Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubojite taktike opstanka s psinom, gromom i zmijom

None Foto: Fotolia

Skrivanje u štoku vrata tijekom potresa ili pijenje tekućine iz kaktusa neće spasiti život niti utažiti žeđ, već naprotiv mogu biti opasni i smrtonosni

Štokovi vrata dugo su se smatrali najsigurnijim skloništem tijekom potresa jer su oni jedini netaknutko stajali na ruševinama. No to je vrijedilo samo za stare čvrste kuće sagrađene od nepečene cigle. U današnjim kućama i osobito u stanovima, vrata nisu najčvršći dio konstrukcije i skrivanje pod štokom neće pomoći. Budući da opcija nema puno, jedino što možete napraviti jest da se sakrijete pod stol, ali pod uvjetom da je riječ o kvalitetnom stolu od punog drveta. Sve ostalo nije od koristi. Tako ni kaktus neće utažiti žeđ u pustinji. Njegova tekućina bogata alkaloidima izazvat će povraćanje i dijareju, pa ćete dehidrirati još brže.
Filmske borbe s morskim psima nerijetko kao rješenje prikazuju udarac u nos. No da biste prepoznali i locirali nos morskog psa, u tom trenutku morate biti vrlo pribrani. Ako jeste i ako priđete morskom psu s leđa i svom snagom ga udarite u nos, ošamutit ćete ga tek na minutu. Nemate li brz izlaz i gliser koji vas čeka, očekujte tek krvavu osvetu razljućene nemani. U slučaju grmljavine, ležanje na podu zaboravite. Obično se preporučuje kako se ne biste isticali na pustim područjima. No nakon što grom pogodi zemlju, elektronski se napon širi kružno od mjesta udara. Zato ležanje na zemlji blizu udara postaje najopasnije.

SNIJEG NE TAŽI ŽEĐ: Izgubite li se na planini tijekom zime, nemojte jesti snijeg kako biste spriječili dehidraciju. Snijeg će tijelu oduzeti toplinu pa ga je bolje staviti u posudicu i blizu tijela da se ugrije te tada popiti.

ZMIJSKI UGRIZ: Otrov zmije ne smije se isisavati jer ako imate i najmanju ranu oko usana, otrovat ćete sami sebe. Ostanite mirni jer brzi rad srca ubrzava i širenje otrova tijelom i pozovite pomoć.

URIN SE NE PIJE: Piti vlastiti urin u slučaju katastrofe i ozračene vode neće vas spasiti kao što neki filmovi prikazuju. Tijelo urin ne želi, preslan je, i bubrezi će se ponovno boriti s nečim što su već izbacili. Može biti i smrtonosno.

Komentari (1)
  • Urinoterapija je medicinski prihvaćena znanost i prakticira se vrlo uspješno. Urin je sterilan,netoksičan i antibakterijski djeluje.Više na -Iscjeljivanje urinom-.

    31. 1. 2010,   07:36