Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Umirovljenica Dunja gimnaziji u Varaždinu donirala 75.000 kn

Umirovljenica Dunja gimnaziji u Varaždinu donirala 75.000 kn

Dunja Bezjak (75) radni vijek je provela kao učiteljica u Mariboru, ali ostala je vezana uz Varaždin pa je učenicima osigurala pet stipendija od 15.000 kuna za engleski, slovenski i njemački jezik

VIDEO

Lani mi je palo na pamet odužiti se svojem gradu tako što ću donirati novac za koji smo suprug i ja predano radili. Odabrala sam tri institucije koje su obilježile mene i moj život.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:40
Dunja Bezjak

Kazala nam je tako nekadašnja učenica varaždinske Prve gimnazije, Dunja Bezjak (75). Ona je svojoj školi i još dvjema varaždinskim institucijama donirala po 75.000 kuna. U mirovinu je otišla prije 15 godina s mjesta profesorice engleskog i njemačkog jezika u Srednjoj ekonomskoj školi u Mariboru, gdje je radila više od 30 godina.

- S obzirom na moje međunarodne aktivnosti u školi, sva znanja koja sam tamo stekla prenosila sam profesorima i učenicima moje bivše Gimnazije u Varaždinu. Odlično sam surađivala sa svim ravnateljima. Radila sam i na promociji Varaždina, pa sam kao članica međunarodnoga Kluba žena u Ljubljani u grad dovodila članice - supruge veleposlanika, zastupnika stranih poduzeća u Sloveniji - kaže gospođa Bezjak.

Njezini napori nisu ostali nezapaženi, pa je prije deset godina dobila Nagradu grada Varaždina. Iste je godine dobila i orden tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića za promociju hrvatske kulture u Sloveniji i Austriji. Bila je to, kaže, plaća za sav njezin trud.

Dunja Bezjak

- Iako živim u Mariboru, pratim varaždinsku kulturu i događanja kao i kulturu cijele Hrvatske. Jako cijenim što se ravnateljica varaždinskoga kazališta Jasna Jakovljević izborila za status nacionalnoga kazališta. Zato sam odlučila, kad se obnavljala Velika koncertna dvorana, donirati 75.000 kuna. Prateći rad gimnazije, vidjela sam da ta škola ide u korak s vremenom, pa sam odlučila učenicima dati pet stipendija po 15.000 kuna, i to dvije za engleski, dvije za slovenski i jednu za njemački jezik. Stipendisti će dva tjedna u inozemstvu učiti jezik, kulturu i način života te zemlje - kaže Dunja Bezjak.

U školi su joj posebno zahvalni.

- Iznenađeni smo donacijom gospođe Bezjak, jer je to jedinstveno u Hrvatskoj. Nismo imali do sada slučaj ni da pravne osobe toliko doniraju. Učenicima se to strašno dopalo - rekla je Janja Banić, ravnateljica varaždinske Prve gimnazije.

Treću donaciju namijenila je varaždinskoj Galeriji starih i novih majstora, kojoj je odlučila darovati šest slika slovenskih akademskih slikara s motivima kaštelanske i makarske rivijere, te motivima viškog boja. Dunja zadnjih 12 godina sa suprugom živi na relaciji Maribor - Vis, pa se aktivno uključila u promociju Visa i viške kulture u Sloveniji i Austriji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru