Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ukusna domaća pašteta je egzotična, zdrava i lagana

None Foto: shutter

Slasnom namazu od ribe, povrća ili mesa dodaju se vina, konjaci i začini, a poslije se servira kao brzi zalogaj, tema večere i egzotično predjelo

Pa šteta je to baciti - završetak je stare šale o tome kako je nastala pašteta. Zabavna igra riječi ostaje na tome jer je današnja pašteta kombinacija mašte i bogatog okusa. Pripremljene u mikseru ili grubo mljevene, ukusne i zdrave domaće paštete rade se na bazi mesa, ribe ili povrća. Osnovnom sastojku dodaje se razno začinsko bilje, ali i mliječni proizvodi te vina ili konjaci. Pašteta može biti samo ukusan brzinski namaz na kruh, no može se pretvoriti u egzotično hladno predjelo ili tematsku večeru. Kreativne kombinacije kanapea i raznih okusa paštete ukrašenih paprikom, kukuruzom ili malim rajčicama na toplom i hladnom tostu oduševit će svakog ljubitelja dobre hrane. No pašteta se može servirati na tanjur u male dekorativne kupove ili upotrijebiti kao nadjev za kuhana jaja, rolade, rajčice ili domaća peciva. U srednjem vijeku pašteta se pekla zarolana u tijestu, no s vremenom je postala samostalno jelo. Tradicionalna priprema pašteta zadržala se u Francuskoj i Belgiji, gdje se slavni pate en croűte i danas radi u prhkom tijestu.

>>Ni malo ni mnogo začina u pašteti
Začine za paštetu dozirajte oprezno. Pripazite da je ne začinite ni premalo ni previše jer začini ne smiju dominirati, nego samo nadopunjavati.

>>Slasni i lagani namazi bez mesa
Vegetarijanske paštete se lakše i brže pripremaju. Budući da se ne rabi meso, smanjuje se vrijeme kuhanja ili ga uopće nema.

>>Gusju jetricu sjajno će zamijeniti pileća
Ako se u receptu traži skupa gusja jetrica, upotrijebite zamjenu. Gotovo jednak okus jelu dat će korištenje jeftinije pileće jetrice.

>>Skandinavci je režu, a Nijemci tiskaju
U cijelom svijetu se jede pašteta, bilo da je kuhana u crijevu kao u Njemačkoj i Austriji ili pečena i rezana kao salama u Skandinaviji.

>>Ukusna pašteta od domaćih čvaraka
Sastojci: 350 g čvaraka, 4 jaja, 150 g luka, 10 g češnjaka, 40 g majoneze, sol i papar. Sameljite domaće čvarke, tvrdo kuhana jaja, češnjak i prethodno ispirjani luk (na masnoći i malo vode). Začinite smjesu majonezom, solju i paprom.

Komentiraj, znaš da želiš!