Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Uključite začine u prehranu: Dobri su protiv upala i bolesti

Uključite začine u  prehranu: Dobri su protiv upala i bolesti
1

Pokazalo se da začini imaju brojna korisna svojstva, antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva. Jedno od glavnih svojstava začinskog bilja je upravo protuupalno djelovanje

VIDEO

Začinsko bilje se tradicionalno koristi u kulturama diljem svijeta i sve je popularnije u modernoj medicini kao zamjena za sintetičke lijekove. Začinsko bilje su aromatične biljne tvari koje se koriste za aromatiziranje i začinjavanje hrane, u ljekovite svrhe ili za proizvodnju mirisa. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Začinsko bilje sadrže brojne biološki aktivne komponente i farmakološki djelatne tvari. Ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi te iz tog razloga, velik dio začinskog bilja pripada skupini ljekovitog bilja. Pokazalo se da začini imaju brojna korisna svojstva: antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva, ubrzavaju rad metabolizma i reguliraju probavu, stimuliraju imunološki sustav, preveniraju kardiovaskularne bolesti, smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka i dr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ribljim uljem u borbu protiv depresije, triglicerida i debljine
Ribljim uljem u borbu protiv depresije, triglicerida i debljine


Jedno od glavnih svojstava začinskog bilja je upravo protuupalno djelovanje. Upala je obrambeni odgovor našeg tijela na razne vanjske ili unutarnje štetne podražaje poput alergena i ozljeda. S druge strane, nekontrolirana upala je glavni uzrok velikog broja bolesti koji uključuju alergije, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i brojne druge. 

Najpoznatija po svom protuupalnom djelovanju je kurkuma koja sadrži spoj kurkumin koji ima protuupalna svojstva. Brojne studije su pokazale da kurkuma može smanjiti upalu i nelagodu kod osoba oboljelih od artritisa. Kurkumin ima najsnažniju dokazanu osnovu za protuupalno djelovanje u usporedbi s drugim ljekovitim biljem. Kurkuma se obično nalazi u obliku žutog praha koji se dobiva iz korijena biljke, ali dostupna je i u obliku kapsula, tableta, čajeva, paste i ekstrakata.


Đumbir je tropska biljka koja se već dugo koristi u tradicionalnoj medicini. Istraživanja pokazuju kako đumbir može smanjiti upalu, a najčešće se koristi kao svježi ili osušeni korijen ili u obliku čaja.

Cimet je poznat po njegovoj sposobnosti snižavanja šećera u krvi kod dijabetičara, a sadrži i mnoštvo spojeva od kojih je najznačajniji cinamaldehid, s antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima koji mogu smanjiti rizik od oštećenja stanica i kroničnih bolesti. Najkvalitetniji cimet dolazi sa Šri Lanke, zove se cejlonski cimet, a uglavnom je dostupan u obliku štapića ili kao začin u prahu. 

Detoksikacija uma i tijela: Evo kako napraviti 'pospremanje'
Detoksikacija uma i tijela: Evo kako napraviti 'pospremanje'

I drugi začini imaju protuupalna svojstva. Klinčići sadrže spoj eugenol, spoj sličan cinamaldehidu, koji blokira enzim koji uzrokuje upale. Kajenski papar sadrži spoj kapsaicin koji je odgovoran za ljekovita svojstva kajenskog papra te za njegov ljuti okus. Što je papar ljući, to više kapsaicina sadrži. Ovaj spoj se često se koristi u mastima i kremama kao sredstvo za ublažavanje boli jer iscrpljuje živčane stanice od spoja koji prenosi signale boli u mozak. Ružmarin i kadulja sadrže brojne antioksidanse koji smanjuju kronične upale, a ovakvo djelovanje je najjače kad su termički obrađeni pa se preporučuje koristiti ih tijekom kuhanja i pečenja. 


Dakle, začinjavanje jela raznovrsnim začinima ne utječe samo na okus hrane, već donosi i niz zdravstvenih pogodnosti. Stoga se preporučuje uključiti začine u svakodnevnu prehranu.

Ljekovite alge: 'Zeleno morsko blago' najbolje liječi organizam
Ljekovite alge: 'Zeleno morsko blago' najbolje liječi organizam

Ukoliko Vas zanimaju slične teme, trendovi i rasprave domaćih i stranih stručnjaka iz područja nutricionizma i srodnih znanosti, priključite se 7. Međunarodnom kongresu nutricionista koji će se održati 8.-10. studenog 2019. u Sheraton Hotelu u Zagrebu! Više informacija o samom Kongresu možete saznati ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje