Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Uloge u kući: Maskota smiruje strasti, a heroje koče strahovi

Uloge u kući: Maskota smiruje strasti, a heroje koče strahovi
1

Uzorno dijete je ispunilo sva roditeljska očekivanja no zbog toga mu pati emocionalni život, vječno dijete izrasta u lidera, a izgubljeno se koristi humorom

VIDEO

Svatko od aktera “kazališta u kući” ima svoju ulogu u obiteljskoj predstavi, tvrde sociolozi koji proučavaju obitelj. U knjizi “Alati emocionalnog zdravlja” Susan Hanson definirala je četiri uloge - heroj, žrtveni jarac, izgubljeno dijete i maskota obitelji. Svaka od tih uloga podrazumijeva različite emocionalne odgovornosti i obveze. Niti jedna nije loša, no problem nastaje ako uloga ograničava osobu te ona ne može izraziti svoje pravo ja. Tada je vrijeme da se u obiteljskoj predstavi promijeni scenarij. 

Primjerice, u ulozi obiteljskog heroja je tzv. savršeno dijete koje podiže ugled obitelji. Odgovorno je, poštovano, uspješno i vodi računa o svom odijevanju. Onaj tko je u ulozi heroja ostavlja dojam ozbiljne, snažne i superiorne osobe koja je pouzdana i talentirana. Heroj može biti arogantan vrag ili dobar anđeo. Problem nastaje ako ta zahtjevna uloga, koju prate visoka očekivanja, počne gušiti heroja. 

On se počinje osjećati tjeskobno, usamljeno, bezvrijedno i boji se neuspjeha. Iako se to izvana najčešće ne primjećuje, duboko u duši sukobljavaju se emocije ljutnje, tuge i srama. Izlaz iz ove kaotične drame heroj će pronaći kad si dopusti pogreške te shvati da ni on nije savršen. Ako ste obiteljski heroj, provodite više vremena u opuštanju uživajući u zabavi te si dajte priliku da izrazite osjećaje.

Uzorno dijete i poslije robuje očekivanjima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već u djetinjstvu u obitelji dobivamo ulogu koja nas prati ostatak života, što nam i pomaže i odmaže, tvrde stručnjaci. Primjerice, uzorno dijete ispunilo je roditeljska očekivanja, vrijedno je i pouzdano, što mu pomaže na poslovnom planu, no njegov privatni život pati zbog emocija potisnutih u djetinjstvu.

Vječno dijete ili buntovnik

Uz vječno dijete roditelji se stalno osjećaju mlado. Spontano je i šarmantno, no često financijski i emocionalno ovisno o roditeljima. Buntovnik je, provocirajući, naučio ispitati granice, ali ih i postavlja jer zna reći “ne”. Često izrasta u lidera, no mora raditi na sebi da bi postao ugodnija osoba.

Žrtveno janje je suprotnost obiteljskom junaku

To je crna ovca obitelji koja je često u sukobu s drugim članovima, ali i sa zakonom, upada u probleme poput neplanirane trudnoće ili eksperimentira s alkoholom i drogama. Iako se doima ljutito, namrgođeno te ostavlja dojam jakoga, divljeg i prkosnog buntovnika, tvrdog srca i dugog jezika, žrtveni je jarac u duši drukčiji. Osjeća se odbačeno od obitelji, neshvaćeno, izdano i povrijeđeno te je nepovjerljiv. Muči ga krivnja jer misli da je beznadan slučaj. Da bi se spasio okova, mora si dopustiti da za promjenu bude uspješan. Važno je da si postavi ciljeve, razradi plan, bude dosljedan te prihvati pruženu potporu i vjeruje kako će uspjeti.

Slatka maskota tuguje u sebi

Ima etiketu povučenog sanjara. Često je sam, u svijetu knjiga, kreativan je i ima umjetničku crtu. Mekog je srca, nenametljiv i govori tiho. Izbjegava sukobe, a kada u obitelji dođe do svađe, postaje “nevidljiv”. Često se osjeća izostavljeno, nepotrebno, usamljeno, bespomoćno i uplašeno. Pomoći će mu povezanost i pozitivna pozornost ukućana.

Izgubljeno dijete je umjetnička duša

Humorom i budalaštinama vješto smanjuje tenzije. Doima se bezbrižno, šarmantno, simpatično, ali i nezrelo. Iako se čini da je uvijek vedar i da uživa u središtu pažnje, često je nesiguran, posramljen te ljutit. Da bi se oslobodio tereta, mora se potruditi da ga ljudi počnu shvaćati ozbiljno, da čuju i uvaže njegovo mišljenje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru