Umjesto da smanjuju unos masnoća u mesu i mliječnim proizvodima, ljudi bi za zdravlje srca trebali više pažnje obratiti na unos voća, povrća, soli i šećera
Više bi se trebali brinuti o voću i povrću nego o unosu masti
Svi oni koji biraju maslac umjesto margarina time ne čine veliku korist svome zdravlju, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge. Oni su u velikoj studiji koja je obuhvatila 72 istraživanja s više od 600.000 ispitanika otkrili da odricanje od masnog mesa, vrhnja, maslaca, kobasica i sličnih namirnica neće poboljšati zdravlje ljudi, piše The Telegraph.
- Ne postoji znanstveno potvrđena veza između prehrane sa zasićenim mastima i srčanih bolesti - rekao je voditelj studije, dr. Rajiv Chowdhury koji predlaže donošenje novih smjernica u zdravoj prehrani.
Dodaje kako ne samo da zasićene masnoće u prehrani i krvotoku nemaju veze s učestalošću srčanih bolesti, već su potvrdili da razine polizasićenih masnih kiselina poput omega 3 i omega 6 ne jamče manji rizik kardiovaskularnih bolesti.
Polizasićene masne kiseline u hrani i dodacima prehrani tako nemaju zaštitan efekt na zdravlje, zaključili su znanstvenici.
- Najbolji i najdjelotvorniji način za očuvanje zdravlja srca je prestanak pušenja, redovita tjelovježba i raznovrsna prehrana. Ljudi se često koncentriraju na masnoće, a ne vode računa o unosu povrća i voća, soli i šećera u prehrani - kaže profesor Jeremy Pearsons iz britanske Udruge za zdravlje srca.