Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubacite u prvu brzinu i krenite, rolama ili biciklom - i bez auta

U mnogim gradovima diljem Hrvatske na gradskim trgovovima sutra će se pješačiti, voziti bicikli, role i skateboardi kako bi se obilježio Dan bez automobila u Europskom tjednu mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti ove godine obilježava čak 12 hrvatskih gradova. Belišće, Jastrebarsko, Koprivnica, Kutina, Labin, Mursko Središće, Osijek, Pula, Rijeka, Sutivan, Zadar i Zagreb organizirali su niz aktivnosti.

Najatraktivniji dio za građane definitivno će biti sutra. Gradske trgove preplavit će pješaci, roleri, biciklisti i građani s invaliditetom i zajedno se družiti i šetati bez opasnosti od naleta automobila, buke i smrada od ispušnih plinova. Tako će obilježiti Dan bez automobila.

Sisak: Udruga invalida obilje??ila Europski tjedan mobilnosti | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

- Građani su svakim danom sve svjesniji potrebe očuvanja okoliša, vlastitog zdravlja, ali i  važnosti sigurnosti u prometu, pa posežu za različitim alternativama autima. Te alternative postaju dio nove urbane kulture u našim gradovima - rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije, te pozvao sve građane da dođu sutra na Europski trg u Zagrebu od 10 do 14 sati.

Središnji dio događanja bit će mimohod centrom grada koji kreće s Europskog trga u 11 sati. Grad Zagreb Europski tjedan mobilnosti obilježava već 15 godina. Ponosni su na sve što su poduzeli kako bi i osobe s invaliditetom sudjelovale u aktivnostima koje nudi tjedan. Naime, na inicijativu Saveza osoba s invaliditetom, Europski tjedan mobilnosti uvršten je u strateški dokument za osobe s invaliditetom i prihvaćen u gradskoj skupštini - rekla je Marinka Bakula-Anđelić, koordinatorica projekta. Dodala je da je Grad Zagreb 2012. dobio nagradu Europskog tjedna mobilnosti koju dodjeljuje Europska komisija. Rekla je i da je Zagreb promijenio paradigmu cijelog projekta tako što su u središte pozornosti stavili čovjeka, a tehnička strana je bila u funkciji čovjeka. 

- Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske opredijelila se da u Hrvatskoj 2003. godine pokrene obilježavanje mobilnosti jer je pokret osoba s invaliditetom imao visoko razvijenu svijest o značaju mobilnosti. U tu svrhu preveo je sveobuhvatnu brošuru koja je pokazala iskustva prethodne godine, dala je nove ideje i sadržavala je prepoznatljivi grafički dizajn koji treba koristiti - rekla je Marica Mirić iz SOIH. 

Komentiraj, znaš da želiš!