovoga tjedna gosti restorana moći sami kreirati svoj wok, odnosno odabrati sastojke i tako stvoriti svoje “jedinstveno” jelo.

Krokodil iz woka 

(Vrtite dvije minute) 

1.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Narežite na tanke trakice 200 g krokodilskog mesa pa ga ubacite u wok tavu na mješavinu sezamova i suncokretova ulja. Dodajte mu 200 g špeka, 150 g gljiva, šaku kukuruza, povrća za wok, kuhanih noodlesa i teriyaki umak

2. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Pržite i okrećite na visokoj temperaturi

3. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Važno je da jelo poslužite dok je vruće

Komentari (6)
  • Mmmmm super - smrznuto meso kupljeno na veliko i povrce isto tako...menza studentska zapravo kakogod to zacinili i prezentitrali

    13. 8. 2019,   19:49
  • Krokodil nije vodozemac al ok

    13. 8. 2019,   20:04
  • Probao sam vani krokodila i isti je okus kao i žablji krakovi kod mene u Baranji

    13. 8. 2019,   19:52