Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ukusno voće koje jača imunitet i vid, a spašava i od glavobolje

Ukusno voće koje jača imunitet i vid, a spašava i od glavobolje

SAVRŠENI SKLAD BILJAKA Borač i rutvica mogu se koristiti se u kulinarstvu, biljnoj medicini, a mogu vam pomoći i za bolji urod domaćih jagoda na vrtnoj gredici

VIDEO

Jedenje šumskih i vrtnih jagoda (osobito ako su organski uzgojene) preporučuje se kod cijelog niza tegoba. Čak i glavobolja može nestati ako, umjesto za tabletom, posegnete za zdjelicom jagoda. Ovo ukusno voće također je vrlo korisno za zdravlje srca, jačanje imuniteta, pa i vida.

POGLEDAJTE VIDEO (kako ukloniti pesticide s bobičastog voća):

Pokretanje videa...

00:52

U narodnoj medicini koristi se i čaj od listova jagode kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe, prehlade i kostobolje. Za tu su svrhu najprikladniji listovi šumskih jagoda, koji se sakupljaju u vrijeme cvatnje, prije nego što se razviju mirisni plodovi. A oni mogu pomoći kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume. Koriste se i u liječenju anemije te kod povišenoga kolesterola i krvnog tlaka.

Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova
Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova

Da biste u vrtu uvijek imali jagoda, gredice na kojima one rastu treba obnoviti svake dvije-tri godine. Nasreću, jagode je vrlo lako razmnožiti. Dovoljno je čekati da biljke u vrijeme sazrijevanja i nakon njega formiraju vriježe, koje se brzo zakorijene. Kad su sadnice voća iz vrta dovoljno jake, izvadimo ih iz zemlje i posadimo u novu gredicu.

Posao si možemo olakšati tako da nakon branja malo prorahlimo površinsko tlo između redova. Ako tada dodamo još i kompost ili glistinac, biljčice će se izvrsno zakorijeniti pa će se s jakim korijenovim balama već početkom kolovoza moći posaditi u nove gredice. 

Borač njeguje kožu

Borač  ili boražina (Borago officinalis) samoniklo raste u Dalmaciji i Primorju, i to najčešće na neuređenim divljim područjima na kojima uspijeva puno bolje nego u kultiviranim i urednim vrtovima. Ipak, dobro ga je posaditi na gredicu s jagodama budući da potiče njihov rast i štiti ih od štetnika. Potiče znojenje i ima diuretička svojstva. Vrlo je učinkovit kod liječenja problematične kože i osipa, kao i reumatizma i artritisa u obliku tinktura i tonika.

Rutvica protiv reume

Ruta ili rutvica (Ruta graveolens) također je odličan dodatak na gredici s jagodama. U narodnoj medicini koristi se za snižavanje krvnog tlaka, jače izlučivanje mokraće i znoja, liječenje reume i gihta, smirivanje grčeva, reguliranje mjesečnog ciklusa i bolesti maternice. Također se rabi kao blagi sedativ, za liječenje očnih bolesti kao što je glaukom, bronhijalne astme, upale grla.

Common rue

Nekoć je bila na glasu kao protuotrov i koristila se za liječenje ugriza zmija otrovnica. Ipak, kod korištenja ove biljke potreban je oprez - ne smiju je upotrebljavati oni sa slabim želucem, jetrom i žučnim tegobama, ne bi smjele uzimati rutu u bilo kojem obliku, a tijekom branja poželjno je nositi rukavice budući da može izazvati fotodermatitis. 

Mršavljenje

Za lakše mršavljenje ili uklanjanje hemoroida tijekom 5-6 tjedana svakog dana treba prije svakog obroka ili međuobroka treba pojesti po 200 grama jagoda. Ako se jagodama doda malo limunova soka, ova dijeta pomaže kod uklanjanja kamenca.

Čir na želucu

Pomiješati 40 g listova šumske jagode, 70 g stolisnika, 60 g metvice, 50 g kičice, 10 g pelina i 10 g kadulje. Sve usitnite te 10 g mješavine ubacite u litru proključale vode. Promiješajte i pustite da poklopljeno kuha pola minute. Tijekom dana treba popiti litru čaja, može biti i zaslađen medom.

Mješavina za proljetni detoks

Tri žlice mješavine od 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice i 10 g listova maslačka preliti sa 6 dl kipuće vode. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti po 2 dl zaslađenog čaja tri puta dnevno prije jela. Čaj se može pripremiti od jednakih dijelova usitnjenog svježeg bilja.

Naslage na trbuhu nestaju brzo uz začin koji svi imaju kod kuće
Naslage na trbuhu nestaju brzo uz začin koji svi imaju kod kuće

Antidijabetički čaj od listova

Pomiješati po 60 g listova borovnice, listova kupine, komušine od mahuna i koprive, po 40 g cvjetova kunice,  listova šumske jagode i listova duda te po 20 g konjogriza i vinove loze. Bilje usitniti i promiješati. U litru kipuće vode staviti 10 g mješavine bilja i kuhati na tihoj vatri 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti u jednakim vremenskim razmacima po 1 dl, litru na dan. 

Glavobolja

Jagode djeluju kao blagi analgetik jer sadrže prirodne salicilate. Zato je kod glavobolje dobro posegnuti za zdjelicom jagoda. Jagode mogu pomoći i protiv bolova u mišićima. 

Čaj od rutvice

Čajnu žličicu listova preliti s 2,5 dl kipuće vode, poklopiti i nakon 15 minuta procijediti. Piti u gutljajima 1-2 šalice na dan. 

Čajna mješavina za zdravlje srca

Po 20 g rutvice, metvice i odoljena, po 30 g cvijeta crvenoga gloga i imele i 10 g kima: žličicu ove mješavine prelijemo 1 šalicom hladne vode i nakon 12 sati podgrijemo. Taj čaj pijemo topao, 2-3 šalice dnevno, u laganim gutljajima. 

Rutvica za živce

U jednakim dijelovima rutvica i kadulja: 1 punu čajnu žličicu te mješavine prelijemo 1 šalicom kipuće vode i nakon 5 minuta procijedimo. Pijemo 2-3 šalice dnevno, kao odličan lijek protiv padavice, vrtoglavice, tjeskobe (stezanja) oko srca.

Tinktura od rutvice

Šaku suhe rutvice močiti 21 dan u 7,5 dl 50-postotnog alkohola i procijediti. Uzimati 5-8 kapi 2-3 puta na dan s vodom ili sokom. 

Čaj od ove biljke će vas smiriti, ublažiti bol ili regulirati ciklus
Čaj od ove biljke će vas smiriti, ublažiti bol ili regulirati ciklus

Čaj od listova jagode

Prelijte 2 žlice suhih listova jagode (ili dvostruko više svježih) s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte tri puta na dan po jednu šalicu poslije jela. Taj čaj možete koristiti i za grgljanje.

Ispiranje usta

Za ispiranje usne šupljine kod tegoba sa zubima i zubnim mesom preporučuje se mješavina listova kupine, maline i jagode. Veliku žlicu mješavine istih omjera tih biljaka s 2 dl kipuće vode pustite da stoji 20 minuta i procijedite.

Pekmez od jagoda

Glass pots jam

Očistite kg jagoda, složite u emajliranu posudu za kuhanje, i to red jagoda, red šećera, dok ne potrošite 600 g šećera. Kad jagode puste sok, stavite kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta. Povremeno miješajte i pazite da se jagode ne zgnječe. Vrući pekmez ulijte u pripremljene vruće staklenke i hermetički zatvorite.

Čišćenje krvi

Pomiješajte po 30 g listova šumske jagode, listova maline, listova kupine, stolisnika, jaglaca, cvjetova crnog trna, lazarkinje i vrbove kore. Sve usitnite i 10 g mješavine ubacite u litru proključale vode. Promiješajte i pustite da poklopljeno kuha pola minute. Hladan čaj procijedite u tamnu bocu i pijte pola litre na dan. Može se zasladiti medom.

