Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ubacite u prvu brzinu i krenite, rolama ili biciklom - i bez auta

Ubacite u prvu brzinu i krenite, rolama ili biciklom - i bez auta

U mnogim gradovima diljem Hrvatske na gradskim trgovovima sutra će se pješačiti, voziti bicikli, role i skateboardi kako bi se obilježio Dan bez automobila u Europskom tjednu mobilnosti.

VIDEO

Europski tjedan mobilnosti ove godine obilježava čak 12 hrvatskih gradova. Belišće, Jastrebarsko, Koprivnica, Kutina, Labin, Mursko Središće, Osijek, Pula, Rijeka, Sutivan, Zadar i Zagreb organizirali su niz aktivnosti.

Najatraktivniji dio za građane definitivno će biti sutra. Gradske trgove preplavit će pješaci, roleri, biciklisti i građani s invaliditetom i zajedno se družiti i šetati bez opasnosti od naleta automobila, buke i smrada od ispušnih plinova. Tako će obilježiti Dan bez automobila.

Sisak: Udruga invalida obilje??ila Europski tjedan mobilnosti

- Građani su svakim danom sve svjesniji potrebe očuvanja okoliša, vlastitog zdravlja, ali i  važnosti sigurnosti u prometu, pa posežu za različitim alternativama autima. Te alternative postaju dio nove urbane kulture u našim gradovima - rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije, te pozvao sve građane da dođu sutra na Europski trg u Zagrebu od 10 do 14 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Središnji dio događanja bit će mimohod centrom grada koji kreće s Europskog trga u 11 sati. Grad Zagreb Europski tjedan mobilnosti obilježava već 15 godina. Ponosni su na sve što su poduzeli kako bi i osobe s invaliditetom sudjelovale u aktivnostima koje nudi tjedan. Naime, na inicijativu Saveza osoba s invaliditetom, Europski tjedan mobilnosti uvršten je u strateški dokument za osobe s invaliditetom i prihvaćen u gradskoj skupštini - rekla je Marinka Bakula-Anđelić, koordinatorica projekta. Dodala je da je Grad Zagreb 2012. dobio nagradu Europskog tjedna mobilnosti koju dodjeljuje Europska komisija. Rekla je i da je Zagreb promijenio paradigmu cijelog projekta tako što su u središte pozornosti stavili čovjeka, a tehnička strana je bila u funkciji čovjeka. 

- Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske opredijelila se da u Hrvatskoj 2003. godine pokrene obilježavanje mobilnosti jer je pokret osoba s invaliditetom imao visoko razvijenu svijest o značaju mobilnosti. U tu svrhu preveo je sveobuhvatnu brošuru koja je pokazala iskustva prethodne godine, dala je nove ideje i sadržavala je prepoznatljivi grafički dizajn koji treba koristiti - rekla je Marica Mirić iz SOIH. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje