Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ultimativni vodič za čišćenje tepiha - riješite se svih mrlja!

Svaki put se bacate na sve četiri čim se na tepihu pojavi mrlja te počinjete sumanuto trljati? To je najgore što možete učiniti za svoj tepih - postoji puno jednostavniji i učinkovitiji način za rješavanje mrlja

VIDEO

To je jedna od čestih grešaka koje ljudi rade kod čišćenja, jer dugotrajnim trljanjem trgamo vlakna tepiha i mrlju ćemo vjerojatno odstraniti, no štetu na tepihu će biti nemoguće ukloniti. 

Voditeljica Laboratorija čistoće Carolyn Forte otkrila je za Good Housekeeping kako se riješiti ružnih zakorjelih mrlja od kave, vina ili blata s tepiha. Proces je prilično jednostavan, a sastoji se od 4 koraka.

1. Potrebne su dvije prazne plastične boce s prskalicama i dvije čiste krpe za pranje. U jednu bocu se natoči hladna vodu, a u drugu se pomiješa pola čajne žličice sapuna za pranje posuđa i pola litre mlake vode.

2. Dio čiste krpe za čišćenje se treba posprejati s mlakom mješavinom sapuna i vodom te s njom tapkati po mrlji, nikako ribati mrlju. Kako se mrlja topi sa suhim dijelom krpe se briše mrlja s tepiha. Postupak se ponavlja koliko god treba puta dok se mrlja ne očisti s tepiha.

3. Drugu krpu treba nasprejati s hladnom vodom i s njom skidati otopinu deterdženta s tepiha, a potom opet tapkati područje na kojem je bila mrlja sa suhim dijelom druge krpe.

4.  Kad se skine mrlja s tepiha na to mjesto treba naslagati hrpu papirnatih ručnika i na njih staviti tešku knjigu ili lonac.

Namirišite svoj ormar: Moljce tjeraju ružmarin, limun i cimet
Namirišite svoj ormar: Moljce tjeraju ružmarin, limun i cimet

- Preko noći papirnati ručnici će upiti moguće ostatke mrlje i vodu s tepiha. Ujutro maknite papirnate ručnike i rukom prođite preko vlakna tepiha te ih pustite da se osuše - savjetuje Forte. 

Dodatni savjet:

Tepih je poželjno dubinski usisati i strojno očistiti barem jedanput na godinu. No ako se nema vremena za stručno čišćenje, i posipanje sodom bikarbonom pomaže u istjerivanju prljavštine i loših mirisa. No ako je vlaga visoka, soda se može zavući među vlakna te napraviti više štete.

FOTOLIA

Za vlažnih dana radije poprskajte tepih alkoholnim octom koji će razgraditi prljavštinu, pa tako i ukloniti izvor mirisa. No ocat može oštetiti i tepih, pa ga je dobro iskušati na malom dijelu. Od profesionalnih sredstava za čišćenje najbolji su prah ili pjena koji se iščetkaju, a zatim se tepih temeljito usiše.

Isti učinak postiže se i posipanjem smjese od šalice boraksa i 15 kapi eteričnog ulja lavande. Neugodni mirisi mogu se neutralizirati i prskanjem osvježivačima odjeće. Poželjno ga je usisavati triput na tjedan, no ako imate ljubimce, i svaki dan.

Zaštitite mlade biljke uz sodu čak i nakon pojave nametnika
Zaštitite mlade biljke uz sodu čak i nakon pojave nametnika

Pročitajte još i ovo:  Trebate li puniti mobitel cijelu noć?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...