Kupka protiv ekcema

Protiv ekcema narodna medicina preporučuje listove jagode. Treba skuhati jak čaj od listova jagoda i dodati vodi za kupanje. 

Jačanje srca

Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, a korisni sastojci koje one sadrže smanjuju i rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti. Za jačanje srca preporučuje se dijeta slična onoj za mršavljenje - svakog dana pojede se kilogram jagoda, ali uz malo vina.

Vitaminski voćni sok

Operite i očistite 5 kg jagoda, dodajte 750 g šećera i pustite da odstoji 2-4 sata. Pomoću sokovnika iscijedite sok i stavite ga kratko prokuhati.Vrući bistri sok ulijte u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvorite. Boce prekrijte dekom da se polako hlade. Uzimajte tri puta po 2 dl soka na dan.

Maska

Jagoda čisti i njeguje kožu te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i napetom. Jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih načinite kašastu masku koju treba ostaviti deset minuta pa isprati.

Ulje rutvice

Priprema se na isti način kao i tinktura samo što se umjesto alkoholom rutvica prelije maslinovim ili jestivim uljem. Koristi se za masaže i kod bolova.

Ulje s lukom

Staviti 2 žlice rutvice i 2 žlice crvenog luka kuhamo 10-15 minuta u 1/4 1 hladno prešanog maslinovog ulja; dobivenim uljem liječimo upaljene i otekle usne kanale, nekoliko dana nakapavamo u uho po nekoliko kapi 2-3 puta na dan. 

Protiv šuma u ušima

Pregršt suhe rutvice lagano kuhamo 30 minuta u 250 g svježeg maslaca, procijedimo i imamo izvanredan lijek protiv šumova u ušima (ako ti šumovi nisu izazvani srčanim smetnjama): po nekoliko puta dnevno stavlja se u uho nekoliko kapi ovog otopljenog masla i za tri dana će nestati i najjači šumovi. 

Za iskašljavanje

Kao čaj za iskašljavanje upotrebljava se mješavina jednakih dijelova cvijeta borača, ruže (Rosa centifolia), divizme (Verbascum thapsiforme), bijelog sljeza (Altheae officinalis) i podbjela (Tussilago farfara), od koje se uzme 1 velika žlica, popari s 2 dl kipuće vode, poklopi i, nakon što pola sata odstoji, pije se svakih 15 minuta po 1 velika žlica.

Kožni osip, groznica

Protiv kožnih osipa i groznice s malom temperaturom, protiv reume i za jačanje srca uzima se čaj od 2 velike žlice cvijeta borača, prelivenog s 3 dl kipuće vode. Taj čaj ujedno čisti krv, potiče lučenje žuči i mokraće, a uzima se uvijek kad treba bubrege potaknuti na mokrenje i kožu na znojenje. Djelovanje mu je takvo zbog kalijeva nitrata koji sadrži.

Olakšava mokrenje i znojenje

Radi lakšeg mokrenja i znojenja uzme se 20 g cvijeta, prelije s 300 g kipuće vode, ostavi da stoji 1/4 sata pa se pije toplo u nekoliko obroka u toku dana. Radi mirisa može se dodati ruže ili lipe.

Ulje boražine za osjetljivu kožu

Ulje boražine ugodno djeluje na kožu te uklanja crvenilo tipično za osjetljivu i problematičnu kožu. Čisti kožu, potiče rast novih stanica i djeluje protuupalno. Preporučljivo je kod kožnih problema uzrokovanih hormonima, jer uspostavlja prirodnu hormonalnu ravnotežu. Kod oralne uporabe s ciljem liječenja kožnih poremećaja na dan uzimajte 0,5 do 3 g ulja boražine - triput dnevno po jednu žličicu tijekom jela. Djeca uzimaju do dva grama ulja. 

Losion protiv akni

Pet žlica usitnjenih, svježih listova borača preliti s 2,5 dl kipuće destilirane vode. Ostaviti poklopljeno 20 minuta, dok se ne ohladi. U procijeđeni čaj dodati 1 dl 70%-tnog alkohola i dobro protresti. Više puta tijekom dana komadićem vate nanositi na lice.

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica osvanua gola u novinama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'