Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dječaka s autizmom proglasili 'najnapornijim' učenikom škole

I djeca s posebnim potrebama imaju osjećaje, upozorava otac dječaka s autizmom, kojem je učiteljica iz Indiane u Americi pred cijelom školom dodijelila ponižavajuću 'nagradu', zbog čega joj prijete sankcije

Otac 11-godišnjeg dječaka s autizmom, kojem je učiteljica na školskoj priredbi dodijelila nagradu za 'najnapornijeg' učenika, ostao je neugodno iznenađen tim činom i odlučio upozoriti na to da tako nešto ne bi trebalo doživjeti niti jedno dijete, čak ni u šali. 

Podrži Ivorov super tim - promjenimo autizam zajedno

Rick Castejon otac je dječaka koji polazi školu za djecu s posebnim potrebama Bailly u američkoj saveznoj državi Indiani i kaže kako je učiteljica dodijelila tu 'titulu' njegovom sinu tijekom svečane priredbe na kojoj su bili prisutni i drugi učenici, nastavnici i ravnatelj škole. U razgovoru za The Times of Northwest Indiana, koji prenosi The Insider, kaže kako smatra da ravnatelj i drugi stručnjaci iz obrazovnog sustava nikad ne bi smjeli dopustiti da se to dogodi bilo kojem učeniku, bez obzira na to što je učiteljica to pokušala prikazati kao šalu.

Children Reading Open Books, School Kids Group Eyes behind Blank | Autor: Inara Prusakova Foto: Inara Prusakova

- Ove godine su me učitelji nekoliko puta zvali zbog sina, s tvrdnjom da ne želi raditi na nastavi, da plače, te da je doživio napad. No učitelji djece s posebnim potrebama trebaju znati kako se nositi s tim situacijama - kaže otac. Dodaje kako je sada uvjeren da svi ti pozivi i 'nagrada' koju su dodijelili njegovom sinu ukazuje na uznemirujuću pojavu u školi, pa se zato obratio školskoj administraciji. 

PREOSJETLJVOST NA ZVUKOVE 'Autizam se otkriva kod beba - posebnim testiranjem sluha'

Školski službenik Peter Morikis sastao se s obitelji kako bi raspravio moguća rješenja, naglasivši da se razmišlja o suspenziji ili otpuštanju učiteljice, čije se ime u medijima ne spominje. 

U POLUFINALU SUPERTALENTA Svi ga vole: Denis ima autizam, a svoj novac daje siromašnima

- Uputili smo ispriku roditeljima i poduzete su disciplinske mjere protiv osoblja škole - istaknuo je Morikis u priopćenju, naglasivši kako takav čin može imati posljedice na mentalno zdravlje djeteta, njegovo samopoštovanje i mogućnost da napreduje u tom okruženju. Ipak, odbio je komentirati kakav je trenutni status učiteljice. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

I prije priredbe, Castejon i njegova obitelj razmišljali su o preseljenju dječaka u novu školu prije iduće školske godine, a sada su posve sigurni u to da trebaju donijeti takvu odluku. Javnosti su se obratili kako više ni jedno dijete ne bi prošlo kroz sličnu situaciju, kaže otac. 

KLJUČNA POVEZNICA? Autizam povezali s manjkom vitamina D beba u maternici

- To što su to djeca s posebnim potrebama, ne znači da nemaju osjećaje - zaključio je. 

Komentari (11)
  • ....da sam roditelj u ovom slucaju okrenila bi leđa svima,od novinara do ucitelja...jer spoznajem tocno svaki dan koliko loše mozemo ici ..fuj...trazit opravdanje za ovakav potez nebi nikada,samo bi im pljunila u lice.

    5. 6. 2019,   20:48
  • Srami se "učiteljice" ! Jad i bijeda..

    6. 6. 2019,   13:26
  • ovo je za otkaz,kako joj moze ucenik s autizmom bit problem i naporan

    5. 6. 2019,   20:42