Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Ublažite opeklinu: Lavanda i med 'brišu' crvenilo od sunca

Ublažite opeklinu: Lavanda i med 'brišu' crvenilo od sunca

Protiv crvenila su odlični mirisna kupka od jabučnog octa i eteričnih ulja, maske od hladnog jogurta i meda, gel moćne aloe vere, čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj, hladno mlijeko...

VIDEO

Pocrvenite li tijekom sunčanja, najvažnije je maknuti se sa sunca i držati podalje dok opekline ne nestanu. Prvo se ili otuširajte ili okupajte u kadi s hladnijom vodom da izvučete vrućinu iz tijela. Nakon toga nanesite eterično ulje lavande na opekline. Kap lavande bit će vam dovoljna za prilično veliku površinu kože.

Fotolia

Ako ste samo blago pocrvenjeli, stavite hidrolat lavande u bočicu s raspršivačem te se poprskajte po tijelu i licu. Osvježit će vas i smiriti crvenilo. Ako ste jako pocrvenjeli, u mlaku kupku dodajte čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj. U kupki koja treba biti mlaka namačite se 20-ak minuta. Sastojci će neutralizirati oštećenja stanica i smiriti upaljenu kožu.

Možete napraviti i oblog. Ručnik namočite u hladno mlijeko i stavite na opečeno područje. Hladnoća će ohladiti kožu, a kiselina iz mlijeka blagotvorno će djelovati na oporavak oštećene kože. Mlijeko možete kombinirati i s medom. 

Victoria Beckham: Koža mi je lijepa jer svaki dan jedem isto
Victoria Beckham: Koža mi je lijepa jer  svaki dan jedem isto

Zbog antiseptičkog djelovanja med će smanjiti napetost, a mlijeko smiriti svrbež opeklinama nadražene kože. Nanesete li na kožu masku od hladnog jogurta, mlijeka i meda, smirit ćete svrbež i nastanak plikova. Možete je napraviti od 200 ml hladnog jogurta, 2 velike žlice meda (oko 50 g), pomiješati i aplicirati na željeno mjesto.

Nadražena ćete područja smiriti i ako na opečenu, ali već ohlađenu kožu stavite smjesu mljevenog ječma, kurkume i jogurta. Pomoći će vam i aloe vera, tradicionalno sredstvo za zacjeljivanje rana na koži i saniranje opeklina, jer potiče obnovu kože i pojačava prirodnu vlažnost kože. Gel aloe vere nalazi se u unutarnjem dijelu lista ove ljekovite biljke.

Sol s kože odmah isperite, a male bebe ne izlažite suncu
Sol s kože odmah isperite, a male bebe ne izlažite suncu

Iako većina opeklina uglavnom prolazi uz samopomoć navedenim moćnim pripravcima, ponekad teže i učestalije opekline dovode do oboljenja kože i preuranjenog starenja, pogotovo ako koži na vrijeme ne pomognete da se oporavi i obnovi. U takvim slučajevima potrebno je potražiti savjet liječnika.

Namirnice koje pomažu:

  • KRASTAVAC: Obnavlja vlagu kože. Hladan krastavac isjecite na kolutove i rasporedite po crvenim dijelovima kože.
  • JOGURT: Rashlađeni jogurt smirit će kožu, no samo ako je riječ o crvenilu. Držite ga 20 minuta pa isperite.
  • ALOE VERA: Zbog antibakterijskih i zacjeljujućih svojstava ublažava bol, ali i sprečava 'ljuštenje' kože.
  • MED I MLIJEKO: Zbog antiseptičkog djelovanja med smanjuje napetost, a mlijeko smiruje svrbež kože.
Vogue hvali plaže u Dalmaciji: 'Sazviježđe kristalnih uvala'
Vogue hvali plaže u Dalmaciji: 'Sazviježđe kristalnih uvala'

Mirisna kupka i domaća krema od jogurta

SASTOJCI: 250 g sode bikarbone, 12 kapi eteričnog ulja lavande; čašica masnijeg jogurta, 10 kapi eteričnog ulja lavande

PRIPREMA: U kupku dodajte sodu bikarbonu i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Hladit će kožu i smiriti upalu. Nakon toga u čašicu masnijeg jogurta dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande te se lagano namažite i isperite za 15-ak minuta.

Greek yogurt in a glass jars

Hladna kupka s jabučnim octom i eteričnim uljima

Pomoći će i hladne kupke u koje stavite deset žlica jabučnog octa i osam kapi eteričnog ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande ili ružmarina.

apple vinegar
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...