Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Učenici su zdraviji i uspješniji ako im nastava počinje kasnije

Logično je da većina školaraca spava dulje ako im jutarnja nastava počinje kasnije, no manje je poznato da dulji san ima pozitivan učinak na njihovo zdravlje, sreću i ocjene.

U američkom gradu Seattleu nastava odnedavno više ne počinje u 7.50 ujutro nego u 8.45 sati. Bila je to odluka gradske uprave u sklopu reorganizacije nastave u gradskim školama.

Znanstvenici sa sveučilišta države Washington i Salkova instituta za biološke znanosti istražili su kako je to utjecalo na učenike. 

- Studija je pokazala značajna poboljšanja u duljini i kvaliteti sna, a vrijeme ustajanja približilo se prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob - kazao je profesor Horacio de la Iglesia, biolog na sveučilištu Washington. 

Kasniji početak nastave rezultirao je time da su učenici u prosjeku spavali 34 minute dulje, odnosno s prosječnih 6 sati i 50 minuta trajanje njihova sna produljeno je 7 sati i 24 minute. To je važno, istaknuli su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Science Advances, jer je tinejdžerima potrebno više sna nego njihovim roditeljima. 

- Unutarnji biološki sat tinejdžera u temelju se razlikuje od onoga kod odraslih osoba - kaže znanstvenik Gideon Dunster. 

Ljudi imaju cirkadijski ritam, unutarnji biološki sat koji signalizira kada je vrijeme za odlazak na spavanje, a kada je vrijeme za buđenje. Pubertet taj ciklus produljuje. 

ZASTRAŠUJUĆI PODACI Djeca u Hrvatskoj su debela jer jedu slatkiše i previše sjede...

- Sve studije spavačkih navika tinejdžera u Americi pokazuju da im je vrijeme odlaska na počinak biološki uvjetovano, a vrijeme ustajanja društveno određeno - naglasio je Dunster. 

To može imati ozbiljne zdravstvene posljedice jer remećenje cirkadijskog ritma utječe na probavu, puls, tjelesnu temperaturu, imunološki sustav i razinu koncentracije. Znanstvenici vjeruju da bi školske vlasti posvuda u svijetu o tomu trebale voditi računa. 

- Tražiti od tinejdžera da bude budan i aktivan u 7.30 je isto kao tražiti da odrasla osoba bude budna i aktivna u 5.30 sati - kaže profesor De la Iglesia. 

- Vrijeme početka nastave ostavlja ozbiljne posljedice na usvajanje i primjenu gradiva. Tinejdžeri imaju svoj unutarnji raspored. A pitanje je kakav raspored imaju njihove škole - kazao je. 

Komentari (11)
  • Meni je totalno super da skrb o djeci i prehrani/spavanju za sve institucije zavrsava s 8.razredom. To je sjajno jer opcepoznato je da se organizam od 14-18g ne razvija i ne raste:))! Molim javite se ako znate za srednju skolu koja ima bilo sto osim sendvica s podrigusom u ponudi?? Postoji li drzavna srednja s kuhinjom bilo gdje u HR? Molim javite ako znate! A koliko je spavanje bitno u tim godinama necu ni govoriti...

    17. 12. 2018,   20:02
  • Pa djeca i ovdje bi rado se ustajala ,odnosno da nastava počinje u 8:45,ali svejedno bi neki opet kasnili...tako da bi njima bilo svejedno...

    17. 12. 2018,   15:05
  • samo popodnevna smjena

    17. 12. 2018,   18:24