Cimet, vanilija, klinčići i anis daju posebnu aromu i miris suhim božićnim kolačićima kojima možete dodati i orašaste plodove te ušećerno voće
Ukusni blagdanski kolačići slatki su glasnici Božića
U danima prije Božića iz kuhinje se šire mirisi cimeta, vanilije i muškatnog oraščića, koji najavljuju da se bliže dani obiteljskog okupljanja. Prvo na red obično dolaze sitni kolačići, koji mogu dugo stajati i koji su spremni kad navrate dragi gosti. Za pripremu prhkih slastica uz osnovne sastojke (jaja, brašno i margarin) trebat će vam začini poput cimeta, vanilije, đumbira, kardamoma, anisa ili klinčića, koji će vašim kolačićima dati posebnu aromu i miris. Đumbir ima slatkasto-ljut okus i za suhe kolače najbolji je u prahu. Mljeveni kardamom dodaje se medenjacima, isto kao i klinčići koji se dodaju i u druge božićne suhe kolačiće. S anisom treba biti oprezan jer ima prilično oštru aromu pa ga treba oprezno dodavati. U sitne kolačiće obično idu i orašasti plodovi poput lješnjaka, badema ili pistacija. Prije dodavanja u tijesto najbolje ih je samljeti ili sitno nasjeckati. U tijesto možete dodati i nasjeckano, ušećereno voće ili nekoliko kapi ruma kako bi kolačići bili još slasniji. Na kraju, sjeckanim orašastim plodovima i ušećerenim voćem ukrasite suhe božićne kolače.
- Prije pravljenja kolačića preporučuje se prhko tijesto ostaviti da “radi” nekoliko sati u hladnjaku ili preko noći.
- Kad izvadite tijesto iz hladnjaka teško ćete ga moći razvaljati. Zato ga razdijelite u manje količine, ponovno malo izmijesite i razvaljajte.
- Crni lim dobro upija toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto. Zato se preporučuje za električne pećnice, kao i one s ventilatorom.
- Rešetke za kolače vrlo su korisne i praktične za hlađenje kolača. Naime, stoje li sitni ili drugi kolači na ravnoj površini, postaju vlažni.