Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Uljem čajevca pobijedite sve sezonske viruse, čak i herpes

Uljem čajevca pobijedite sve sezonske viruse, čak i herpes
1

MIRISNA ZAŠTITA Čim osjetite prve simptome prehlade, posegnite za eteričnim uljem ravensare ili čajevca, koji uspješno tretiraju i virus herpesa...

VIDEO

U jesen na nas vreba dvjestotinjak virusa koji izazivaju simptome prehlade i gripe. No neizbježno šmrcanje, začepljenost i otežano disanje kroz nos, kašalj praćen grloboljom, povišenu temperaturu te snažan umor i opću slabost organizma može ublažiti - fitoaromaterapija. 

Pojedina eterična ulja i cijeli spektar biljaka, koje ne samo da smanjuju tegobe, nego i podupiru mehanizme čišćenja te potiču prirodnu obranu imuniteta, moguće je dugotrajno primjenjivati pri kroničnim upalama, i to bez nuspojava. 

Uz izražena antivirusna i antibakterijska svojstva, neka eterična ulja idealna su za upotrebu u aroma lampicama ili još bolje – difuzerima - koji ne zagrijavaju i frakcioniraju eterično ulje. Eterična ulja se tada raspršuju u sitne kapljice u cijelosti pa difuzori brže ispune prostoriju ugodnim i ljekovitim mirisom eteričnih ulja te pritom olakšavaju mnoge dišne tegobe, savjetuje aromaterapeut Saša Radulović, voditelj udruge Anias de Moras. 

Dva eterična ulja koja imaju nevjerojatno moćan antivirusni i antibakterijski učinak su ravensara (Cinnamomum camphora) i čajevac (Melaleuca alternifolia), a koristi ih se u uljnim mješavinama za dermalno umasiravanje na prsa i leđa (područja između lopatica).

- Prilikom prvih simptoma gripe ili virusnih infekcija ravensara uspješno zaustavlja ili ublažuje razvoj bolesti, dok je čajevac mnogima poznat kao sigurno i blago, imunostimulirajuće i protuinfektivno, eterično ulje - objašnjava Radulović. 

Pogodna za liječenje infekcijskih bolesti dišnog sustava su i niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) te kajeput (Melaleuca cajuputi). Oba eterična ulja djeluju blagotvorno i ljekovito na dišni sustav. 

- Niauli cineol odlikuje još i izvanredan antivirusni i antibakterijski učinak. Stoga, korišten u preventivne svrhe može spriječiti samu pojavu bolesti. Kajeput, koji također snažno djeluje protiv virusa i patogenih bakterija, osobito je namijenjen za liječenje dišnih tegoba kod djece zbog blagosti i neiritativnosti za kožu - objašnjava aromaterapeut. 

I eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) eterično je ulje koje je još prije nekoliko stotina godina medicina prihvatila kao izvanredno antiseptično ulje baktericidnog i protuupalnog djelovanja. Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) ima izraženo protuvirusno i ekspektorirajuće djelovanje, no pogodniji je za djecu. 

- Češće se koristi kod infekcija gornjih dišnih puteva. Uvijek se ponovno iznenadim kako je miris eukaliptusa globulusa ili radiate moćan saveznik u ranim poslijepodnevnim satima kad koncentracija popusti. Ovo je ulje odlično u izradi mješavina za difuzer ili masažu za iscrpljene i čestim prehladama sklone ljude - zaključuje Radulović. 

Za masažu 

Pomiješajte 50 ml hladno prešanog i nerafiniranog biljnog ulja (primjerice makadamije) i ukapajte 50 - 100 kapi odgovarajućih eteričnih ulja (poput ravensare ili jednog od eukaliptusa). Kod djece i osoba osjetljivije kože preporučuje se dvostruko manja količina eteričnih ulja (50 ml biljnog ulja i oko 30 kapi eteričnih ulja).

Protiv kašlja

Eterično ulje origana (oprez pri doziranju!) snažno djeluje protiv bakterija streptokok, stafilokok i Escherichie coli. Ulje ružmarina kemotip verbenon pomaže kod kašlja i smanjuje produkciju sluzi u plućima, kaže aromaterapeut Saša Radulović. 

Ravensara liječi tvrdoglavi herpes

Virus herpesa simplexa tip 1 (HSV-1) vezan je za infekciju usnica, usta i lica te se naziva i oralni herpes. Prenosi se slinom (poljupcima), zaraženom hranom i pićem te kašljanjem i kihanjem. Stanje ćete si olakšati ako u tamnu bočicu od 10 ml nakapate 20 kapi eteričnog ulja ravensare te dopunite s biljnim uljem tamanua (Calophyllum inophyllum) ili maceratom gospine trave (kantariona). 

Može poslužiti i suncokretovo te maslinovo ulje. Snažno promućkajte i u tankom sloju mješavinu više puta na dan nanesite na virusom zahvaćeno područje. U manje od 24 sata trebali biste osjetiti poboljšanje. Ova mješavina (osobito ako je napravljena u tamnu ulju) bit će izvrsna i protiv bradavica kože izazvanih humanim papiloma virusom (HPV-om), savjetuje aromaterapeut Radulović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith