Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Đumbir je jači od kemoterapije - tvrde američki znanstvenici

None Foto: Fotolia

Sastojak đumbira je odličan u uništavanju matičnih stanica raka odgovornih za širenje tumora tijelom, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Georgia

Đumbir je korijen koji se najčešće koristi u kuhanju i pripremi kolača, a nešto rjeđe za olakšavanje zdravstvenih tegoba. Primjerice, on ublažava probavne tegobe, smanjuje upale, ima antibakterijska svojstva itd. Ali, prema istraživanju Sveučilišta Georgia iz SAD-a, odličan je i za liječenje raka. Znanstvenici kažu kako je učinkovitiji od kemoterapije i uništava samo stanice raka, za razliku od kemoterapije koja uništava i zdrave. Tvrde da su zahvaljujući đumbiru smanjili veličinu tumora na prostati za čak 54 posto. 

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira - 6-shogaol koji nastaje njegovim sušenjem ili kuhanjem, pokazao se odličnim u uništavanja stanica raka u dojci. Tumor u svojem sastavu ima samo 0,2 do jedan posto matičnih stanica, ali vrlo ih je teško eliminirati, a u stanju su stvarati nove stanice ako nisu uništene.

Matične stanice raka u stanju su se samostalno obnavljati i konstantno nastajati.

- To znači da su se matične stanice raka u stanju samostalno obnavljati i stalno nastajati te su one same otporne na konvencionalna kemoterapijska sredstva. Uz to, sposobne su se razdvajati i stvarati nove tumorske kolonije te se tako širiti tijelom. Jedini način za potpuno oslobađanje tijela od raka je uništiti matične stanice u tumoru - kažu stručnjaci i dodaju da je to razlog zašto se rak pojavljuje i nakon naizgled uspješnog liječenja kemoterapijom, zračenjem ili operacijom, piše ewao.com.

Komentari (76)
  • A kako bi se onda i dalje bogatila farmaceutska mafija kad ovo povrće može svatko sebi sam uzgojiti!Nebi me čudilo da isto proglase čak i kancerogenim a sve glede osobnog profita i to na muci onih koji se bore za život!Moral je ionako više nepoznanica u ovakom pokvarenom svijetu!

    8. 12. 2015,   09:17
  • đumbir dodajem kada kuham čaj i kao začin raznim jelima . obožavam njegov ljutkasti okus...

    8. 12. 2015,   09:15
  • od djumbira u prahu pravim masu za masazu.u ishrani ga ne koristim. mozda bih mogla da pocnem sa tom praksom....

    8. 12. 2015,   15:54