Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ulaze u pubertet sve ranije radi razorenih domova i pretilosti

None Foto: Fotolia

Djevojčice već s 10 godina ulaze u pubertet, što je 2,5 godina ranije nego prije 15 godina, a razlog za to je hormonalna neravnoteža zbog velikog stresa ili pretilosti

Raspad obitelji jedan je od najčešćih razloga zašto djevojčice u pubertet ulaze već s 10 godina, otkriva istraživanje škotskog Sveučilišta u Edinburghu. 

Prosječna dob u kojoj djevojčicama počinju rasti grudi u proteklih je 15 godina pala za 2,5 godine, piše Daily MailGranice puberteta u odnosu na 19. stoljeće pomaknule su se za gotovo pet godina. Rast grudi i dlačica te menstruacija prvi su znakovi puberteta. 

Osim raspada obitelji, još jedan od razloga za prerani ulazak u pubertet je i hormonalna neravnoteža koja se povezuje s pretilošću. Prerani pubertet također ubrzava seksualizaciju djevojčica i povećava opasnost od tinejdžerskih trudnoća, ali i rizik od raka dojke, potvrdila je studija. 

- Razoreni domovi i odsutnost očeva uvelike utječu na hormonalnu ravnotežu što rezultira preranim pubertetom. U pubertet ranije ulaze djevojčice koje su pod velikim stresom, a ponajviše one koje su posvojene ili žive samo s majkom - istaknuo je voditelj istraživanja profesor Richard Sharpe.

Prijašnja istraživanja američkog Sveučilišta Berkeley potvrdila su da djevojčice, čiji su očevi napustili obitelj, za 2,4 puta ranije ušle u pubertet i razvile grudi. Zbog velikog stresa te su djevojčice proizvodile veće količine muškog hormona testosterona, koji i inače proizvode tijekom puberteta, ali u manjim količinama, što je rezultiralo hormonalnim disbalansom. 

Komentari (16)
  • Ja sumnjam i u ona cjepiva, obavezna od rođenja.

    15. 6. 2012,   12:16
  • ovo bi sve mogli biti razlozi, ali i ne moraju biti. bila je pred koju godinu vijest da djevojčice mogu ranije ući u pubertet i radi aditiva i GMO-a. to je sve spoj unutarnjih i vanjskih faktora, ljudski organizam previše je složen da bi samo ovi razlozi bili dovoljni za raniji pubertet

    15. 6. 2012,   11:52
  • mogu reći da razlog nije točan. ako budem ulazila u to zašto to tvrdim opet će me neki napadat kako samo pričam o sebi i svojima

    15. 6. 2012,   11:43